„NIKDY NEZAPOMENEME TOUR“ MĚLO SVŮJ START V BRNĚ!!! aneb KDYŽ NESMRTELNÍ NEUMÍRAJÍ

„NIKDY NEZAPOMENEME TOUR“ MĚLO SVŮJ START V BRNĚ!!! aneb KDYŽ NESMRTELNÍ NEUMÍRAJÍ

Report / Nikdy Nezapomeneme Tour / Solar System, Hefaistova Lyra, Neurotic Machinery, Arawn & Juro Immortal Haríň - SLOVAK METAL ARMY / pátek 1. října 2021, od 20 hodin / Brno, klub M13

Jasně, když Karel Kryl v narvané Lucerně (anebo v Rondu) zpíval „svá ústa nabídla Ti – Irena, Alena, Milena, Helena“, taky jsem všechny ty holky neznal.

Stejně tak chápu, že nemůžou všichni znát člověka jménem Juraj Immortal Haríň. Myslím si, že netoužil po mediálních výšinách, a přesto vybudoval impérium mediálně známé, tedy aspoň v odborných metalových kruzích – vydavatelství a prostě dobrou značku SLOVAK METAL ARMY, přičemž vydával nejenom hudbu, ale i metalové noviny. Vždycky podporoval kapely, který sice zrovna nebyly třeba ještě v první mediální lize, ale hudebně si to zasloužily. A proto si vážím všech, kteří přijeli nebo přišli do brněnského klubu M13 ROCK HELL, ať už jako aktivní muzikanti či jako aktivní fanoušci, a vytvořili atmosféru hodnou pravověrných metalových bojovníků!  

Ano, hlavním smyslem TOUR je tedy vzpomínka na Jura, který nás opustil počátkem července v pouhých 48 letech. Za druhé je toto turné uspořádáno na podporu sampleru SMA, jehož tracklist naleznete na konci tohoto článku, na němž jsou samozřejmě zastoupeny i všechny čtyři kapely, které v pátek v klubu M13 hrály (a hrály skvěle!), a pivopitelně tudíž i (některé) písničky ze zmíněného sampleru zněly naživo. 

Zajímavostí asi je, že čitateli všech zúčastněných kapel byla různá města v rámci celé České republiky (Brno, Havířov, Tachov a Most), zatímco jmenovatel byl společný: poctivá metalová muzika - a že jí byl v M13 pořádný „zlomek“!     

SOLAR SYSTEM (Havířov) – ÚDER NA SOLAR

Ou, můj osobní objev roku a metalu!

Tak hned první, heavy metaloví SOLAR SYSTÉM z Havířova, to byl úder na solar jak vod Lucie, že ani Slunce ti nepomůže. Charismatický frontman, charismatické melodické a nápadité riffy, a charismatické i české texty. Uf. Vzpamatovávám se z toho ještě teď, když poslouchám jejich CD. Jak to, že jsem tuto kapelu doposud neznal? Na kolik? - Natolik skvělá muzika. Ano, tohle je dle mého subjektivního soudu kvalitativně Liga Mistrů, tohle je muzika, která má smysl, při které Ti běhá Bůh i satan po zádech a která jenom čítá dech.

Můžu jmenovat skladby jakožto vstupní Do měsíčních hor, Kepler nebo Zrazen, ale je to jedno – tohle je prostě muzika mýho srdce. Z svých cca 35 let chození jsem objevil jenom pár kapel, který mi fakt běhaj nebo běhaly po zádech, a teď teda vynechávám ty z přelomu 80/90; ty následující jsou Second End, Eagleheart, Death on Arrival a teď Solar System!  No tak tam mi neběhá jeden Bůh a jeden satan, tam mi běhá deset tisíc Dědů Mrázů!!! 

Proč vlastně, dokážu to deskribovat? Tuto otázku si vždycky pokládám.

Geniální vzorkovník stupnic, vzestupnic, sestupnic a ne-stupnic mi stimuloval můj systolický i diastolický tlak a hlavně byl tak v hlavni a duši; v duši teda kvůli Solar Systemu, v hlavni – lehce odbočím - kvůli (ne)uvěřitelně sympatické servírce. Judasi, tu si tam drž, ta osoba zná slovo práce! 

