„ZE SCHELINGERA TŘESENÍ“ – ZEMĚTŘESENÍ 2: EPILOG

„ZE SCHELINGERA TŘESENÍ“ – ZEMĚTŘESENÍ 2: EPILOG

Tak dlouho má lenost odkládala sepsat zamýšlený článek o novém CD Zemětřesení 2 – Epilog, až mne kolega Medyed s informací na FB předešel, což je ovšem samozřejmě velice dobře, protože aspoň to bylo navýsost aktuální.

Pátkem 15. ledna 2021 se totiž zřejmě dovršuje unikátní projekt, který započal v 80. letech minulého století, pokračoval v 90. letech a nyní definitivně vrcholí. Není účelem tohoto článku popisovat celou historii počínaje nedokončeným Schelingerovým programem, pokračujíc Černou vránou a vším, co způsobila, až po projekt kolem Doleželovic muzikantské rodiny s názvem Zemětřesení 2.

Faktem je, že fanoušek Jirky Schelingera a jeho písní má nyní možnost si svou „zemětřesnou“ kolekci zkompletovat a posadit ji do vitríny na čestné místo vedle originálních nahrávek tohoto zpěváka s výjimečným chraplákem a výrazem, vedle nahrávek, které pro změnu posadily na zadek nejednu generaci hudebních příznivců.

Ať už na cédéčkách nebo i vinylových elpíčkách, tato post-schelingerovská sbírka toho z hlediska oficiálních audionahrávek čítá celkem dost:

LP, MC, CD Zemětřesení, 10 skladeb, Popron Music, duben 1993

CD Zemětřesení Živě, 14 skladeb, 2001,Sokol’s Power Voice

CD Zemětřesení – speciální edice, 12 skladeb (10 + 2 bonusy), 2018 (1993 – 2018, výročí 25 let)

CD Zemětřesení 2, 10 skladeb, 13. 12. 2019 (LP Zemětřesení 2: 17. 1. 2020)

CD, LP Zemětřesení 2: Epilog, 15. 1. 2021

Tož chcete-li, vrhněte se do víru tajuplných i mrazivých Schelingerových písní, v těchto lednových mrazivých nocích Vás takový počin jistě zahřeje, stejně dobře jako grog či samotný rum (případně s nimi společně).

Výrazných chraplavých hlasů není nikdy dost, a pokud bych chtěl žánrově lehce vybočit, všichni přeci víme, jak velkou ztrátou pro celou tuzemskou muziku smrt Jiřího Schelingera byla, takže když se v oněch 80. letech na scéně za pár let objevil další výrazný chraplák v podání Dalibora Jandy, stal se tento velice záhy trojnásobným Zlatým slavíkem.

A věřte, že leckdo má dodnes doma Jandovy desky vedle těch Schelingerových… Á propos, nejste to náhodou zrovna Vy?

Zdraví Dědek.

bontonland.cz/zemetreseni-2-epilog/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>