Zbyněk Bobr Horák R.I.P.

Zbyněk Bobr Horák R.I.P.

ZBYNĚK BOBR HORÁK

(4. 3. 1964 – 17. 7. 2021)

Možná bychom nyní na chvilku potřebovali zastavit pohádku Dařbuján a Pandrhola, a to právě v tom  místě, kde je Smrťák v sudu. Protože ta Zubatá mává už nějak moc, v uměleckých vodách tím spíš.

Ve všech těch smutných událostech tak trošku zapadla informace o úmrtí zpěváka a autora Zbyňka Bobra Horáka, který je navěky spojen se starou metalovou Argemou. Většina článků v souvislosti s jeho úmrtím píše o trochu něčem jiném, tož já to zkusím taky jinak, ve kterémžto kontextu mi nezbývá než citovat z bookletu CD ExArgema Velká Morava (nahráno 2009 – 2012 se zpěvákem Broňou Mikulincem):

„Dostává se vám do rukou CD Velká Morava, které nám minulý režim nedovolil v roce 1988 zrealizovat. S nápadem přišel v roce 1987 tehdejší zpěvák kapely Zbyněk Bobr Horák, textů se ujal manažer a textař kapely Karel Holomáč“ (…).

Vznikl tak fenomenální metalový projekt, a je jen otázkou, kde by dnes byla Argema, kdyby se komunistům nepodařilo tento hudební program zakázat, a kde by dnes byl i Zbyněk Bobr Horák, jenž je autorsky, resp. spoluautorsky podepsán pod slavnými písněmi Poslední Moravan, Kníže Rostislav, Příchod věrozvěstů, Ztracená síla, Pověst o prutech, Sny o hrdinech či Pád Velké Moravy.

Moc dobře si pamatuju koncert v kultovním hudebním stánku v Brně-Tuřanech v roce 1989:

https://www.metal-line.cz/articles/koncert-argemy-v-brne-turanech-zacatkem-roku-1989-542

Mám doma i internetově slavnou původní nahrávku Velká Morava Live 1988, mám to štěstí mít doma i kazetu ARGEmaniac – BOBR – Vzpomínky na Argemu z roku 1997, kde byly zmapovány její první tvrdě rockové písničky (Barová zpěvačka, Poslední cigareta, Vyznání, Dávej pozor na normální lidi…), mám doma i CD Argema 20, kde je Bobr podepsán pod skladbami Tohle je ráj, Modrý pondělí (hudba + text) nebo Jsem jaký jsem (hudba Bobr, text: Karel Holomáč).

Ve vydání Deníku Rovnost ze dne 22. 7. 2021, v den pohřbu, v článku nadepsaném „Bobr byl mým vzorem, říká Mrak“, na něj zavzpomínal zpěvák ExArgemy, a také bývalý pěvec kapel Second End a thrash metalových Terminator, pan Robin Mrak Mráka. 

„Když jsme měli koncert (ExArgemy), tak se na nás většinou přišel podívat. Jako starého člena kapely jsme ho zavolali na pódium a dali jsme si s ním dvě či tři písničky“, zmiňuje Mráka, zvaný Mrak. „Poprvé jsem se s ním setkal, ještě když jsem byl na učňáku v Dubňanech na rockfestu. Od té doby byl mým vzorem.“ Už v patnácti snil Mráka být za mikrofonem Argemy. „V té době to ale nešlo. Zpíval Zbyňa, který byl kapacita,“ smeká jeho nástupce.

A Pepa Holomáč v článku, na nějž odkaz najdete níže, říká: „Pozdravuj tam nahoře Oldu Gistra, Edu Sallase a Bohdana Furcha. Nikdy nezapomeneme!"

 

Další motýl odletěl do nebe.

Tady Dědek.

 

Odkazy:

https://www.metal-line.cz/articles/profil-exargemy-543

https://www.metal-line.cz/articles/koncert-argemy-v-brne-turanech-zacatkem-roku-1989-542

https://www.metal-line.cz/articles/rozhovor-s-baskytaristou-exargemy-pepou-holomacem-541

https://www.muzimax.cz/clanky/rozhovory/fenomen-argema-3-dil-bobr-horak-521.html

 https://www.muzimax.cz/clanky/rozhovory/argemaniak-vzpominka-na-bobra-627.html

 

Intro:

Ztracená síla:

zdroj úvodního obrázku: Hodonínský deník.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>