SYMBTOMY – Demo#1 /2020/ Slovak Metal Army

SYMBTOMY – Demo#1 /2020/ Slovak Metal Army

Dejvy je jak známo od přírody člověk činorodý, vedle účinkování v SECTESY a dalších spolcích uvedl v život další death metalový projekt. Na světě je prozatím třískladbové demo, které ovšem zní velice hotově a výrazně a jako opatrné očuchávání terénu to opravdu nevypadá. Syrový old-school death metal, načichlý chorobností švédské školy pod jménem SYMBTOMY vzbuzuje značná očekávání, co by mohlo přijít po tomto vydatném předkrmu. Demo, jak bylo předchozí větou naznačeno, má slastný, zkorodovaný a chorobný zvuk a všechny další atributy, které má správný tradiční death metal mít včetně patřičně stylové grafiky. Nečekejme ale, že tohle demo bude zakonzervovaný a časem vyčichlý skanzen, jehož sílu pamatují už jen velební kmeti, kteří na to vzpomínají v zimě u draní peří. Tahle syrová, stará dobrá smrtonosná práce má stále dost co říci a má stále neopakovatelnou atmosféru, díky níž přečkala tři dekády a do penálu se ani náhodou nechystá, byť toto srovnání zní v tomto případě trochu paradoxně, páč to celé je právě o tom dřevěném penálu a věcí tematicky příbuzných.

„Demo“ se vedle své sympatické syrovosti vyznačuje i poměrně výraznou melodikou. Ta se nejsilněji dere na povrch ve výstavbě riffů jako ta správná dochucovací přísada a symbiotický element k brutalitě a chorobné atmosféře. Melodie ani na vteřinu nejsou absolutně dominantním prvkem, jsou citlivě zasazeny do struktury skladeb jako vítaný náladotvorný prostředek a rovněž nemalou měrou přispívají k originalitě výrazu SYMBTOMY. Takto citlivě zakomponované melodie jsem naposledy zaregistroval, a hodně zim již tomu, u holandských GOREFEST, zde melodika s brutalitou spolu také takto pěkně kámošily. Dalším velmi silnou stránkou „Dema“ je nápadité a maximálně funkční navrstvení jednotlivých stavebních prvků skladeb na základní kostru. To všem třem skladbám propůjčuje značnou barevnost a silnou gradaci, každá skladba je hozena do odlišné nálady, bez ztráty potřebné energie a naléhavosti. SYMBTOMY z úzkých mantinelů tradičního death metalu sice příliš nevybočuji, z dostupného sortimentu surovin ale dokáží namíchat moloťák překvapivé kvality.

„The Sound Of Perverse Thoughts“ má jasně slyšitelný švédský nátisk, dochucený výraznou melodikou. Razantní rytmika jako půlka úspěchu žene skladbu sveřepě vpřed, jako když se pohřebnímu spřežení splaší kobyly. Zabaleno do řádně zrezlého, ovšem stále velmi dobře čitelného zvuku shledávám vše pro mé slechy v absolutním pořádku.

„The Taste Of Human Trophy“ sází ve větší míře na pomalejší pasáže a členitější strukturu, melodické pasáže více vynikají, přičemž ta správná brutalita nepolevuje. Výlety do kulometného tempa skladbu zahušťují, poté se zase vrací do valivého tempa a pověstnou korunu všemu nasazuje do atmosféry skvěle zasazené sólo – jako bych slyšel ozvěnu raných AMORPHIS, ale opravdu jen ozvěnu někde za viditelným horizontem.

„…And The Knife Cut Surgically“ úplně pomalejší tempa neopouští, prokládá je ovšem strhujícími výpady. Co skladba, to jasná koncepce a organicky fungující kus, netočí se jak psék za oháňkou kolem jednoho motivu. Právě tahle skladba je nejpestřejší z trojice, a to zbývající dvě rozhodně nejsou žádní neduživí žebráčci.

Atmosféra se dá nakrájet na kolečka, zhuštěná do třech silnou atmosférou naplněných skladeb, které, rád tomu budu věřit a doufat, že jsou pouze předkrmem před hlavním chodem. Podle repre vzorku se klíďo můžeme těšit, máme určitě na co.

Medyed

facebook.com/symbtomy/

https://symbtomy.bandcamp.com

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>