Úsměvy smutných mužů – výjimečný „hard core“ film na ČT!

Úsměvy smutných mužů – výjimečný „hard core“ film na ČT!

Miluju film Dobří holubi se vracejí, který jak známo začíná scénou, jak se Milan Kňažko alias Lexa hrabe z toho křoví v parku. Tento klenot Dušana Kleina z protialkoholní léčebny, v němž svou poslední filmovou roli ztvárnil Vladimír Menšík, jenž svou roli nehrál, ale žil, obsahuje rovněž unikátní depresivní Hymnu Václava Hrabyni (chtěl aspoň rovně viset, když nemohl rovně stát), již můžeme znát z black metalového provedení skupiny Tōrr.

„Žít jako člověk, chtít lepším být, pracovat pilně, přestat už pít...“ Černo světa spatřila blackovou nahrávkou jen třikrát: neoficiálně na demu Tōrr Gang Live 1989 (vzpomínám, jak to demo spolužák pouštěl v poslední lavici na gymplu) a oficiálně pak na InkubaTÖRRu a ještě později v rámci DVD bonusu projektu Inferno Nocturno.

Démon alkohol je jako oheň - dobrý sluha, ale zlý pán. Skoro každý rocker (slovo „skoro“ používám jenom proto, že mezi rockery jsou i předškoláci) o něm něco ví, stejně jako ví alkohol o nás - a vede si docela slušnou databázi!

Film Úsměvy smutných mužů loni vyvolal pěkný rozruch nejen na kinematografické scéně, ale i mezi jedinci ethanol požívajícími. Mezi lidmi totiž kolovalo, že tento snímek ti zodpoví otázku, jak na tom vlastně seš – jestli jseš, nebo nejseš...jestli tam taky patříš, nebo ne.

Nedávno mi došel mejl s fotografií náhrobku, jehož epitaf mne fakt rozesmál: „Kdybys tolik nechlastal a nekouřil, mohls’ tady teď s náma sedět, chlastat a kouřit.“

Inu podívejme se v neděli 3. listopadu 2019 v osm hodin večer na ČT1. Vždyť osm hodin večer ještě není za pět minut dvanáct...

Tady Dědek.

 

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>