Rozhovor se zpěvákem kapely Penzistor Jirkou Štěpánkem

Rozhovor se zpěvákem kapely Penzistor Jirkou Štěpánkem

„SRANDA SE DÁ NAPLÁNOVAT, 
ALE NENÍ LEPŠÍ, KDYŽ PŘIJDE SAMA?“

Sami o sobě s nadsázkou říkají, že jsou originální „mladá“ kapela z Přerova, složená ze zkušených muzikantů sice postaršího designu, ale hrající zcela neotřelý rock, nazývaný pracovně „děd metál“. 

Aktuálně mají k dispozici svoje nové 2CD Best of Penzistor s názvem „Než natáhnem brka“, při kteréžto příležitosti Vám přinášíme poměrně veselý rozhovor se zpěvákem skupiny PENZISTOR Jirkou Štěpánkem, nám Brňákům dobře známým z dobového účinkování v kapele Titanic nebo z angažmá v regionálně dosti zvučném Regonu.

Vážení čtenáři, povídání o desítkách plastických operací, o fotbálku s Deep Purple, o modré okované bundičce, o polibku od Lucie Bílé, ale také o Vánocích a samozřejmě o novém dvojcédéčku právě začíná – dobře se bavte!  

Proč jste si dali název Penzistor?

Přemýšleli jsme, čím oslovit mladé posluchačky. Abychom je zaujali přirozenou vizáží, museli bychom absolvovat několik desítek plastických operací. A to se nám nechtělo – když vidíme, jak to někde taky může dopadnout, řekli jsme si, že si necháme vlastní mimiku. A naopak tomu času trochu pomůžeme. Takže teď jsme za dědky a postupně se budeme míň a míň maskovat a vlastně zůstaneme pro svoje fanoušky (hlavně fanynky) pořád stejní.

Co je to za muziku? Hard rock, big beat, crazy rock? Já vím, škatulkovat do stylů se moc nenosí, ale nějak to přibliž posluchačům.

Na našich webových stránkách (penzistor.cz) jsme náš styl nazvali Dědmetál, ale myslím, že je to spiš hard rock s velice občasnými prvky metalu mířící přímo na bránu, čí jak se říká přímo na komoru.

Jak dlouho vlastně hrajete?

Myslel jsem si, že tak tři roky. Ale někdo mě teď opravoval, že v únoru máme jít k zápisu do školy, takže nám potáhne příští rok na sedm :). Inu, když je ti s někým dobře, čas utíká…. 

A co vaše minulost. Kde jste se tu vzali?

Jaryn, Trucin a Bobin se znají z dřívější formace slavné přerovské skupiny Pirillo. Všichni také spolupracovali s Věrou Špinarovou a Jaryn jezdil mnoho let s Pavlem Novákem starším. 

Mě by mohli fanoušci znát z brněnského Regonu, nebo z mého půlročního angažmá z Titanicu. S Titanicem jsem měl štěstí si zahrát v únoru 1991 před Deep Purple v Ostravě. Taky jsme si s nimi zahráli po zvukovce fotbálek. Prima zážitek na celý život! :-) 

Co se týče vašich kostýmů, mám pocit, že jste probrali šatník vašich tatíků a dědů :-)...

Máš pravdu. Ze začátku to tak doopravdy bylo. Hráli jsme přesně v tom, co nosili naši rodiče a prarodiče. Potom jsme ale přišli do kostýmové puberty a začali jsme inovovat.

To mluvíš o té své modré okované bundičce?

Jo, přesně o té. Tu otec nenosil :-). Před koncertem v Přerově ji kluci objevili v šatně na věšáku. Nechala ji tam nějaká mladá štíhlá tanečnice. Oni ji navlékli na mě při cestě na podium a už jsem neměl čas protestovat. Nemyslel jsem si, že bude mít takový úspěch :-). Už mi zůstala.

Jaký je váš dosavadní největší neúspěch?

To se ptáš dobře. Protože my těch neúspěchů máme několik.

