Profil ExArgemy

Jak už sám název skupiny napovídá, psát o ExARGEMĚ a nepsat o ARGEMĚ by byl čirý nesmysl. Pojďme tedy samozřejmě nejdříve na ARGEMU, ale aspoň trošku systematicky.

A.    ARGEMA

Historii skupiny Argema lze rozdělit na tyto čtyři základní etapy:
 
I.    1982 – 1987: Počáteční rock/metalové období, ilustrované hity jako Vyznání, Barová zpěvačka, Dávej pozor na normální lidi nebo Proroctví
II.    1987 – 1989: Monotematické heavy/power metalové období s programem Velká Morava
III.    1989 – 1992:
Období jisté nestability, nejasné budoucnosti, čas tvorby nové koncepce skupiny
IV.    1992 – současnost:
Komerčně úspěšné pop-rockové údobí, v němž se kapela občas vrací ke starším písním, ať už svým (např. hit Jsem jaký jsem) či i jiným (např. Špinavý záda od Jasné páky).

Nás, jakožto metalový web, bude samozřejmě zajímat zejména období I. a II.

Skupina Argema vzniká v Uherském Hradišti v roce 1982, a vlastně po celá 80. léta prochází jak významnými personálními změnami, tak problémy s komunistickou nomenklaturou. Podrobné informace najdete na jiných stránkách (viz odkazy níže), my popis zestručníme.

Na postu zpěváka se v průběhu let střídají celkem 3 frontmani: Zbyněk Bobr Horák, Rosťa Blaťoch Fojtík a Jiří Filip, pro léta 1985 – 1989 post zaujímá Bobr. Ke stabilním pilířům sestavy patří kytarista Stanislav Slávek Borovička a bubeník Josef Pavka, který v Argemě hraje dodnes. S dějinami Argemy jsou také nerozlučně spjata jména bratrů Holomáčových - tedy nikoli Homoláčových! - Josefa (z kytary postupně přesedlal na basu) a Karla, manažera skupiny, jejího skladatele a textaře.

V tomto období se skupina prosazuje celou řadou tvrdě rockových hitů, jako např. Barová zpěvačka, Dávej pozor na normální lidi (text musel být ve své době pod nátlakem komunistů kvůli zachování existence skupiny upraven), Tajemství, Proroctví (složené pro festival Politické písně) a mnoho dalších; řada z nich je zachycena na albu Argemaniac – BOBR – Vzpomínky na Argemu z roku 1997 (blíže dále).

Absolutně největším hitem se však z této doby zřejmě navždy stalo Vyznání („Ty jsi má láska, ty jsi můj sen“...), které Karel Holomáč složil své manželce k 5. výročí svatby a popsal v něm společné zážitky z mládí.  Myslím si, že spousta běžných posluchačů zná tento hit z rádií, např. z produkce dua Bobr a Motýl, aniž by tušila, že se jedná o původní hit Argemy (koneckonců, také jsem k těmto neznalcům patřil... :-).     

Skupina je postupně pod vlivem svého manažera, právě zmíněného Karla Holomáče, ovlivňována zejména hudbou britských Iron Maiden, což se výrazně projevuje i na hudební složce projektu Velká  Morava, který se začíná rodit v roce 1987.

A nutno říci, že se jednalo o projekt na svoji dobu naprosto fenomenální. On totiž podle mého názoru tu dobu tak cca o dva roky předběhl, alespoň z hlediska tuzemské metalové scény.

Jak již naznačeno, po hudební stránce melodický heavy metal se znatelným vlivem Iron Maiden, avšak troufnu si tvrdit, že některé písně jsou v podstatě power metalové, a Argema tak byla zřejmě vůbec první kapelou u nás, která tento styl hrála! Jen si zkuste na dobových snímcích poslechnout songy jako Bojovník vkleče nebo Pád Velké Moravy, za posledně jmenovanou vypalovačku by se dle mého soudu dnes nestyděli ani Stratovarius či Eagleheart.

Obrazek


Unikátní byl tento program i svými texty, jednalo se totiž o monotematický projekt věnovaný historii Velké Moravy, který se ovšem v určitých směrech dal vyložit jako protest proti tehdejšímu režimu (viz např. refrén Pádu Velké Moravy „Končí říše nesmírná / končí hrdý stát“ coby předpověď neodvratného konce nejen české totality, ale celého východního bloku – údajně složeno již v roce 1987!).

Zejména rok 1988 byl zřejmě pro další vývoj Argemy rozhodující – v bookletu CD Argema 20 se k němu říká toto: „Skupina absolvuje koncertní turné s programem Velká Morava, obsazuje druhé místo v anketě Větrníku v kategorii Objev roku (Větrník – pořad Čs. rozhlasu konce 80. let věnovaný rockové muzice – pozn. Dědka) a získává i nejvyšší počet hlasů v Rockové lize v pražské Lucerně. Natáčí svou první desku, která je však vzápětí zakázána. Obal této desky byl tehdejším cenzorem dokonce zabaven.“

Jak vypadal tento obal, resp. jak měl vypadat, ví zřejmě jenom pár zasvěcených; nicméně nedávno proběhla na webu exargema.cz informace, že se jednalo o postavu jezdce na žlutém podkladě.

