JSME LIDÉ – JSME KERN

JSME LIDÉ – JSME KERN

Jsou chvíle, kdy Tvý slzy nikdo a nic nezastaví. Brečíš jak malej kluk, jak v tom roce 1988 v Tuřanech anebo jak v Rondu 1990 či 2008.

Když mi Shaumal poslala tohle video, který je zřejmě absolutně prvním záznamem skladby Jsme lidé v podání novodobé sestavy Kernu na YT, rozbrečel jsem se. Je to totiž moje nejmilovanější skladba od Kernu, mám ji ještě radši než Explozi nebo Blízko nás.

Jsme lidé, když se naživo hrála ještě za Páně Kronka (CD Live Kern Kdo s koho, 2004), tam ji dokonce v refrénu spletl sám autor, ale nikdo nic neopravoval, protože takhle to bylo přesné – takhle to bylo lidské. Jsme lidé. Od té doby se živě nehrála snad patnáct nebo kolik let.

Ten text není úplně jednoduchý na zapamatování, i Michal to zaškobrtnutí zvládl důstojně („k větrným zítřkům“ místo „k větrným mlýnům“, no co už – vždyť světlé zítřky nám lidem taky něco říkají, že). Jinak ale nádherně zazpívaný, Michale, díky moc.  

Demo Kern Jsme lidé 1985, Rosnička 1986, singl Supraphonu 1990, Kdo s koho 2004, … pořád dobré, pořád skvělé.  

Mimochodem, ten text má jednu historickou zajímavost, a sice v této sloce: 

 

Stojíme u výčepů

Každý to zná

Slepeni z různých střepů

Nikdo není sám / tuší ideál

 

Vysvětlení zde:

https://www.metal-line.cz/articles/hity-pro-pametniky-29-dil-kern-jsme-lide-2629

 

Leč zpátky do současnosti.

V Sonu zvuk parádní, kapela šlapala jak hodně dobře namazanej stroj, a zejména hudba prvotřídní - troufám si tvrdit, že kdyby se KERN  80. let narodil třeba v USA, dneska jsou Kronek & spol. miliardáři, Machata se celej rok válí na jachtě (samozřejmě s Jindřiškou), Kronek sto let na Kanárských ostrovech, Tony Vodička učí na kytaru mladý Thajky, a Karlos? Ten už kasíruje prašule z 40. desky Kernu. :-)))

KERN miluju, a Shaumal, Dě(d)kuju.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>