ROZSVIŤTE LAMPIONY, LAMPIONY, JÁ CHCI VIDĚT … TEREZU

ROZSVIŤTE LAMPIONY, LAMPIONY, JÁ CHCI VIDĚT … TEREZU

Recenze / CD Tereza Balonová: Lampiony / stopáž: přes 36 minut / Rok vydání: 2023

To se takhle člověk jednou za rok kouká na Anděly, a pak mu z nich někdy jednou za rok jeden Anděl zbude. A roztáhne křídla a letí celým přehrávačem dál.

Objev je slabé slovo. Výraz zpěvu, který je tahán snad až z útrob duše, melodie klenoucí se nad nebem, rytmus, svou pokorou se podřizující sama sobě, netradiční aranže rozkvetlých luk s tisíci druhy květů… hmmm, tohle zavání docela slušnou závislostí. Pivopitelně nikoliv autora, ale posluchače.

Jasně, může to být marketing, ale pokud je to marketing, tak je to marketing, kterýmu věřím každý slovo. Ale spíš si myslím, že je to duše, Terezka se vyzpívává sama ze sebe, a přitom zůstává sama sebou.

Žánrově – a s fantastickou kapelou, orchestrem i zvukem - se jedná o aranžérsky propracovaný pop-rock s písničkářskými texty (2x známá kolegyně Kateřina Marie Tichá), ve dvou skladbách (Ještě žijem a Vodopád) přecházející do syrové rockové polohy s koketérií old school hard rocku (no jinak bychom tady o Terezce samozřejmě nepsali, ha ha), jenomže co je na tom všem nejdůležitější? Že to pořád drží do prdele tak strašně pohromadě, a ani chvíli to nenudí.

Zdánlivě triviální, zdánlivě zbytečně se zmnožující refrén v Bloody Mary, kterou si namíchám, za každej den, co tě znám? Ale vždyť to má obrovskou logiku, když ty dny už ani nepočítám. No tak nepočítám ani ty refrény - kterak mistrné!  

Jasně, megahitovka jsou Lampiony, jenomže na tý desce není jediná slabá skladba, každá má cosi do sebe a na sebe. Na sebe? To vlastně kecám, neboť každá ta píseň je dokonale nahá, otevřeně upřímná a dálničně (nikoliv v Česku ;-) přímá. Vážení čtenáři, je to tak, jestli chcete vidět madam Terezku Balonovou svlečenou (samozřejmě pomyslně, protože v bookletu na rozdíl od videoklipu nemá ani bosé nožky, ale botasky či co), můžete si ji svléknout „sami společně“ s každou její písní. A já osobně se přiznám, že si takto Terezku svlékám opakovaně moc rád. :-)

16-stránkový booklet v 3-dílném digipack leporelu se hezky drží a hezky se na něj kouká, ještě lépe se to ovšem poslouchá.

Jestli totiž někdo někdy dokázal zhmotnit pocit, tak je to právě Tereza. Neuvěřitelné se stalo skutkem, a jak by řekl AG Flek, nechte jen BALONY vzlétnout vysoko do mraků…

Tady Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>