A teď zpátky k hudbě - naše recka:

https://www.metal-line.cz/articles/recenze-solar-system-synchronicita

HEFAISTOVA LYRA (Brno)

Brněnská Hefaistova Lyra na mne subjektivně působí jako velice slušná parta magorů, kteří před dvěma hodinami vylomili mříže psychiatrické léčebny, a právě dorazili do M13ky. Prostě nádhera! Totální metalový underground, kde chybí akorát ožralej Brabenec! No, vždyť to říkám – Zástup šílenců!

Ovšem muzika fantastická, třeba takovej Předčasnej pohřeb (a fakt není okopírovanej od Törru), kde se zcela příznačně křičí: „Pusťte mě ven, pusťte mě ven!“, to je totální majstrštyk metalového undru, při němž mrazí a zas běhej ti Mraziví Dědové Dědkovi po zádech.

Krásně řízná a mečivá kytara, brutálně dunivá basa a nekompromisně kategorické bicí, no a ten zpěv! Je to něco mezi „lokomotivami“ Petra Váši, klasickým undergroundem a všemi možnými variantami metalu. Úchvatná poslouchaná, zejména nyní na Bandzone. Chlapci, dříve jsem vás znal jenom podle názvu, chilli zvenku, ale teď jsem měl tu čest vás poznat zevnitř, a je to fakt (ne)skutečně dobrý!

Ať přemýšlím jak přemýšlím, to se prostě nedá nikam definitivně zařadit, což je jednoznačná lichotka. - „Hudbo hraj!“ Při kteréžto příležitosti si dovolím ocitovat kolegu Medyeda, panč ten to vystihl naprosto přesně:

„Co z nich dělá jedinečný zjev na tuzemské scéně, tkví v originálním uchopení klasického materiálu, zajímavé atmosféře jejich hudby a neméně tak v originálně napsaných textech na pomezí světa živých a mrtvých (lépe neživých a nemrtvých). Posledním šutérkem do mozaiky je vypravěčský styl zpěvu, výborně padnoucí ke koncepci textů. Výsledkem je originální album, disponující naprosto jedinečnou atmosférou nasáklou temným odérem středověkých morových ran, kdy pomíjivý život lidský měl pramalou cenu, strašilo na každém temném rohu a bytosti z temných světů se tu producírovaly, jako by na to měly pracovní vízum.

Inu, další důkaz, že Juro fakt nebyl blbej, když tuhle kapelu zařadil na reprezentativní sampler SLOVAK METAL ARMY. Masakr! A mám ho doma, mám ho, mám – mám ho tam (rozuměno v přehrávači)!

No dyk jó, Hefaistos, přece syn samotného Dia, no to potom jó…

Naše recenze:

https://www.metal-line.cz/articles/recenze-hefaistova-lyra-preludy

NEUROTIC MACHINERY (Tachov)

Tož tihle chlapci až odkudsi z Tachova byli jediní, vod nichž jsem ještě před začátkem koncertu měl nějakou placku, a to rovnou dvě, panč se mi zalíbili už kdysi před lety na Melodce, konkrétně v roce 2019, kdy jsem je slyšel vůbec poprvé, a tak jsem si tam hned koupil placky Opsialgia a Cognitive Dissonance, a rozhodně jsem nelitoval.   

Tenhlecten název, totiž „Neurotická Mašinérie“, podporovaná kapelním sloganem „Zůstaňte neurotičtí!“, přesně vystihuje tuhle dobu plnou půjček, dluhů, nenávistí, sebevražd, rozvodů, rozchodů a prostě a jednoduše nenastalých orgasmů. A možná i proto se zatím poslední placka z dílny těchto těžko zařaditelných neurotiků, kdy v souvislosti s každým jednotlivým albem padají názvy různých škatulek od death metalu (málem jsem napsal dech metalu – ale vždyť on to vlastně je dechberoucí metal) přes metalcore až po progresivní bigbít, jmenuje Nocturnal Misery (2020).

Naše recenze zatím posledního CD kapely Nocturnal Misery:

https://www.metal-line.cz/articles/recenze-neurotic-machinery-nocturnal-misery

Zajímavost kapelní sestavy určitě je, že zahrnuje dva sólové zpěváky, a ještě větší zajímavostí je, že se nejedná o jednoho chrchlajícího a druhého čistého, ale že jsou oba growl. Třebaže skupina už v minulosti zvládla odehrát koncerty i s jedním zpěvákem, na Melodce se nám představila v plné síle, a musím Vám říct, to je tedy podívaná!

