HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ: ZEĎ ČISTÝCH SLOV

HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ: ZEĎ ČISTÝCH SLOV

Na zemi je spousta slavných zdí, jejichž stavba, existence či naopak bourání poznamenalo svět: Velká čínská zeď, Zeď nářků, Berlínská zeď, Lennonova zeď… Význam zdí je obrovský i v rockové muzice. Za všechno mluví hudební projekt světového významu s výmluvným názvem The Wall, svoji důležitou skladbu The Wall udělala i brněnská skvadra Root, téma zdi je přítomné rovněž ve slavném songu jiných Brňáků, Poutníků, resp. Roberta Křesťana – Napsal jsem jméno svý na zdi. A svými „zdmi“ si prošla i kapela Kern.

Nemám tím na mysli pouze pomyslné zdi překážek socialistického Československa, s nimiž se musela potýkat každá tehdejší nonkonformní skupina. Mám na mysli i zdi doslovné, výslovně se vyskytující v textech a potažmo názvech písní.

Kern má takové kompozice dvě: Slavnější a vůbec první oficiálně vydanou (zkušebnovou!) nahrávku souboru, se zkráceným jménem i stopáží Zídka, si necháme na později. Dnes mne bude zajímat skladba docela zapomenutá, Zeď čistých slov, vyskytující se na jediném vydaném nosiči, na CD Demo 84-5, vydaném vlastním nákladem v roce 2004 (skutečně ji neobsahuje ani živák na Rosničce 1986). Zde prosím obrovské poděkování Tonymu Vodičkovi, díky němuž CD Demo vůbec vzniklo, a představuje tak jednu z historicky nejvzácnějších kernovských kolekcí. 

Třebaže má tato „Zeď“ poměrně chytlavou melodickou linku v refrénu o tom, že „vášniví zůstanem dál“, nadčasovým kerňáckým hitem se nestala. I přesto, včetně absence jakékoliv reklamní propagace, má dosud na YT hezkých takřka 1 000 „zhlédnutí“. Sousloví, jež dalo songu název, se vyskytuje v jediném místě textu, a to pouze ve sloce, tedy mimo samotný zdařilý refrén, přinejmenším kvůli němuž stojí počin za poslech – je zde také zajímavý lyrický instrumentální vstup a půlminutové, pro Kern typicky zabarvené melodické kytarové sólo.

I přes veškerou dosavadní snahu se mi celý text odposlouchat nepodařilo, vyskytují se zde pasáže, jež z dobového zvuku nedokážu dešifrovat, a proto jej nemohu jako bonus tohoto článku připojit (není totiž na rozdíl od mnoha dalších k dispozici ani na stránkách staré sestavy, ani se nestal součástí oficiálně vydaného, Tonym Vodičkou sestaveného Zpěvníku Kern (1982 – 1995). Pakliže by měl text kdokoli k dispozici a zaslal by nám jej, byli bychom samozřejmě velmi rádi.

Klenotem je už prostá skutečnost, že se nahrávka dochovala a je k poslechu na YouTube, a tak tady dnes může být další nostalgický výlet do krásných 80. let, je tady Zeď čistých slov. A třebaže celý text jsem nerozeznal, něco snad přeci jen ano: „S hlavou v dlaních naslouchám“…

Zdraví Dědek

16. 4. 2021 – doplnění textu (poděkování Fandovi S.):

Hudba: Libor Machata / Text: Jaroslav Albert Kronek

S hlavou v dlaních naslouchám / mýtům dávných pamětí / bleskům se prý nepodobá / žádné příští století / Svět se zúžil do špehýrek / muzeálních póz a sbírek / v cinkotu peněz se náš smích rychle ztrácí / Další den je další dílek / láska je jak život sirek – jen vyhoří a sotva se k ní vrátíš / S hlavou v dlaních nasloucháš / dávným přáním zbloudilých / tisknou tě na zeď čistých slov / čistých, že v nich poznáš líh / Z křídel jim zbylo jen pár pírek / z noci jen film klíčových dírek / v cinkotu peněz se břehy dvou smutků vzdálí / Další den je další dílek / zrcadlo rozbitých něžných chvilek / pod maskou přetvářek je už obličej pálí… / Vážní i vášniví zůstanem dál / tíha dnů nás nezlomí / toužíme po štěstí, kdo by se smál / výstřelům do svědomí.  

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>