HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ: Speciální díl - Demo JSME LIDÉ (1985?)

HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ: Speciální díl - Demo JSME LIDÉ (1985?)

O tuhle radost se s Vámi prostě musím podělit.

Nad radost nic v světě není - takhle jsem končil předchozí díl našeho cyklu návratů do kernovských osmdesátek, a myslel jsem, že další díl bude o dalších coverech, jako Jenom stárneme (UFO – High Flyer) a Dluhy (Accept – Do It). Jenomže malej Dědek míní a Bigbítový Pánbů mění. 

Uf. Musel jsem několik hodin posečkat, než jsem to rozdejchal. Zjistil jsem to v sobotu ráno (a pak že V sobotu ne :-), já, kterej jsem byl na serveru ULOŽTO poprvý v životě. Jasně, zadáte „KERN“, a vyjede vám tisíc známých věcí. A pak zadáte „KERN DEMO“, a pose…souváte se.

Tuhle kazetovou pásku jsme měli v rodině kolem let 88 – 91, než jsem ji půjčil kamarádovi, načež se pak jaksi ztratila. Celou tu dobu jsem měl proto vůči rodině, která mne ke Kernu vlastně přivedla, výčitky, poněvadž pokud bych měl někoho vinit, tak především sám sebe. Tedy krom toho, že jsem předtím na dvojčeti značky GoldStar pořídil kopii alespoň čtyř písní z celkových deseti; prostě těch, který se mi v tu dobu líbily nejvíc - Zídka bláznů, Ty se mi vdáváš, Blízko nás a Jsme lidé, jež mám na kazetě značky SONY dodnes.

„Jsme lidé“ je ostatně název celého demosnímku, jehož původ v tuto chvíli není zcela jasný, stejně jako přesná datace. Nicméně dle dosavadních zjištěných informací se zdá, že nahrávka byla pořízena v tehdejší zkušebně kapely v Brně-Komárově.

Unikátní 10-skladbový snímek vyniká na svou dobu nadprůměrným zvukem a také poměrně zvláštně vysoko položeným hlasem barytonového frontmana Jaroslava Alberta Kronka. Docela mne už tehdy před 30 lety, když jsem to slyšel z kazety, překvapilo, jak relativně vysoko tam má položený hlas, on - baryton. Tehdy jsem si myslel, že je to zřejmě X-tá kopie kazety, takže se možná kazeťák točil rychleji, a tím se zkreslil (zvýšil) tón zpěvu. Tahle nahrávka ovšem zní úplně stejně, takže...?  

Mohl bych se podrobně rozepisovat o jednotlivých peckách, a já to taky udělám, ale ne teď. V rámci našeho cyklu hudebních vzpomínek na Kern to bude prostě jakýsi sub-cyklus: Ano, rozeberu každou skladbu této demonahrávky zvlášť, a pevně věřím, že vždy i s patřičným komentářem některého původního člena. Máte se na co těšit, a já taky! 

Teď se ovšem těšme z nahrávky, již já osobně považuji za jednu z nejlepších v dějinách tuzemského hard and heavy. A co dodat víc, než co napsal do komentáře přispěvatel jménem „Halesek“ – to jsou takřka moje slova:

„Milionkrát děkuji. Myslel jsem, že to už nikdy neuslyším. Já jsem to měl snad i s tou pomačkanou páskou v poslední písničce. Takovou radost mi dlouho nikdo neudělal, naposledy tady kdosi s demem Pirilla. Opravdu díky.“

Děcka, stahujte, stahujte, stahujte, klidně i „kaťata“, panč brod je blízko … Blízko nás.

Zdraví po 30 letech šťastnej Dědek.

 

P.S.: O tuhle radost jsem se s Vámi prostě musel podělit.

 

Jsme lidé /1985/ - odkaz

Odkaz na Google disku

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>