Za prvé - že jsme nemohli teď v listopadu vůbec hrát. Protože Trucin (basista) si z dlouhé chvíle zkoušel s mačetou Harakiri a uřízl si při tom kus levého malíčku.

Za druhé -  vloni jsme se přihlásili do soutěže Líheň Wayfarer. Mysleli jsme si, že jako mladá začínající kapela to můžeme vyhrát. No a z 960 přihlášených kapel jsme byli druzí.

Tak to je přece úspěch, ne?

Vlastně máš pravdu. S odstupem času to tak vypadá :-). A kdyby ses nechtěl ptát na náš největší úspěch, tak já ti ho radši řeknu hned. Polibek a pochvala od Lucie Bílé. Navíc se s námi chtěla vyfotit. Ale nikdo nám to nevěří a myslí si, že jsme se vetřeli my jí. Ještě jsem velmi pyšný na to, že si se mnou Honza Toužimský na chvíli vyměnil svůj stroj.

Máte na svém kontě spoustu živého hraní, dvě CD, tři klipy. Co plánujete dál?

Neustále čekáme na tu slibovanou důchodovou reformu. Až konečně někdo vymyslí, co s námi bude, až nebudeme moct hrát a přilepšovat si k důchodu.

Ale teď vážně. Ještě do Vánoc si budou moci naši fanoušci koupit 2CD Best of Penzistor s názvem „Než natáhnem brka“, které budeme křtít ve středu 6.12. v Praze v klubu Vagon a další středu 13.12. v klubu Melodka v Brně. Babská kapela Loretta nás totiž přizvala jako hosty na tyto svoje vánoční koncerty, kde bude také křtít svoje nové CD „Návrat“, takže to bude takový předvánoční megakřest. 

V Brně s námi navíc bude mít premiéru nová brněnská kapela Mirka Horňáka Mylions, což je naprostá bomba a máme se na co těšit! (Kdo z vás na zmíněných koncertech byl, může jistě naprosto souhlasit – pozn. red.)

Ale zpátky k Penzistoru. Samozřejmě pracujeme na dalších písničkách. A plánujeme další klip. Ale nechceme nic ušít horkou jehlou. Protože laťka z prvních klipů je, myslím, dost vysoko. Sranda se dá naplánovat, ale není lepší, když přijde sama?

Nějakou veselou historku z natáčení?  

Tam je to celé veselé. Proto to děláme a proto nás to baví. Navíc jsem se konečně naučil jezdit na mopedu a s kočárkem. Třeba na mě u dalšího klipu bude čekat nějaký jiskrný sudokopytník.

Nacházíme se v době předvánoční nákupní horečky. Co Penzistor a Vánoce?

Doufám, že Trucin bude už v pořádku a odehraje všechny prosincové předvánoční akce s malíčkem v nose.

Co se týče mě a Vánočního nakupování, já to spíš nechávám na Ježíškovi. Je to přece jen jistá tradice. I když v poslední době se atributy Vánoc jaksi vyprázdnily. Podle mě, prochází naše Vánoce velkou změnou. Z části je to naše materiální myšlení a z části to, že zde jsou i vlivy jiných kultur i náboženství, či názorů na svět.

Protože učím děti, tak vidím, jak jim přestávají svítit oči při zpívání koled. Vánoce jsou pro ně volno ze školy, spousta dárků a sladkostí. Ale někde se nám ztratilo to Kouzlo … …Přeji si, abychom ho našli :-).

Ale abychom nekončili pesimisticky. Je krásné, když se člověk probudí a cítí, kde ho co bolí a tím pádem ví, že žije :-) Už se těším, jak si budeme s dědkama po cestě na koncert zase vyměňovat recepty na vánoční menu.

Tobě i čtenářům přeji hodně zdraví a lásky v novém roce. A aby se občas mrkli na penzistor.cz, Jiřin.

Poznámka: za zprostředkování rozhovoru děkuje Metal-Line Jirkovi Regentovi.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>