Koncert Argemy v Brně-Tuřanech začátkem roku 1989

COGITO, ERGO ARGEMA

aneb

VELKÁ ...VZPOMÍNKA

Report / heavy metalová skupina ARGEMA / program Velká Morava / začátek roku 1989 / Brno, kulturní dům Tuřany

Motto: Rok 1988 – skupina absolvuje koncertní turné s programem Velká Morava, obsazuje druhé místo v anketě Větrníku v kategorii Objev roku a získává i nejvyšší počet hlasů v Rockové lize v pražské Lucerně. Natáčí svou první desku, která je však vzápětí zakázána. Obal této desky byl tehdejším cenzorem dokonce zabaven. 

skupin7.jpgJo jo, je to tak. Po geniálním koncertu Kernu v prosinci 1988 (odkaz na report) jsem se do tuřanského svatostánku vrátil počátkem revolučního roku 1989, na heavy metalovou Argemu - kdy ještě nemusela měnit svůj název - a kdy představila svůj fenomenální  program Velká Morava. 

Když jsme jeli předtím v prosinci na Kerny, museli jsme zjišťovat co a jak, protože jsme do končich těch tuřanských jeli poprvé. Teď už ne.

Již takřka startující autobus stál na nádraží u brněnského Grandu tak výmluvně, že jsem se rozběhl krokem nevídaným, abych následně nevídaným způsobem zakopl a na černočerném asfaltu se rozplácl jako žaba (žaba s malým ž - někteří jedinci vědí, proč ne velké Ž :-).

Nicméně tužba po metalu pro mne byla v tehdejších mladických letech (14) natolik uzdravující, že jsem se ihned vzpružil, zhmožděné koleno polaskal rukou či pohledem, a ujíždějící autobus spolu s kamarádem doběhl:  valili jsme směr Tuřanýýýý!!!!

Heavy metalová skupina ARGEMA tou dobou drtila republiku geniálním koncertním projektem s názvem VELKÁ MORAVA. O co míň se to líbilo komančům (kteří logicky nesnášeli jakýkoli patriotismus), o to víc se to líbilo fanouškům.

A že se nám to v Tuřanech fakt líbilo! Celý fantastický koncert byl pro mne osobně ve znamení  hned několika následujících faktorů.

Byl jsem s kamarádem přilepenej hned na pódium, muzikanty Argemy jsem měl  těsně před sebou (vlastně nad sebou) a myslel jsem, že se mi krásně zbláznil svět. Celej svět.

Pod pódiem jsem rozhodně nehrozil sám: hned napravo vedle mne řádili dva uniformovaní vojáci, kteří si tak krásně užívali svůj „opušťák“, že to nešlo, nenakazit se jejich radostí. V zelených stejnokrojích slavné Československé socialistické republiky (následně brzy zkrachovalé) jsme společně hrozili, objímali se...hmmm, nikdy bych neobjal nikoho, koho neznám, nebýt...Velké Moravy :-).  – Navždy si uchovám v paměti jejich radost v očích, třebaže se už asi nikdy nedozvím,  kdo to byl a kde je těm vojákům dnes konec.velka-morava.png

Celý koncert byl pro mne interesantní mimochodem i skutečností tou, že jsem jarem 1989 chodil stále ještě do ZŠ (což jak známo je zkratka základní, nikolivěk zvláštní školy :-), v níž jsme se právě učili o Velké Moravě.  O knížatech Rostislavovi, Svatoplukovi, o třech prutech, o pádu Velké Moravy...

No a tak jsem si tu historii o knížatech Rostislavovi, Svatoplukovi, o třech prutech, o pádu Velké Moravy vyslechl i z úst Argemy; no samo že v pořádně říznejším duchu!

Tehdejší Argema hřměla tuřanským sálem jako Osud, a já si troufám tvrdit, jsa pozdějším majitelem koncertní nahrávky z oné doby, že tato formace předběhla svoji dobu a vlastně jako první kapela (a možná nejen u nás, ale i na světě), světu předvedla dílčí power metalové riffy. Některé ty kytary z té doby jsou zkrátka neuvěřitelné...hůůůůůůůůůů.

Dnes je tuřanský stánek zavřený, aspoň pro veřejnost (odkaz na článek), a někdejší  geniální metalová Argema nese název ExArgema.

Ovšem právě ta ExArgema není až tak marná, stejně jako historický projekt Velká Morava, jelikož aktuální info lze sledovat právě zde!

Zdá se, že CD Velká Morava se vskutku dočkáme...

Dědek?  - Zde!

Bonus:

Playlist dobového záznamu programu Velká Morava Live:

01.    Poslední Moravan
02.    Kníže Rostislav
03.    Příchod věrozvěstů
04.    Amulet
05.    Moravská svatba
06.    Sen o hrdinech
07.    Bojovník vkleče
08.    Ztracená síla
09.    Pověst o prutech
10.    Pád Velké Moravy

exargemalogo_1982-89vh.jpg

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>