STAREJ DOBREJ KERN – Díl šestý: MOJE OČI VŮČI KERN

STAREJ DOBREJ KERN – Díl šestý: MOJE OČI VŮČI KERN

Jak tady teďka sedím, tak kousek ode mne měl můj starší brácha Bob černou skříňku, a to doslova – prostě černá přihrádka, v níž byly napravo LP a nalevo SP desky. Když nebyl bratr doma, tajně jsem tam nahlížel a listoval, a tak jsem natrefil též na singl KERN Oči. Pustit jsem si ho nemohl, to by brácha řval, kdyby náhodou zrovna přišel, ale dodneška si pamatuju, jak jsem si říkal: Oči? Co to je za debilovinu, takhle nazvat písničku?  

Postupem času jsem pochopil. Ono taky od dvanácti let do skoro padesáti přeci jen uteče kdejaká zkušenost a pocit, fernety nepočítaje.

Fernetový oči vyšly na supraphonském singlu, aby ukázaly, že kapela Kern má svoje pevný místo v hard rockovým světě. Stovky zábav, stovky koncertů, všechno od vyprodaných trávníků až po vyprodaný haly, to všechno byl kdysi starej dobrej Kern. Kdysi.

Ve šlapanickým parku se odehrály (doslova odehrály) dějiny, po nichž zůstalo DVD včetně klipů, kdy Slávek Karásek, místo aby se v létě válel na mezi, válel nový klipy (viz níže). Díky, Slávku! Jenomže to se psal rok 2003, resp. 2004.

Píseň přečkala pravěky, věky i navěky, čímž dokázala, nakolik je skvělá a nakolik je důležitá – hrává(la - la la) se na koncertech Kernu i Albandu (hudba + text: J.A.Kronek), a v nás všech dodnes zůstávají kameny slov.

Historickou zkušeností je, že komunisti zakázali přívlastek „Fernetový“ (socialistický národ přece nechlastá!!! – ten v hospodě u píva jen nadává….), takže skladba nemohla vyjít pod názvem Fernetový oči, ale jenom Oči. Smutné je, že dřív nám Kern zakazovali komunisti, dnes nám jej „zakazují“ samotní Kerni. :-;

Mimochodem, víte, co je to „Hudební Alzheimer“? Když zapomínáte na sebe sama. Když zapomínáte, na čem jste vyrostli, z čeho jste vzrostli, a jelikož si svůj původ nepamatujete, tak si ho ani nevážíte. A když si nevážíte ani fanoušků, bez nichž byste nikdy nebyli. Tohle je problém původních Kernů.

Další díl oblíbeného TV cyklu Letecké katastrofy? – Inu, možná ta černá skříňka, o níž jsem psal v úvodu, možná nám jednou vypoví, proč to fantastické letadlo (s logem KERN na křídlech) tak nepochopitelně, tak zbytečně spadlo.

Tady Dědek.   

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>