HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ: Zídka bláznů

HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ: Zídka bláznů

Vážení přátelé, po relativně delší odmlce (způsobené Dědkovou leností), kdy se mohlo zdát, že tento seriál již skončil, pro Vás máme dobrou zprávu, že tento seriál opět „začíná“! A začíná velmi magicky, protože tentokrát si dáme stěžejní Zídku bláznů, navíc s dobovými ČB fotografiemi z roku 1988…

Zídka nebo Zídka bláznů?

Oč tíže se to píše, toť snáze poslouchá se. Skladba, při které se mi chvěje srdce, duše a úplně všechno. Vážení přátelé, teď můžem přelézt, tu Zídku bláznů…

V první řadě je nutno říct, že tohle není jediná „zeď“ v dějinách Kernu. V tomto našem cyklu o nahrávkách skupiny Kern byl již zveřejněn článek i skladba Zeď čistých slov, a existuje i unikátní, nikdy oficiálně nezveřejněná nahrávka Za zdí, s textem Vladimíra Čorta (ano, ten, co otextoval Explozi).

Ale pojďme úplně na začátek, pojďme k samotné Zídce. Píše se rok 1987. Skupině Kern se lisuje úplně první písnička, není to studiovka, je to nahrávka z tehdejší komárovské zkušebny Kernu. Proč? Protože to byl sampler Posloucháte Větrník…3 (původně jsem napsal „Věrník“, což má ovšem taktéž smysl :-), tj. odezva na stejnojmenný rozhlasový pořad, v němž se prezentovaly právě kapely, jež ještě zpravidla neměly ofiko nahrávky (jak známo, splakal zejména Arakain). 

Soudružská skvadra zabránila celému názvu Zídka bláznů, protože v krásném socialismu přece žádní blázni nejsou, neboť jsou všichni šťastní a nepotřebují se zbláznit (z toho socialismu), a proto song vyšel pod zkráceným názvem Zídka; nicméně v textu samotném, ne natolik do očí bijícím, to soudruzi pustili. Přeci jen, měli jsme už gorbačovskou perestrojku.  

Rozhovor s Tonym 2008

Když jsem v roce 2008 dělal rozhovor s Tonym Vodičkou, řekl mi k tomu toto:

„Zídka bláznů není pravá studiovka – natočili jsme to doslova na koleně v tehdejší komárovské zkušebně a píseň se natolik líbila, že se posléze objevila i na průřezu čs. hudby a je pěkné, že je o toto dílko zájem i po bezmála 20 letech.“

To je pravda, neboť poprvé na CD vyšla Zídka v rámci sampleru Rockové Balady. Jednalo se o projekt firmy Bonton, první díl se nazýval České rockové balady 70. a 80. let (1999, zde byla i Zídka), druhý díl pak  České rockové balady 2 (2000).

Poznámka: Tudíž, Tony, veř mi, že o to „dílko“ je dnes zájem i po více než 30 letech. :-)

Kde všude stojí Zídka

Takže, když jsme u toho bilancování, pojďme si shrnout, kde všude můžeme tuhle Zídku přelézt (prezentuji pouze ověřené zdroje), protože Zídka bláznů je jedna z nejprezentovanějších skladeb Kernu; paradoxně bohužel ne nejhranějších: 

Kern – Demo 1985 (dostupné pouze na ulozto.cz) Poznámka: Jsem v průběžném jednání s kapelou ohledně podmínek pro vydání tohoto skvostu. Držte mi pěsti, ať jsou dobrý zvěsti!

Kern – nahrávka Čs. rozhlasu (archiv Čs. rozhlasu Brno, 1986)

Kern – CD Na Rosničce 1986 – Live

Sampler – LP Posloucháte Větrník…3 (1987)

Kern: CD Mistr čas (upravená verze, 1995)

Sampler České Rockové balady 70. a 80. let (nahrávka Větrník, Bonton, 1999)

Kern CD Live Kdo s koho (cca původní hudební verze, 2004)

Kern CD Quadraginta (verze s Michalem Konečným, 2018)

Zajímavosti ohledně Zídky

Jednotlivé nahrávky Zídky v sobě skrývají různá úskalí.

