HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ: RÁNO

HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ: RÁNO

Asi tomu budete věřit, že po NOCI samotné je RÁNO jedním z nejčastějších textařských témat rockových kapel. Je to logické, neboť ráno (či romantičtější výraz svítání) je vskutku silným momentem: bývá plné zážitků (z předchozí noci), mnohdy bolestné (z předchozího alkoholu), skrývá ale i tajemství dalšího dne a možnost v rejdech pokračovat, pokud tedy člověk zrovna nevstává do práce.

Skupina Kern má celou řadu skladeb, v nichž se téma rána vyskytuje – za všechny jmenujme Můžem se bát jen svítání, V sobotu ne, Všeho s mírou, Noci vládnou barmani, Ráno má punc anebo – Ráno.

Což je nesmírně důležité, rozlišovat od Kernu dvě různé písničky, Ráno má punc a Ráno. Obě jsou sice hodně old school, avšak zatímco prvně jmenovanou známe z vydařeného živáku Kdo s koho (2004 - zpěv J. A. Kronek) nebo výběrovky Quadraginta (2018 – zpěv M. Konečný), song Ráno je známý daleko méně. Vyšel na jediném oficiálním nosiči, na CD Rarity 1981-83, a poslechnout si ho můžeme výhradně v původní verzi, protože kapela se k této starodávné písni – na rozdíl od Ráno má punc - doposud nikdy nevrátila.

Cca 5-minutová skladba valivého tempa vykazuje typické rysy melodického hard rocku. V pasáži 3:09 – 3:18 zaujme výrazné zrychlení (kdy se zdá, že probudivší se jedinec již nabral odpovídající rychlost, avšak vzápětí vše upadá zpět do známého ranního normálu), krátce předtím v rozpětí 3:00 – 3:10 vás vytrhne smích a kvílení á la Vilda Čok.    

Tentokrát v našem článku nechybí ani text, není však odposlouchaný z nahrávky, ale čirou náhodou získaný z internetu, to vám ovšem musím vypovědět jak. Že má Libor Machata na svých stránkách sekci Textíky, to jsem věděl. Že tam má i subsekci Textíky pro Kern, to jsem věděl též. Ale že jeho text Ráno najdu úplně jinde, totiž v textové části Převážně nevážně – Zoufalky, to jsem opravdu netušil.

Nicméně náhoda tomu chtěla, stalo se a text písně je zde, kdy níže cituji Machatovu verzi, která se ovšem od té zpívané liší úplně minimálně (např. místo „V každým všedním ránu“ se zpívá „Ve čtvrtečním ránu“, namísto „Slepě zírám do peřin“ – „Já slepě zírám do peřin“ apod.).

Poznámka: umístění mimo sekci Kern si vysvětluji tím, že se drahnou dobu nejednalo o oficiálně zveřejněnou nahrávku.   

----------------------------------

Ráno (text: Libor Machata)

Kolik štěstí dá mi sen / Tolik ho zas každé ráno ztrácím / Kolik lásky dá mi noc / Tolik jí zas přes den marně sháním / Stovky snů a iluzí / Smaže vlhké ráno / Mé touhy vyhodí / Na sídlištní bahno / Co já všechno vytrpím / Když slunce nad obzor se zdvíhá / Co já všechno vytrpím / Když z postele zas musím vstávat / Než se víčka rozlepí / V každým všedním ránu / Mám klapky na očích / A přes uši mám blánu / Spím / Nevidím svítání / Neslyším ptáků křik / A budík stále zvoní !!! / Slepě zírám do peřin / A po budíku šmátrám / Ještě chvíli / Pár vteřin / A pokusím se vstát / Ne / Nevnímám svět dál / Chci jen spát a snít sny růžový / Nevnímám svět dál / Chci jen dívat se do stropu / Do stropu ... / Do st ... psssst.

--------------

Odkazy na předchozí díly cyklu HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ:

Zeď čistých slov

https://www.metal-line.cz/articles/hudebni-vzpominky-na-kern-80-zed-cistych-slov-1992

Nádraží svět

https://www.metal-line.cz/articles/hudebni-vzpominky-na-kern-80-nadrazi-svet-1983

Tulácké tango

https://www.metal-line.cz/articles/hudebni-vzpominky-na-kern-80-tulacke-tango-1976

 

Zdraví Dědek.

 

Odkaz na text - Machata.cz

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>