Výlet do osmdesátek!

Výlet do osmdesátek!

Report / 11. Brněnský Beatfest / dne 27. 02. 2020 / v KC Semilasso

Úvodem bych se chtěla zmínit, že 11. Brněnský Beatfest se uskutečnil pod názvem „Výlet do osmdesátek“, neboť na tomto festu vystoupily dvě kapely (pražská Krausberry a brněnský Krabat), které vznikly v osmdesátých letech. A hlavně na tyto kapely čekalo přítomné obecenstvo. 

Jako první vystoupil „Folk Team & Miloš Makovský“, poté nastoupila skupina „Laura a její tygři“, která je spojena hlavně s fantastickým vystoupením borců hrajících na dechové nástroje. Další bylo „Futurum“, kde mohlo obecenstvo opět slyšet oblíbeného Romana Dragouna, ale nesmím zapomenout, že zde ukazují svůj um i jiní hudebníci, jako je Emil Kopřiva a Miloš Morávek. 

A pak přišlo to hlavní, na co většina přítomných čekala. V první řadě to byla blues – rocková a hard rocková kapela „KRAUSBERRY“, která byla založena Martinem Krausem v roce 1984, poté co opustil skupinu Bluesberry. 

V roce 1991 se muzikanti z Krausberry rozešli kvůli neuspokojivé podnikatelské činnosti a po pěti letech se znovu kapela zformovala a vydala asi nejúspěšnější album Šiksa a gádžo, narážející na tehdejší rasové problémy. Velikou škodou bylo, že kapela nepřivezla žádná CD k prodeji na 11. Brněnský Beatfest. Kapela je složená – Mário Císař, kytara, Jiří Kredba, basa, Milan Chroňak, kytara, Vítek Havlíček, kytara, Štěpán Smetáček, bicí a Martin Kraus, vokály. Na to, že členové kapely již nejsou nejmladší a jak při koncertu zdůraznil Martin Kraus, že vystupuje s dědkama (kromě bubeníka, který byl mladý), ukázali, že jsou mistři hudby. Obecenstvo bylo nadšené a vyžadovalo si několik přídavků, což nebylo z časových důvodů možné. Mohu říct, že jsem jejich koncertem byla nadšená. 

Další kapelou a dá se říci, že hlavní celého programu 11. Brněnského Beatfestu byl „KRABAT“, který křtil své nové CD Krabat Rock Brno 1984 za účasti Viléma Čoka. Napřed na podium přišla kostra a poté se objevil Vilda Čok, který si s Krabatem zazpíval pár písniček. 

Tato skupina vznikla v říjnu 1982, kromě Řehoře a Jégra sestavu tvořil pozdější bubeník slavného Titanicu Stanislav Slávek Fric, kapelou prošel i další hráč Titanicu Jiří Hradecký a Vilém Majtner z kapely Synkopy 61. V současné době vystupuje v této kapele Pavel Řehoř – zpěv, kytara, Tom Jegr – zpěv kytara, Stanislav Fric – bicí, zpěv a Jiří Navrátil – baskytara. V tomto obsazení bylo nahráno i CD ve studiu Citron Ostrava ve dnech 10. – 17. 11. 2019. Kapela vystupuje s vlastní tvorbou, písně byly vytvořeny v letech 1980 – 1984, kromě písně Co ti zbylo, která je z roku 1988. 

Kapela nemohla vystupovat od dubna 1984, kdy jí bylo odňato povolení od soudruhů. Poslední koncert se uskutečnil 28. dubna ve Tvarožné na Brněnsku. Zákaz této kapely byl způsoben nápisem „S Krabatem na věčné časy a nikdy jinak“, což popudilo soudruhy. 

Tato rocková kapela se znovu zformovala po 35 letech a znovu se objevila na scéně v roce 2019, koncerty v roce 2019 proběhly v Zahradě u Sosny nebo v Metru. Dá se říci, že Čarodějův učeň ožívá. Děkuji kapele Krabat za nádherný kulturní zážitek. 

Jako poslední vystoupila skupina „Výlet“, na kterou už moc obecenstva nezůstalo. 

Závěrem chci dodat, že jsem slyšela mnoho koncertů kapel a písničkařů na Brněnském Beatfestu, a i když mezi nimi byli špičkoví hudebníci, tak 11. Brněnský Beat fest byl nejlepší, a to díky kapelám Krausberry a Krabatu. Svědčila o tom i návštěvnost a obrovské nadšení obecenstva. 

Text + foto Věra.

Fotogalerie

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>