Rozhovor s kytaristou a lídrem metalové legendy MOTORBAND Liborem Máčou Matejčikem

MÁM POŘÁD VELKÉ SNY,
KTERÉ SI NENECHÁM NIKÝM UKRÁST!!!

&

VŠICHNI ROCKEŘI JSOU ČUŇATA,

říká Libor Máča Matejčik, kytarista a lídr legendárního MOTORBANDU.

Můžete ho znát z různých kapel - Kreyson, Vitacit, ABBand... Můžete jej znát pod „různými“ jmény – Libor „Matějčík“, „Matějíček“ anebo to správné...Matejčik. Jedno jeho jméno je však nejsprávnější – jméno MOTORBAND. Přes všechny peripetie osudu se k němu vždycky vrátil, pakliže jej ovšem vůbec kdy opustil. Neopustil. Exkluzivní rozhovor s jedním z nejvýznačnějších metalových muzikantů této republiky, kytaristou a srdcem legendy Motorband, můžete číst právě teď a právě tady.

maca.jpgAhoj, Libore. V rámci přípravy na tento rozhovor jsem pročetl spoustu článků o Motorbandu, ale nikde jsem se nedozvěděl, jaký jsi Ty osobně byl coby školou povinný. Takže se ptám, zda jsi býval osobnost třídy, jak ses učil, cos vyváděl? A propos, kdy a jak vznikla Tvoje přezdívka Máča?
Na základce jsem byl průměrný žák, který miloval sport a hudební výchovu. Jediný z kluků jsem zpíval. Určitě jsem patřil spíše k těm průserářům a rváčům. Nikdo mě nepřepral, a i kluci z vyšších ročníků měli ke mně respekt. Hrál jsem hokej a chodil na vzpírání. Přezdívka „máča“ vznikla až na střední škole, kdy  moje chování a snaha trénovat na kytaru přiměla některé spolužáky, aby mi  začali říkat: “Ty si ale máča“.

V dnešních dobách je poměrně časté zakládat kapely, jež mají v názvu slovo „band“ (Petr Bende & Band, Kronek Alband anebo třeba – čistě příkladmo - Aleš Brichta Band). Motorband to tak má již od poloviny 80. let. Položím Ti tedy v této souvislosti lehce víceznačnou otázku – nemáš pocit, že jste s Motorbandem předběhli dobu? 
Z dnešního  pohledu  to možná tak  je. V 80. letech  snad  existovala jen kapela OK Band. Název Motorband vymyslel Pavel Hurčík (bratr Radka Hurčíka), tehdejší  baskytarista Motorbandu. Tehdy se nám líbili Motörhead, a tak jsme chtěli, aby  se název naší kapely  podobal právě jim. V roce  tuším  1982 jsme byli na koncertě Motörhead  v Budapešti, a ten nás  totálně dostal!!!

Na velký úspěch Motorbandu v 80. letech – kromě talentu a štěstí – měla určitě velký vliv Vaše  pověstná dřina, totiž hodiny a hodiny strávené cvičením a zkoušením. Vaším „životním stylem“ asi tehdy nebyl jeden velký „mejdan“... A co říkáš na skutečnost, že po mnoha letech (2009) prohlásil Kamil Střihavka v jednom z nejčtenějších časopisů v zemi, Týdeníku Televize, že právě Ty jsi ho naučil profesionálnímu přístupu k muzice?
O Kamilově  zmiňování  v rozhovorech samozřejmě vím, a moc mě to těší. Kamil je jeden ze zakládajících  členů Motorbandu, a i když  jsem na něj byl hodně tvrdý, tak po létech dokáže přiznat, že ode mě dostal dobrý základ pro budoucí úspěch v branži.

Na přelomu 80. a 90. let jste byli rekordmany Jandovy Rockmapy – pod její hlavičkou Vám vyšly tři singly, plus účast na debutovém sampleru. Tehdy jste byli slavnější než další teplická kapela v Rockmapě, Kabát. Nemrzí Tě, že dnes je Kabát naopak populárnější než Motorband? Anebo si víc vážíš toho, že narozdíl od Kabátu si Motorband dokázal vždy zachovat svou nekomerční tvář?
Přiznám se, že to co dokázali Kabáti, byl můj sen, a zdravě jim to závidím. Nedávno  jsem byl s Tomášem Krulichem na pivě, a řekl  jsem mu to. Zároveň jsem na ně hrdý, a musím uznat, že to dělají sakra dobře.

