Temné kouty v nás

Temné kouty v nás

Kouty mohou být různé – například Kouty nad Desnou (kdysi jsem zde byl na dovolené, bohužel jsem si „spletl“ datum – tehdy tam ještě nebyl pivovar), další minipivovar, v Brně poměrně častý Kout na Šumavě, krysa zahnaná do kouta, koutek u úst, Prázdnej kout od Arakainu, Mít svůj kout od Jitky Zelenkové, anebo temné kouty v nás. A taky Dědský koutek, v rámci nějž Vám přinášíme toto specifické pojednání. No a když už jsem si dal takovou práci s výčtem koutů a koutků, musím holt kout železo, dokud je žhavé. 

Temné kouty existují nejen v nás, ale i v muzice, která dokazuje, že i temné kouty mohou být krásné, ale myslím to trochu jinak než Charles Baudelaire ve svých Květech zla; já totiž hovořím vlastně o temných koutech dobra, resp. dobré muziky. 

A proto jsem se rozhodl sestavit si takový tématický temný kout i z vlastněných nahrávek. Koneckonců, blíží se podzim, blíží se listopad, čas dušiček, čas hřbitovů, a v takovém období se může pěkná temná muzika hodit, aby si člověk třeba nehodil mašli. 

K čemuž podotýkám, že muziku mám řazenou zásadně podle abecedy (nikdo ještě nic lepšího nevymyslel), mám ovšem vytvořené i určité tématické podokruhy, jako např. tuzemský metalový „underground“ anebo specifický kout hudebních balad. 

A nyní jsem se rozhodl vytvořit si temný kout. Nebudou do něj patřit ucelené diskografie byť rovněž temných, zejména black metalových kapel, ty mám samostatně, ale pouze dílčí disky s temnou muzikou, protože ne od všech skupin mám zdaleka všechno. A nepůjde jenom o metal.  

Základ budou tvořit CD skupiny Bathory, dále samozřejmě vzorek Venom. Chybět nebude bestofka švýcarských Celtic Frost, a pochopitelně i méně známé, ovšem o nic méně zajímavé vzorečky, jako např. úžasné CD Still In The Grey Dying italských Evenfall, dále další Italové Selvans, brutálně melancholické album kapely The Seventh Cross s šíleným názvem Scorched By The Flames Of Vengeance, interesantní, opravdu mysteriózní ne-metalový projekt Mysterious Art: Omen – The Story anebo famózně depresívní, slavné album The Cure Pornography. A své místo zde bude mít i deska Cold Season od kanadských Asgard (od těch brněnských ne, poněvadž ty mám právě samostatně v rámci ucelené sbírky). Nicméně v seznamu přistane určitě i spousta dalších, zde neřečených kousků. 

V plačtivém podzimu bude mít takový temný kout jednu zásadní výhodu: když budu chtít náladou muziky souznít s končícími listy stromů anebo s mihotajícími se plamínky hřbitovních svíček, nebudu muset přemýšlet, kde co mám, ale hrábnu prostě „do kouta“. 

A možná tím pádem nastane i jedna další obrovská výhoda: možná že některý temný kout ve mně, temný kout v mé duši, bude krásou a noblesou temné muziky osvětlen, a stane se alespoň o něco méně temným.

Tož dušičky moje, budete-li také chtít, pěkně si sáhněte na dno svých temných koutů a pusťte si něco pěkně temného. Aneb jak praví klasik: strachu ze tmy se zbavíme, když se do ní vnoříme... 

Ze tmy volá Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>