Rozhovor s lídrem skupiny Törr Otou Herešem

„NEVÍM JAK HENYCH, ALE JÁ
V PEKLE VYROBEN NEBYL :-)“,

říká lídr skupiny TÖRR OTA HEREŠ v rozhovoru pro náš web.

Ota Hereš. Muzikant známý z kapel Törr, Alkehol či Kryptor. Autor, resp. spoluautor black metalových šlágrů jako Kladivo na čarodějnice, Kult ohně, Armageddon... A taktéž persóna tuzemského metalu, která se rozešla s Vlastou Henychem a zařídila nové album skupiny TÖRR Tempus Fugit;  album, o němž se vedou bouřlivé diskuse.

Právě Ota Hereš poskytl našemu webu v souvislosti s vydáním zmíněné desky rozhovor, v němž zodpovídá jak otázky týkající se historie, tak ony navýsost aktuální. Dozvíte se například i to, že v kultovním klipu skupiny Törr Kladivo na čarodějnice jsou použity záběry z jiného filmu než onoho stejnojmenného, anebo že v bookletu Tempus Fugit jsou fotky kousek od Černobylu...

Kdož chce, čte zde.

 

trr-2.jpg

 

Ahoj, Oto. Co říkáš na Kladivo na čarodějnice? Ať už na Malleus Malleficarum, anebo na „Kladivo“ od Kaplického či Vávry?
No viděl jsem pouze film od Vávry, kterej byl natočen na motivy knihy Kaplickýho – no kult, hodně dobře udělaný. Jo tenkrát tyhle filmy dovedli točit. A propó, v našem klipu Kladivo na čarodějnice jsou použitý záběry z filmu Poklad hraběte Chamaré  – což možná spousta lidí neví a myslí si, že jsou tam záběry právě z Kladiva.

Můj bratr Bob, který kdysi kolem revoluce 89 sloužil vojnu ve Stodu u Plzně, mi říkal, že Tě tam na „chvíli“ spatřil. Poznal Tě: „Je tady Ota Hereš z Törru.“ To muselo být pro Tebe strašný, chtít hrát a muset být na debilní vojně...
No to mi povídej, bohužel se mi nepodařilo – teda na rozdíl od mejch některejch kamarádů muzikantů sehnat modrou knížku, takže jsem po absolvování školy odešel na rok na vojnu. No prostě hnus. Törr jel dál s Danem Švarcem, kterej za mnou ve Stodu, kde jsem byl na přijímači, byl na návštěvě, tak jsem měl aspoň trochu spojení se svým rodným Törrem.

A navíc v důsledku vojny Tě Vlasta Henych z Törru vyhodil. Nebo to bylo jinak?
Když jsem se vrátil z vojny, byl jsem z Törru vyhozen. Henych tvrdí, že to byla vůle celýho souboru, ovšem jasný je, že skutečnost byla jiná.

Pak jsi nastoupil ke Kryptoru, s nímž jsi absolvoval televizní klip Justiční omyl z první desky a poté Time 4 Crime či Greedpeace. Ehm, otázka je nasnadě, co Tě bavilo víc – black metal nebo thrash metal?
Moc díky klukům z Kryptoru, že mne tenkrát vzali, neb už jsem byl před nástupem do zaměstnání, který by mne asi sešrotovalo natolik, že už bych se k muzice naplno asi nevrátil. Muzika Kryptoru byla super, takže jsem neměl problém k nim zapadnout. Miloval jsem metal a bylo úplně jedno, jestli to je black nebo thrash.

Nakolik Tě zajímá „ALKEHOL“?
To není dobře položená otázka :-). Alkehol stejně jako Törr jsou moje děti, který jsem piplal od začátku a obě kapely zakládal. Takže o zajímání bych tady nemluvil. Alkehol je pro mne srdeční záležitost, stejně jako Törr.

V roce 2003 jste se s Vlastou Henychem dali opět do black metalové kupy. Takže se ptám – opravdu jste byli oba dva „vyrobeni v pekle“?
Nevim jak Henych, ale já v pekle vyroben nebyl :-).

Dne 4. července 2010 jste byli spolu s Henychem v Husákově Madhausu. Ačkoli jste mluvili velmi diplomaticky, nebyl to takový symbolický den nezávislosti?
No to bych neřek, v tu dobu už to mezi náma sice nebylo optimální, ale o rozchodu ještě rozhodnuto nebylo.

Spousta fans si myslí, že jsi Henychovi schválně vrátil to, co on Ti udělal na přelomu 89/90. Tehdy musel odejít Hereš, teď musel odejít Henych. Co na to řekneš?
Jo jo, to si spousta lidí myslí, ale není to tak. Náš rozchod proběhl z důvodu toho, že už jsme si vůbec nerozuměli, měli jsme odlišný názory na fungování kapely a tak jsme se s Radkem rozhodli, že budeme pokračovat bez Henycha. V roce 1990 šlo o něco jinýho než teď.

Zákeřná otázka: co říkáš na malou návštěvnost turné Henych666, kde se hrají pecky Törr? Mně osobně to připadá jako neúcta vůči Vaší společné tvorbě. Neúcta nejen k Henychovi, ale i vůči spoluautorovi Herešovi, jestli mi rozumíš.
No, samotnýho mne to překvapilo, nevim kolik skladeb ode mne hraje ….ale toto je spíš otázka na posluchače, proč radši choděj na Hereše než na Henycha….

A teď k desce Tempus Fugit. Jak tě napadl tenhle slogan?
Když jsem tvořil songy k této desce, napadl mne i jeden o čase, a od toho už to byl jen krůček k názvu celýho díla Tempus Fugit aneb Čas plyne.

Proč novou desku prodáváte pouze přes web, a ne prostřednictvím kamenných obchodů? Nemáš strach, že to sníží počet prodaných kusů?
CD je v distribuci řetězců Bontonland a v distribuci Popron, takže by to mělo být po celý republice u všech prodejců, kteří si to od distributorů objednali.

Musím položit jednu osobní otázku: song Já neubráním se, je o smrti z „války“, anebo o sebevraždě?
Je to o strachu a o takový vnitřní depresi, jejímž východiskem je smrt. No nic moc optimistickýho :-).

A ještě jednu věc – obal. Existují dvě verze. V té oficiální, to ruské kolo na obalu, vedle lebky - je to schválně v kontextu s demem Necrofilia z roku 1985, jak jsem psal v recenzi?
Ne, s demem nic společnýho. Když se podíváš na celej booklet, jsou tam  takový výjevy zmaru. Jedná se v tomto případě o obrazy z Pripyati, města duchů, kde čas plyne….moc hezky to zpracoval Dan Kurz.

Jak se těšíš na koncert v pátek 3. února 2012 Brně? Náš web tam bude...
Jasně, že se těšim, doražte všichni !!!

Otakare Hereši, legendo tuzemského metalu, hodláš ještě čehosi black metalového dodat, či nikoli?
Chtěl bych moc poděkovat našim fandům, že na nás stále choděj a poslouchaj tu naší muziku a samozřejmě taktéž díky Metal – Line za rozhovor.

Jménem našeho webu Ti za tento rozhovor velice děkuji, Dědek. 

Zajímavé odkazy:

Poklad hraběte Chamaré – film Zdeňka Trošky z roku 1984 - odkaz

Město Pripyat, Pripjať – uměle vybudované město vedle Černobylu, dnes opuštěné - odkaz

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>