Prozraď mi, která skladba z debutového alba Made In Germany (s Kamilem Střihavkou) Ti přirostla k srdci nejvíce. Já osobně nedám dopustit na skladbu Mše za vítězství, která kdysi zněla i na vlnách rozhlasového Větrníku...
Mám rád všechny skladby. Spíš přemýšlím, která je dobře udělaná a která méně.

Když v roce 1994 vycházela druhá deska Motorbandu Rock’n’roll (se zpěvákem Milanem Daimem), doufal jsi, že se kapele podaří návrat mezi elitu, anebo jsi s ohledem na celkový vývoj tvrdé muziky u nás už tušil, že to bude nadlouho „poslední mejdan“?
Samozřejmě jsem věřil, že se dostaneme zpět do špičky. Potencionál v kapele byl. Jenomže pokud máš frontmana, který  není spolehlivý a neví co chce, je všechna snaha zbytečná. Daim se na vše vykašlal a tři dny před tour s Kabátama nás všechny poslal k šípku.

Ještě jednu otázku ke „dvojce“: za nejdivočejší oficiálně nahranou píseň Motorbandu v historii já osobně považuji Teď to tam máš... (jabkeláš), kde se poměrně bujaře zpívá cosi o zeleninovém, resp. hodně smyslném „guláši“. Prosím Tě, jak tahle věc vznikla a jak jste přišli na název „jabkeláš“??? 
Všichni rockeři jsou čuňata, skladba vznikala  na zkušebně a nebyl na ni text. Původně na CD neměla být, ale  ve studiu jsme ten  text dali v bujaré atmosféře dohromady. V té době to byl největší hit kapely. Kde jsme hráli, tak tenhle song sklízel největší ohlasy.

V mezidobí nečinnosti Motorbandu jsi prý dokonce působil jako trenér ledního hokeje. Snad od roku 1999, to byl nároďák pak třikrát zlatej...:-) Můžeš tedy svoje aktivity trochu přiblížit?
Hokej je moje druhá láska. Trénoval jsem do roku  2003. Mám  tr. licenci B.  A stal jsem se profesionálním trenérem  mládeže v Teplicích. Jeden můj odchovanec  dnes hraje  extraligu v Litvínově a druhý  v 18-ti  prošel reprezentací ČR 16-ti letých. Dnes to zkouší v první  lize. Taky jsem založil  mezinárodní hokejový kemp  s bývalým reprezentantem Jiřím Kučerou z Plzně.

Po mnohaleté pauze se dal Motorband v roce 2002 opět dohromady, opět s novým zpěvákem, Pepou Šutarou, a následně (2005) vyšlo vynikající CD Satisfakce. V oněch dobách jste si také zahráli v brněnském Boby Centru před Nazareth. Řekni mi, jak často posloucháš tuhle legendu?
Nedávno jsem poslouchal  jejich novou  desku, kterou natáčeli  v Česku. Je to pro mě legenda a v 80. letech patřili k mým nejoblíbenějším kapelám. Miluju hlas McCaffertyho.

Na 4. albu Heart Of The Machine (2009 – zpěvák Radek Popel) jste opustili tradiční logoMotorbandu, z jehož původní podoby zůstalo pouze pověstné, stylizované počáteční písmeno „M“.  Mělo to nějak symbolizovat Vaše nové kroky vstříc světlým zítřkům?
Asi tak nějak. Radek je zpěvák nové generace, a proto přišla i změna loga s tím, že tradiční M bylo zachováno. Pojítko k starému Motorbandu.

Vývoj po čtvrté desce je pro Motorband trochu zlomový. Nový zpěvák totiž nebyl pátý (vynechávám různé pěvecké epizody), ale staronový Pepa Šutara. Doufáš, že tímhle počinem jste definitivně zvrátili osud ve svůj prospěch?
Vždy věřím.

