Z ŘEZAVÉHO THRASH METALU K ŠŤAVNATÉMU ROKENROLU aneb KDYŽ ONANIE, TAK JEDINĚ S POŘÁDNÝM KABÁTEM!

Z ŘEZAVÉHO THRASH METALU K ŠŤAVNATÉMU ROKENROLU aneb KDYŽ ONANIE, TAK JEDINĚ S POŘÁDNÝM KABÁTEM!

V době, kdy vychází El Presidento se šlágrem Rumcajs miloval Manku, historicky se obracejícím za dětstvím řady z nás, rozhodli jsme se historicky obrátit, poohlédnout se a pohlédnout na jedno výročí, které bylo pro tuzemský fenomén jménem Kabát možná zásadní: v říjnu roku 1992, tj. před 30 lety, totiž vyšel kabátovský živák nazvaný prostě a jednoduše „Kabát Živě!“ …i když, ono to není zase tak úplně jednoduché.

Obecná část: UNIKUM POREVOLUČNÍCH ŽIVÁKŮ 

Středobodem metalového zájmu bylo samozřejmě to, že vůbec mohly bez cenzury vycházet desky jako takové, tj. studiové, zatímco živáky byly výjimkou. V podstatě se počnuly rojit až rokem 1992, a jelikož na náš web připravujeme speciální článek metalových živých nahrávek se týkající, zde se omezím na suchou neúplnou statistiku a zdůrazním tři důležité počiny: EP Debustrol Protest Live!, Arakain Histery (History) Live, no a právě Kabát Živě!, o němž bude nyní v recenzi po 30 letech řeč.  

Ani tady si však neodpustím poznámku, že paradoxně se tak tuzemský metal v porevolučním výsluní začal vracet tam, kde jeho předrevoluční sláva započala, ovšem zatímco dříve to byly neoficiální živáky z různorodých koncertů  či živě nahrané demáče, a to díky fanklubům x-krát zkopírované na kazetách, tentokrát jsme se už vezli na platformě oficiálních kotoučků s vydavatelskými čísly a posléze i čárovými kódy. 

A jelikož historie Kabátu sepsaná na jeho ofiko webu kabat.cz je k tomuto údobí kapku skoupá, pokusím se ji touto cestou lehce doplnit.

Zvláštní část: Recenze CD KABÁT: Živě!

Musím upřímně říct, že psát recku na desku starou 30 let, kterou jsem ve své době vůbec neměl a pravděpodobně ji celou ani nikdy neslyšel (nepočítám samozřejmě jednotlivé písně zejména z Hitparády Martina Hrdinky), když teprve nyní jsem si ji koupil v Multilandu za bazarových 169 kachlí, to je věru vzrušující (https://www.multiland.cz/kabat_zive_cd).

Chilližto nejprve faktograficky k největším hitům, neb z celkových 11 skladeb jich deska čítá minimálně hned 5: Onanie, Zase jsem na mol, Žízeň, Má jí motorovou a Máš to už za sebou.

Z pohledu žánrového se jedná o naprosto unikátní dokument přerodu Kabátu thrash metalového v Kabát rokenrolový. Prakticky původní thrashová verze „motorové“, proslavená samplerem Ultrametal (verze 2001 na Best Of mne již příliš neoslovuje), kontrastuje s již docela rokenrolově popěvkovou, ale přesto-proto výbornou Máš to už za sebou (o zcenzurované verzi videoklipu jsme už nedávno psali).

(Koneckonců, trefná slova o přerodu Kabátu z thrash metalu do rokenrolu si můžete přečíst v rozhovoru s Pepou Vojtkem v závěrečné bonusové sekci.)

Texty jsou dobré až vynikající – vždy je zde nosný nápad i sympatické stylistické zpracování. Paradoxně, „pointa“ nebývá u kabátovských textů až nakonec, ale jako „rumová“ nit se prolíná celým příběhem (viz myšlenka textu Onanie, jež je opravdu nadčasová, spočívající v tom, že když se vám posere úplně všechno, úplně celej svět, jedna věrná přítelkyně vám vždycky zbude. Mimochodem, nepřipadá vám užitý verš „zdražili mi žrádlo“ poněkud nadčasový??? – No tak aspoň víme, co je zadarmo :-). Jo a booklet: 3-dílné leporelo obsahuje všechny texty.

Na svoji dobu má tento živák velice živý zvuk, dokonce i thrash metalové pasáže byly velmi dobře zachyceny, nechybí ani mluvené slovo mezi jednotlivými songy, které jsou sice jistým způsobem stříhány (záznam pochází z Brna i Třebíče), ale atmosféře to nijak moc neubírá, protože když vás zrovna nasere pauza, brzo vám ji zažene vzápětí započnuvší nářez.

Inu, jedná se o veselou, vpravdě a doslova živou nahrávku, kterou jsem docenil až po letech, ale jež mi na stáří jistě dodá spoustu „dědkovské“ svěžesti a radosti (bezprostředně po zakoupení jsem ji točil furt a doslova dokola!).

Speciální část: Zajímavosti CD

No a tady je taky obrovský prostor pro unikáty, posuďte (třeba u sudu) sami!

  1. Album se sice dle obalu jmenuje Kabát Živě!, leč pokud mrknete na potisk cédéčka, uvidíte ofiko nápis Kabát Live.
  2. Jak jsem již naznačil, nahrávka je zajímavá zejména pro náš brněnský metalový web, ježto byla pořízena v Brně a Třebíči.
  3. Rychlost vydání stojí rovněž za pozornost: zatímco za totality se od nahrání desky po její vydání čekalo třeba rok, zde se snímalo (viz obal) v září 1992 a deska vyšla v říjnu téhož roku, čili o pouhý měsíc později (viz Encyclopaedia Metallum – panč já bych si to samozřejmě už nepamatoval – pozn.: Multiland hovoří o vydání 9. 11. 1992, nicméně to už je vlastně dneska jedno).  
  4. Info ze zadní strany obalu: Kabát logo by Storm, tj. jak známo František Štorm, výtvarník, designér a taky zpěvák black metalových Masterʼs Hammer.
  5. Název hitu Má jí motorovou obsahuje pravopisnou chybu, jelikož správně češtinářsky by měl znít krátce Má ji motorovou, ale komu to dnes vadííí?
  6. U verše „to ve světě nemá obdoby“ je v bookletu drobná ilustrace – přeškrtnutá zeměkoule… oh, kterak nadčasové…

Bonus – rozhovor s Pepou Vojtkem z roku 1993!

California Gold Pages byl metalový fanzin, jehož vyšla dvě čísla, přičemž v onom druhém (ze září 1993) obsažen jest unikátní otevřený rozhovor s Pepou Vojtkem, který pravděpodobně dosud nikdy na internetu nebyl publikován. Udál se při příležitosti koncertu v brněnském Semilassu pouze o necelý rok později, než byl v Brně natočen recenzovaný živák.

Technická poznámka: redaktor označený Eva byl ve skutečnosti muž Adam, ale tehdy nám tato umělecká záměna – zřejmě po mnoha pivech - připadala rajsky vtipná…

Užijte si to – vždyť na Hrad patří kdo jiný než President!!!

Sestavil Dědek. 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>