HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ: NÁDRAŽÍ SVĚT

HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ: NÁDRAŽÍ SVĚT

V rámci našeho nového cyklu o starých věcech, nazvaného Hudební vzpomínky na Kern 80ʼ, Vám po předchozím Tuláckém tangu přinášíme tentokrát song Nádraží svět, který najdeme hned na dvou vydaných discích: jednak na CD Demo 84-5 a jednak na CD Na Rosničce 1986 (oba kotoučky vyšly v roce 2004 – „Demo“ vlastním nákladem kapely a „Rosničku“ vydal brněnský hudební „archeolog“ Jiří Donné), což je záznam koncertu ze známého brněnského sportovního areálu, sice bez Slávka Karáska, ale zato s Milošem Morávkem, což je docela unikát, protože nahrávek Kernu s ním zřejmě moc pořízeno není.

Historicky jde tedy o zajímavé srovnání demosnímku a live verze, obě nahrávky se trochu liší jednak po stránce hudebního projevu, jednak variantou textu. Co je však jednoznačné, písnička se nejmenuje „Nádražní svět“, jak je uvedeno např. v internetové Encyclopaedii Metallum, ale opravdu „NÁDRAŽÍ SVĚT“. Jedná se o jakousi slovní hříčku, inspirovanou brněnským hlavním vlakovým nádražím, se slavným bočním nástupištěm č. 5, ve dvojsmyslu tom, že každé nádraží představuje nejen svůj svět sám o sobě, ale symbolizuje vlastně celý lidský svět a životy nás všech (viz zdařilé metaforické obraty „úschovna iluzí a fronty na snění … výhybky osudu i věčná křížení … útržky životů na dlažbě peronů“).

A vzpomínky bývají natolik silné, že se píseň může pro některé jedince stát inspirací i po mnoha letech…vždyť kdo by neměl nějaké osobní vzpomínky na „brněnské hlavňák“, anebo přímo na svůj vlastní život?!?

Níže vám přinášíme odkaz na demoverzi, umístěnou na YT kanálu přímo bývalého bubeníka kapely Karlose Vodičky, takže tak říkajíc rovnou od pramene. Sám jmenovaný v našem nepravidelném cyklu Besídka desítka okomentoval tuhle historickou pecku následovně:

„No stará pecka od Kern - tehdá jsme jich dělali hodně moc - bylo to po příchodu Libora Machaty. V té době skládali snad všichni z kapely - mimo mě...:)... Já jsem jenom do toho kecal. Měli jsme pořád rozdělaný 2-3 vály a zkoušeli to pak na tancovačkách, co to s lidmi udělá. Tato skladba byla tak nějak pomyslně určena všem brněnským máničkám, které jezdily na ty tehdejší bigbíty. Vždy se sešla sestava na nástupišti 5 - vypilo se pár škopků a někam se jelo. Krásná doba - furt se něco dělo a hrálo se a hrálo. Co víkend to víkend – hrál Titanic, Krabat, Projekt, Kern. Fans byli fantastičtí - moc rád vzpomínám.“

Po zvukové stránce nahrávka odpovídá podmínkám a možnostem doby pořízení, je však poměrně zřetelná, všimněte si prosím velice čitelné basové linky i dobré rozeznatelnosti zpěvu.

Z mého subjektivního pohledu jde o jednu z nejlepších skladeb, jako kdy Kern natočil, a to jak po stránce hudební, tak textové, a je jen škoda, že se k ní kapela nevrátila ani na výběrovém CD Quadraginta, ani se k ní nevrací na svých vystoupeních.

Nicméně se k ní naštěstí můžeme vrátit alespoň díky dochovaným zvukovým pásům. Je tady Nádraží svět, je tady Svět 80. let!

Zdraví Dědek.

Text Nádraží svět (odpovídá nahrávce z demosnímku, v živáku na Rosničce zní částečně odlišná verze; za případné chyby „v odposlechu“ se omlouvám):

Nádraží svět, nástupiště pět / úschovna iluzí a fronty na snění / Úryvky vět, nával tam a zpět / náhodná setkání i smutná loučení / Vlaky míjení ztracených dní / výhybky osudu i věčná křížení / Nádraží svět, znáš je nazpaměť / útržky životů na dlažbě peronů / Spláchni je teď, nasedni a jeď / dál od těch kiosků a bledých neonů / V kapse lístek - směr do nadějí / jen bláhoví zůstanou vprostřed kolejí / Pokladny štěstí, rozbité pěstí / na dlažbě šesti snů / Nedělní sedmý, semafor setmí / do šedi všedních dnů / Pokladny štěstí, rozbité pěstí / na dlažbě šesti snů / Nedělní sedmý, semafor setmí / do šedi všedních dnů / Nádraží svět, znáš je nazpaměť / útržky životů na dlažbě peronů / Spláchni je teď, nasedni a jeď / dál od těch kiosků a bledých neonů / V kapse lístek - směr do nadějí / jen bláhoví zůstanou vprostřed kolejí / Pokladny štěstí, rozbité pěstí / na dlažbě šesti snů / Nedělní sedmý, semafor setmí / do šedi všedních dnů / Pokladny štěstí, rozbité pěstí / na dlažbě šesti snů / Nedělní sedmý, semafor setmí… . 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>