Stručné dějiny KD Brno-Tuřany aneb kult jednoho kulturáku

STRUČNÉ DĚJINY

KD BRNO-TUŘANY

 

 

 

 

 

Aneb

 

 

KULT JEDNOHO KULTURÁKU

 

 

 

 

Pokud bychom měli jmenovat historicky nejslavnější brněnský metalový kulturní dům, asi bychom se shodli na tom v Brně - Tuřanech na ulici Revoluční č. 34. Svého času, tj. v 80. letech minulého století, zde hrála snad celá naše metalová elita, a co pro pražské metalové máničky znamenala tzv. Barča, tedy Dům Barikádníků, to pro Brňany Obrazekpředstavoval KD Brno - Tuřany, který byl s Barčou v minulosti svým věhlasem zcela srovnatelný. Narozdíl od tuřanského stánku však Barča jako kulturák stále funguje.


 

Zjistit cokoli o bývalém KD Brno - Tuřany byl úkol docela obtížný, neboť když jsem do vyhledávačů zadával termín KD Brno - Tuřany, zjistil jsem, že pod touto zkratkou mi vyskakuje především tuřanský Klub důchodců...nakonec se ale zadařilo shromáždit dostatečné informace, které jsou nyní zde.
 

Budova historicky proslulého KD byla dostavěna v roce 1926, ale už od roku října 1925 zde fungovala alespoň hospoda, z níž se financovala další stavba (opět jasný důkaz, že hospoda je prostě základ!). Lidé na stavbu přispívali - kromě oné konzumace - koupí jednotlivých cihel, anebo tím, že zde zadarmo dřeli. Objekt byl již od počátku své existence polyfunkční: kromě schůzování se zde pořádaly zábavy a fungovalo zde i divadlo.
 

V době 2. světové války budova sloužila jako skladiště německé armády. V den osvobození lokality 24. dubna 1945 byl dům zasažen bombou (ale možná jinou explozí) a v důsledku silného poškození se stal takřka zříceninou. Postupně byl objekt opraven, bylo vybudováno přísálí a upraveno jeviště, sál začal sloužit rovněž jako kino s názvem Osvěta. V roce 1958 se z objektu stal oficiálně Kulturní dům.


 

Pravé metalové časy zažil tento společensko-kulturní stánek, který byl vůči tvrdému rocku velmi vstřícný, v 80. letech. Jak jsem již naznačil, kdo v tu dobu něco znamenal, musel hrát v Tuřanech. Z mého oblíbeného melodického metalu zde vystupoval např. Kern, Citron, Vitacit, Argema (ta ještě v době, kdy vskutku hrála metal, v rámci programu Velká Morava), ale hřměly zde i tvrdší bandy, z těch brněnských jmenujme např. Root, a Obrazeksamozřejmě spousta a spousta dalších. Kdo si chce připomenout dobovou atmosféru zdejších metalových koncertů, má možnost prostřednictvím unikátního videa z vystoupení právě skupiny Root, které se v KD Brno - Tuřany konalo v roce 1988 - je dostupné na YouTube pod názvem Root: Dogras Empire.
 

Nastávaly ovšem problémy. Nejenže řadě jedinců připadaly metalové koncerty v "dělnickém domě" příliš divoké, ale navíc se prý občas někdo při tradičních skocích z pódia zranil, a vše vyvrcholilo tím, když údajně nějaká nerozumná individua po jednom takovém tvrdě rockovém vystoupení zdevastovala místní hřbitov (upozorňuji, že tuto info čerpám pouze z dobového ústního podání) a rockové koncerty dostaly v KD Brno-Tuřany zákaz; přiznám se ale, že už nevím, jestli jenom dočasný nebo definitivní.
 

O tom, že si čeští metalisti kultovní kulturák v Brně - Tuřanech pamatují i dnes, svědčí např. rozhovor s bývalým kytaristou pražského Vitacitu Pavlem "Kuře" Hejčem pro vitacit.cz z roku 2004, který se v něm vyjadřuje k oněm krásným časům minulého století mj. následovně: "Tenkrát jsme Brno docela jezdili, hlavně do městský části Tuřany do Kulturního domu." K tomu netřeba asi nic dodávat, to je prostě paměť věků...
 

Po roce 1990 začala bohužel budova chátrat, a nezájem o ni byl z oficiálních stran až takový, že ji v roce 1994 na pár týdnů obsadili squateři. Nedohodli se však s radnicí MČ ObrazekBrno - Tuřany a za asistence Městské policie museli budovu vyklidit. Poté byla budova prodána soukromému vlastníkovi a v roce 1998 totálně zrekonstruována za účelem soukromého podnikání. Nejprve zde byla výrobna konfekce, dnes zde mají svou provozovnu nebo sídlo soukromé společnosti zabývající se obchodem s elektronikou či textilními výrobky.
 

A tak ze zahrady, v níž se dřív konaly společenské veselice, dnes vyjíždějí kamióny, ve vestibulu, kterým se procházelo do (kino)sálu, dnes místo ošklivých mániček sedí referenti či krásné referentky obchodu a ze sálu je zřejmě sklad. Na samotném štítu, resp. fasádě budovy je jak logo vlastníka, tak velký do očí bijící nápis odkazující na internetové stránky elektrosvet.cz (viz Fotogalerie). A prostřednictvím uvedených stránek si sice můžete objednat např. DVD přehrávač, na kterém si pustíte oblíbené dývko některé české hard and heavy kapely, ale na její koncert už budete muset zajít určitě jinam než na Revoluční 34 v Brně -Tuřanech...



Naštěstí zůstávají alespoň vzpomínky.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Dědek

 


 

P.S.: A budeme velmi vděčni, pokud se případně nebudete stydět napsat do Komentářů k tomuto článku cokoliv, na co (si) ve spojení s KD Brno-Tuřany vzpomínáte Vy. Zážitky, radosti, smutky, příhody, trapasy, fakta...prostě cokoliv. Třeba ten slavnej kulturák ožije alespoň na tomhle webu!

 

 

 

 

 

ZBYTEK FOTEK NALEZNETE ZDE

 

 
 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>