Tenhle orchestr už totiž hraje zase v šesti, tzn. opět s baskytarou, což je na jedno typické klubové pódium (čili samozřejmě žádné Sono) skutečně pořádná nálož. Oba pěvci se chovají jak utržení z metalového řetězu, roztodivně na stejdži poskakují, vyskakují, různě se protancovávají a tak všelijak.

Na sampleru SMA (tracklist viz níže) jsou NM zastoupeni svou úvodkou, a v podstatě i skorotitulkou ze zmíněného posledního CD, skladbou Nocturnal, zatímco prostřednictvím kapelního Facebooku si můžete z M13ky prohlédnout video k věci Oblivion.

Další zajímavostí je u NM používání nikoliv klasických, ale sedmistrunných kytar. Chlapci, to je málo, já bych zařadil dvanáctistrunky! - Inu, touto nejapnou poznámkou jsem Vám určitě zahrál na tu správnou strunu…    

Konec zbytečných slov, doporučuji poslechnout a zařadit – tedy nemyslím zařadit nutně do nějaké škatulky, ale zařadit do metalotéky!!!

ARAWN (Most)

Jo tak teda Arawn, Most. Další Jurova megašleha.

Most, anebo Jáchymov, což je pecka, kterou si můj vetchý (Ondra promine) mozek zapamatoval, a byla to pecka parádní. Proto jsem si ji taky zapamatoval, že jo. Ne že by ty ostatní pecky nebyly parádní, a že bych si je proto nezapamatoval, ale tuhle jsem si zapamatoval proto, že byla taková pro mne osobně nejparádnější. Prostě a jednoduše paráda!

Krásný těžký náhul Arawn (sami sebe označují jako thrash – death, já říkám zkráceně deathrash) připomíná cosi jako bombardování Drážďan. Na sampleru SMA mají bombu Ragnarok, a při jejím poslechu mi běhá mráz ještě teď, kdy ji poslouchám z přehrávače BZ (bože, ty trioly!). Juro věděl, co dělá. 

Naše recenze:

https://www.metal-line.cz/articles/recenze-arawn-odkazy-doby

„Světlo se dere tmou.“ Arawn je hudební liga mistrů, zápas naprostý 10:0, a nikolivěk kontumačně, panč znalec ví, že kontumačně je to ve fusecu max 3:0, a když v tom máte hokej, tak 5:0, takže tohle je hudební konzumační 10:0.  

Tak těmhletěm metalovejm chasníkům jsem ukradl playlist. No né ukradl, slušně jsem se zeptal a oni mi tu „krádež“ toho papírovýho letáku odsouhlasili.

Arawn. Dycky Most!

Jó, tahle muzika má prostě smysl, a Juro to moc dobře věděl. A pořád ví.

 

VIVAT JURO!

Text + foto Dědek.

 

Právě tady poslouchám níže specifikovaný sampler a v zádech mám dvojí mrazení: první je z tý báječný muziky, a to druhý z vědomí, že ten obrovský přehled, který měl Juro, já osobně za celý svůj život nestihnu dohnat.

Juro, smekám!

SLOVAK METAL ARMY Sampler 1 (2021) – tracklist:

  1. ANIME TORMENT: Void Terror
  2. ARAWN: Ragnarok
  3. BLOODY OBSESSION: Rising Sun pt. I - Ten Thousand Years
  4. CIRCULAR SAW: Krvavá nedelʼa
  5. CONSTIPATION: Svet facku ti dá
  6. DEAD CARNAGE: Godʼs Lobotomy
  7. GLOOM: Fragments Of Life
  8. HEFAISTOVA LYRA: Předčasný pohřeb
  9. MOORAH: Sigillum Septima
  10. NEUROTIC MACHINERY: Nocturnal
  11. PAČESS: Jménem lilie
  12. PERFORMED: Moronia
  13. PETROLEUM: Mephisto
  14. POETRY IN TELEGRAMS: Stoic
  15. SHAARK: Union Of Pain
  16. SLIGHT LIE: Countdown
  17. SOLAR SYSTÉM: Do měsíčních hor
  18. V.A.R.: Dolní město   

https://www.fobiazine.net/news_detail/17492/zemrel-juraj-immortal-harin

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>