I přes tento negativní vývoj se nahrávka programu Velká Morava do dnešních dnů zachovala. Jedná se o dobový záznam Argema – Velká Morava Live 1988, který obsahuje 10 písní:

01.    Poslední Moravan
02.    Kníže Rostislav
03.    Příchod věrozvěstů
04.    Amulet
05.    Moravská svatba
06.    Sen o hrdinech
07.    Bojovník vkleče
08.    Ztracená síla
09.    Pověst o prutech
10.    Pád Velké Moravy

Tento záznam je pouze neoficiální a je dostupný na rozličných internetových fórech.

B.    VZPOMÍNKY NA ARGEMU

ObrazekCo se týká staré Argemy,  jedním z nejvýznamnějších projektů 90. let, konkrétně roku 1997, je album zpěváka Zbyňka Bobra Horáka nazvané ARGEManiac – BOBR – Vzpomínky na Argemu. Tato deska obsahuje celkem 12 počinů z prvotního období Argemy, tedy z údobí mimo projekt Velká Morava (ovšem s tím, že nejznámější skladba Vyznání je zařazena dvakrát, jednou v instrumentální verzi):

01.
    Barová zpěvačka
02.    Divy století
03.    Poslední cigareta
04.    Vyznání
05.    Dávej pozor (na normální lidi)
06.    Řád je zákon
07.    Já se ptám (Stress)
08.    Chceš být dámou
09.    Ať žije král (Stroj)
10.    Tajemství
11.    Vám
12.    Vyznání (instrumental)

Album bylo natočeno v únoru 1997 ve studiu Barbarella a vyšlo u W music; zajímavostí určitě je, že design obalu dělal Libor Machata z Kernu.

Pokud mohu sdělit svůj subjektivní pocit, tak mezi zasvěcenými fandy toto album určitě známé je, celkově však nutno podotknout, že výraznější proslulosti bohužel nedoznalo.

C.    ExARGEMA

Časem se ukázalo, že některým zainteresovaným jedincům není osud projektu Velká Morava lhostejný.  Proto byl v březnu roku 2008 položen jakýsi základní kámen pro obnovení tohoto programu, samozřejmě ze strany bývalých Argemáků.  Ovšem zvolit název ARGEMA, čili název kapely fungující v jiné žánrové oblasti, by zřejmě nebylo vhodné, a proto dostal nový projekt jméno ExARGEMA.  Strůjcem novodobého počinu byl manažer kapely, již zmíněný Karel Holomáč. Obrazek

Jak už to tak bývá, nejprve se většinou realizují koncerty, teprve poté CD. Stejně tak k tomu přistoupila i ExARGEMA – prvotní koncert se odehrál v sobotu 13. června 2009 v Bzenci, a že se jednalo o velkolepý návrat, dotvrzuje návštěvnost cca dva a půl tisíce příznivců kapely.

Ačkoli stěžejním impulsem pro obnovení činnosti staré sestavy byla realizace projektu Velká Morava, ExArgema nezapomněla ani na předchozí tvrdě rocké období, tudíž její koncertní činnost směřuje po obou liniích (čili z hlediska rozlišení obsaženého v úvodu tohoto článku období I. i II.).
 
A jedná se samozřejmě nejen o činnost koncertní. Možná ještě důležitějším důvodem obnovení činnosti staré sestavy bylo natočit CD, zachycující konečně s pořádným zvukem právě skladby kultovního projektu Velká Morava. A když už se stará sestava po dvaceti letech sešla, rozhodla se k deseti původním skladbám Velké Moravy přiřadit i dvě nové: Smutný nářek bojovníka a Hrdost.

(Co se týče starých skladeb, dovolím si jednu poznámku: po internetu kolující a jíž docela „proslulý“, výše zmíněný záznam, obsahuje skladbu Sen o hrdinech, kterážto píseň je na stránkách ExArgemy uvedena pod názvem Původ – dle vyjádření kapely jde o totožnou skladbu, a na novém CD bude údajně tato věc pojmenována Sny.)

Nové CD Velká Morava se v této době právě připravuje, přičemž na webu exargema.cz si již nyní můžete poslechnout ukázky dvou skladeb (a sice Poslední Moravan a Kníže Rostislav); jakožto sólový zpěvák – ze všech v úvahu připadajících, abych tak kulantně řekl - bude na CD zpívat Rosťa Fojtík (jak známo, v dobovém projektu VM zpíval Zbyněk Horák).

Připravováno by mělo býti taktéž druhé CD, obsahující staré hity z let 1982 – 1989, které dosud nebyly vydány (čili mělo by jít o písně jiné než prezentované dosud Argemou, resp. v rámci projektu Vzpomínky na Argemu).

Současně je v plánu také vydání DVD se záznamem prvotního koncertu staré sestavy po dvaceti letech z června 2009 ze Bzence. 

Vydání stěžejního počinu celého širšího projektu, totiž CD Velká Morava, je plánováno na květen 2010.

D.    ZAJÍMAVÉ ODKAZY

oficiální stránky skupiny ExARGEMA
Rockmag - rozhovor s ExArgemou
Hodonínský deník - článek
oficiální stránky skupiny Argema
oficiální stránky zpěváka Zbyňka Bobra Horáka


 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>