Například záznam na LP Posloucháte Větrník…3 je okleštěn o závěrečnou lyrickou pasáž, a to z důvodu stopáže, protože píseň by byla příliš dlouhá a „sežrala“ by místo pro ostatní kapely.

Naopak záznam Čs. rozhlasu Brno sice závěr obsahuje, ale zase mu tam chybí majestátní vstupní mezihra, rovněž z důvodu délky celé skladby. No tak si vyberte.

Čili celou ne(u)sekanou píseň najdeme v původní podobě pouze na neofiko nahrávkách  (Demo Jsme lidé a Rosnička), posléze je s určitými odchylkami zachycena na Live Kdo s Koho, a na Quadragintě je to už jiný zjev a zpěv.

Osudová chyba?

Co je na Zídce vůbec asi nejzajímavější, je její původ a význam. Spousta Brňáků si myslí, že – logicky s ohledem na text - symbolizuje brněnskou psychiatrickou léčebnu v Černovicích, která skutečně nejen v noci ční jak loď. I já jsem si to dlouhá léta myslel, a myslel jsem si to nejenom já cobyžto fanoušek.

Pravda je jiná, což dokazuje odpověď Jardy Alberta Kronka na moji otázku z roku 2011:

Mne osobně by moc zajímalo, co bylo Tvou inspirací pro text k nádherné baladě Zídka bláznů, podle mého názoru jedné z nejkrásnějších písní, jakou kdy Kern hrál. Prozradíš mi to?

Námětem pro text byl střelický “Zámeček“ a zahrada s jeptiškami. Pro mě velmi tajemné místo. Příběh, trochu fantaskní, se postupně rodil nad svahilštinou z kazeťáku Panasonic. Tak jsem dřív tvořil. Ve zkušebně se první nástřel natočil na magneťák, kterej jsem pak doma přikrýval polštářem a tak jsem slyšel vzdáleně česká slova, která mě múzovala k hlavě a patě textu písně.

Aktuální hudební „stopa“

Opravdu velice si vážím toho, že Vám zde můžu prezentovat aktuální vyjádření autora hudby Tonyho Vodičky, na moji žádost. (Píše se den 12. 12. 2021.)

Ahoj, Tony, v rámci cyklu HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80 připravuji článek o skladbě Zídka bláznů. Jak složil text Jarda, to vím, ale vlastně nevím, jak Tebe napadla ta geniální hudba. Jak, kdy, proč... Neřekl bys mi prosím k tomu pro ten článek pár slov...?

 

Ahoj, když odcházel Sláva Karásek na vojnu, zůstal po něm docela pěkný vstupní kytarový riff, který se dále rozpracoval, asi i mým působením. Vím, že harmonická struktura sóla i Coda je moje dílko, ale nechtěl bych si tady stavět nějaký pomník. Pracovat s Machatou a Kronkem bylo velmi inspirativní, ostatně celá 80-tá léta jsou toho dokladem. Já sám jsem hodně studoval pravidla harmonie, což využívám dodnes v ZUŠ. Mám rád dobře profesně udělaná aranžmá, učil jsem se u zahraničních autorů i těch domácích. Např. minulý týden jsem byl s žáky na muzikálu Pretty Woman v MDB a jasně jsem cítil, že už tu s námi není Igor Vavrda, jehož práci jsem velice obdivoval. Ještě k Zídce - časově vznikala koncem roku 1985 a líbila se i tehdy nastoupivšímu Miloši Morávkovi, takže se stala i součástí prvního profi-pořadu Kernu. Uvedená nahrávka pochází z června 1986, kdy si Miloš půjčil 4-stopý magneťák a mohla tak vzniknout tato livenahrávka, která se pak dostala různými bočními stezkami až na desku. Tož tak. Tony.

Děkuju moc, Tony!

Tož, přátelé, teď už máme asi všechno, co potřebujeme mít k samotnému poslechu – je tady Zídka, Zídka bláznů…

https://www.metal-line.cz/articles/hudebni-vzpominky-na-kern-80-specialni-dil-demo-jsme-lide-1985-2080

Tady Dědek.

 

Fotografie – screens from - zdroj: YouTube – John Longard – Kern, Hradec Králové 1988, Praktika LTL, film Special 800 - https://www.youtube.com/watch?v=dzxoed9b8wU – Díky moc!

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>