Návrat na scénu jste počátkem roku 2011 „oslavili“ po boku Deborah Bonham, sestry tragicky zesnulého bubeníka Led Zeppelin Johna Bonhama. Zažil jsem koncert v Brně, a i přes nižší návštěvu musím konstatovat, že atmosféra byla skvělá. Souhlasíš se mnou?
Turné s Deborah bylo super po všech stránkách. Návštěvnost tragická, ale atmosféra geniální!
Člověk nechápe, proč to ocení tak málo lidí.

Ale z druhé strany, stalo se několik  věcí, které měly vliv na návštěvnost.

V současné době Motorband chystá 3-skladbový promo singl,  jakožto předzvěst nového alba. Současně letos oslavíte koncertem v Praze 25 let trvání Motorbandu. Ptát se, jaké pocity při přípravách zažíváš, je asi hloupé, viď?
Abych řekl pravdu, tak věřím, že uděláme super CD. Od comebacku v roce 2002 byl problém Motorbandu post baskytary. Ted je  vyřešen tím nejlepším možným způsobem. Karel Adam je totální špička a ohromně kapelu pozvedl. Pepa Šutara roste, vzdělává se, zpívá v rock opeře. Svěřili jsme management agentuře MZ records a zatím jde vše dle plánu.

Ty současně působíš v Aleš Brichta Bandu. Není to až tak dlouho, kdy jsi prohlásil, že hraní v ABBandu je pro Tebe priorita. Platí to stále, anebo se již akcie „vyrovnaly“?
AB Band dohraje tento rok. Sestava: Kryšpín, Adam, Haase, Matejčik končí!!!

Když jsem zmínil ABBand – jedna odbočka – proč ABBand ještě nevydal tak dlouho avizovanou novou desku s pracovním názvem Enola Gay? A doufám, že mne s odpovědí neodkážeš na lídra Aleše Brichtu...
Na 100%  tě odkážu  na Aleše Brichtu. I když plánujeme oficiální vyjádření k rozpuštění  této sestavy, protože některé veřejné vysvětlování a uváděné důvody od Aleše Brichty se nezakládají  na pravdě!!!

Ty kromě muziky podnikáš též v oblasti finančnictví, v této oblasti už i přednášíš. Tvým vzorem je Robert T. Kiyosaki. Řekni mi, dají se jeho metody uplatnit i v hudebním byznysu, konkrétně třeba aplikovat na Motorband?
Na 100% ! Získat  finanční inteligenci není snadné a potřebuje ji získat 95% lidí!!! Včetně  vlády, parlamentu!!! A né jen u nás.

Libore, jsi celorepublikově známý muzikant, jedna z nejvýraznějších osobností českého metalu: točíš desky, hraješ pod hlavičkou legend, na pódiu se potkáváš se zahraničními veličinami... (v tomto kontextu však musím spravedlivě dodat, že jsi hodnocen i jako poměrně kontroverzní personalista). Řekni mi, co chceš ještě v osobním, hudebním a ekonomickém životě dokázat?
Mám pořád  velké sny, které si nenechám nikým ukrást!!! Pomáhám lidem a přeju všem jen to nejlepší.

Kdybys na závěr musel, ale opravdu musel vybrat od Motorbandu jeden song, při kterém se nejvíc chvěješ v tom pozitivním slova smyslu, a jeden song, který kdyby v repertoáru MB chyběl, až tolik by Ti to nevadilo, které písně by to byly?
Tvý oči lžou - nevyloučil bych žádnou.

Já osobně přeju na závěr tohoto rozhovoru skupině Motorband nejen zdařilé nadcházející oslavy, ale i další úspěšnou pětadvacítku, a to pokud možno výrazně klidnější než tu předešlou :-). Co popřeješ Motorbandu a fanouškům Ty sám?
Přeju všem, ať  hledají štěstí a úspěch sami v sobě!

Libore, jménem celého našeho webu METAL-LINE Ti děkuji velice za rozhovor. Dědek.

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>