HITY PRO PAMĚTNÍKY, 24. díl: TEAM: Mam na teba chut :-)

HITY PRO PAMĚTNÍKY, 24. díl: TEAM: Mam na teba chut :-)

Kdo by býval tušil, že na Festivalu politické písně v Martině 85 vystoupí nezávisle vedle sebe jak Team (skladba Beh), tak tehdy ještě neznámý zpěvák Pavol Habera, s TOČRem Bratislava (skladba Kto máš svoj ciel)? (Připravujeme speciální samostatný článek, vydržte.)

Zřejmě jediný, kdo už v onu chvíli cosi vytušil, byl geniální slovenský producent Július Kinček, jenž postupně ukončil spolupráci s Peterem Nagy, aby stvořil další megahvězdu, když dal dohromady právě Haberu a Team, kteří na přelomu 80/90 bourali haly i hitparády.   

Z historického hlediska (které dnes už neplatí), sláva slavné přeslavné skupiny TEAM pohasla zhruba v polovině 90. let s albem TEAM 5. Poté následovaly dvě skoro zapomenuté desky – jednak Volʼná zóna (1996) se zpěvákem Romanem Révaiem, a druhak 7edem (2000), opět se zpěvákem Palʼo Haberou (2 skladby byly posléze jako bonusy přidány na aktuálně probíranou desku).

(Ne)skutečný comeback, jaký má v dějinách tuzemské rockové hudby jen malé obdoby, nastal s albem Mam na teba chut :-) z roku 2002. Team zvolil překvapivě tvrdý sound, vskutku srovnatelný s některými písněmi slovenského hard rockového souputníka jménem Tublatanka (i když trefnější jsou zřejmě názory, že sound i kompozice se hodně podobá Nirváně a Smells Like Teen Spirit), všechnu kartu vsadil na jediného (a od dřívějška odlišného – viz Uličný, Hevier) textaře Miro Juriku – a ono to vyšlo až tak, že vybuchla pořádně muzikální bomba!

Hity krom titulky jako Slovník cudzich snov (krásná slovní hříčka na Slovník cizích slov), balada Chcem sa ta nadychnut anebo Ona a jej mama předurčily toto album k tomu stát se dějinným. Titulní skladba vyzváněla v rádiích, a já osobně připojím s dovolením dvě krátké vzpomínky:

Ve své době se tahle deska v Brně skoro nedala sehnat (obdobně jako debut Team), podařilo se mi to až v Indies (přičemž uvědomme si, že tehdy bylo v moravské metropoli ještě hodně CD obchodů, ne jako dnes), kde jsem koupil opravdu poslední kousek. A za druhé si rovněž pamatuju, jak když se mi jednou v sobotu ráno nechtělo na předem domluvený výlet, song Mam na teba chut mne fantasticky probudil a - valil jsem.  

Placka udivila taktéž svým „moderním“ PC designem, kdy monitor počítače evokoval kulatou Zeměkouli, všechny texty včetně samotného názvu byly bez diakritiky a přímo v názvu desky se objevil smajlík (proto pokud někdo uvádí tuhle desku jako „Mám na teba chuť“, je to špatně hned dvakrát – jednak použitá diakritika, jednak bez smajlíku). A sympatický je i design noty v levém spodním rohu obrazovky…  

A poslední zajímavost? Tahle hitovka se prosadila a všechny na prdel posadila, aniž by na ni kdy vznikl oficiální videoklip…

Sestavil Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>