Rozhovor s bubeníkem skupiny Kern Karlem Vodičkou

„NIKAM SE NEHRNEME A NESPĚCHÁME“,

říká za KERN bubeník Karel Vodička v rozhovoru pro náš web METAL-LINE.

Před vstupem do slavného KERNU hrál například v kapele Electriss. A jeho elektrizující energie způsobila i to, že dokázal vzkřísit Kern též po odchodu zpěváka Jaroslava Alberta Kronka a baskytaristy Libora Machaty. Je především jeho zásluha, že „do toho šel“, a našel zpěváka Pavla Vacka (ex-Metanoon) a basáka Romana Kupčíka. Dnes má Kern za sebou řadu úspěšných akcí v nové sestavě, ale v důsledku změn pochopitelně i některé kontroverzní reakce fans. Nedlouho před natáčením dlouho očekávaného nového  CD jsme si s Karlosem povídali právě o tomhle všem. 

 

Ahoj, Karlosi. 

Od soboty 14. května 2011, kdy jste se poprvé představili v nové sestavě, uplynuly skoro tři roky. Za tu dobu jste stihli zahrát několikrát v samotném Brně, kde jste bývali dřív spíše výjimečně (Semilasso, Moravské náměstí), představili jste vzorky nových skladeb (Moje prohry, Nemá o mě zájem), prezentovali dva inovované programy. Jaký máš Ty sám, který jsi nový Kern inicioval, z toho TEĎ pocit?

Pocit mám v současné době dobrý. Konečně zkoušíme v nové zkušebně opět v Bosonohách -tentokrát po letech u Slávka doma. Děláme nové věci na desku a připravujeme se na natáčení. Koupil jsem si nové bubny - elektriku na doma do obýváku a akustiky od f.DC do studia a na koncerty. Mám zase další motivaci cvičit....

A pojďme zpět. Muselo to být pro Tebe nelehké rozhodování, najít náhradu za fenomenálního zpěváka Jaroslava Alberta Kronka; a taky za Libora Machatu, jenž se rozhodl sdílet cestu s ním. Takřka neřešitelný úkol jsi nakonec vyřešil. Řekni mi, kolik nocí jsi kvůli tomu nespal?

Situaci kolem Alberta a Libora jsem několikrát popisoval. Spánek mi to rozhodně neubralo - tyto věci už dávno dělám s jistým nadhledem. Nikam se nehrneme a nespěcháme.

První koncert v Dolních Kounicích byl emocionálně nádherný, nicméně nový, jinak výborný zpěvák Pavel Vacek byl chvílemi ještě trochu nejistý. Není divu. Co jste si říkali, co se vám honilo hlavou posléze, když na vás přišlo v „dědině“ solidních více než 300 lidí?

V Kounicích to bylo ještě takové hektické. Dovezli jsme tam hodně techniky a očekávání byla veliká. Ani ne tak co tomu řeknou fanoušci, ale jestli to nějak obstojně zahrajeme a tak. Nakonec to nebylo nejhorší, nicméně raději bych se v budoucnu takových akcí vyvaroval. Kapela aby 100% fungovala, musí hrát a hrát. Desítky koncertů a pak si to "sedne".

Co říkáš na skoro už tradiční – obdobně jako u Arakainu - rozdělení fanoušků Kernu na „kronkovce“ a „vackovce“? A prosím, nepošli mne s touto otázkou do...

No dalo se to čekat - Jarda byl lídr a přes to nejede vlak. Nebáli jsme se ale této změny a stojíme si za tím stále. U Arakainu to bylo ještě snad horší - změna zpěváka probíhala dosti bolestně - kecy od fans v tomto směru se staly národním sportem....Dnes je ale situace diametrálně jinde - Honza Toužimský je s kapelou tam, kde je,  a kritikové byli umlčeni. Snad se nám podaří to samé - chce to ale pár dobrých alb....:)

Dalšími vystoupeními jste se ostříleli. Nemůžu se nezeptat na koncertní návrat do Šlapanic, do městského parku, kde jste v létech 2003 – 2004 nahrávali a pak křtili CD Kern Live, a kde jste opět L.P. 2012 hráli na Pivních Sla(vno)stech pro více než tisícovku přítomných? Tam jste mj. představili právě obě svoje novinky...

Vystoupení ve Šlapanicích má vždycky v sobě něco neopakovatelného. Výbornej amfik, historie. Byli jsme hodně spokojeni - přišlo cca 1800 lidí a to není zrovna málo.

Á propos, dvě nové skladby. Mne osobně překvapily Moje prohry, zejména textem, který složil Tony Vodička, neboť když jsem s ním v roce 2008 dělal rozhovor, říkal, že texty mu moc nejdou. Tento je ovšem parádní...

Tony nikdy texty nedělal - toto bylo výsadou Jardy Kronka a Libora Machaty. S jejich odchodem jsme něco zkusili a Tonymu se podařil tento text. Teď ale nevím, zda se bude takto dařit dále. Myslím ale, že stejně nakonec sáhneme po osvědčených chlapech v textaření. V tom se moc experimentovat nedá.

A co song Nemá o mě zájem? Na něj se názory různí, terčem kritiky je zejména opakovaný refrén „Nemá o mě zájem“... Nehodláte jej poněkud obměnit, aby byl „pestřejší“?

Co se týká obou snímků - podoba "Moje prohry" je celkem konečná. Asi ještě přetočím bubny  a něco uděláme se závěrem. Ta věc  je dost složitá pro mix - nabízí se desítky možností co s dynamikou....Uvidíme. V "Nemá o mě zájem" asi moc změn dělat nebudeme. Snad opět předělat bicí a potřebuji syrovější a kytarovější sound. To ale nebude problém.

Ještě než přejdeme k úplně novým záležitostem, musím zmínit Vaše dvojí účinkování na dnes už prestižní a tradiční akci Metalové Vánoce v brněnském Semilassu. Nepřipadá Ti kern.jpgzvláštní, že taková akce vznikla v Brně teprve v roce 2011?

Akce Metalové Vánoce je nápadem Peti Hajna z Glancu. On už podobný věci dělal za totáče v Tuřanech apod. Oprášil nápad a je to tak správně. Akce je to výborná.

Na Vašem aktuálně chystaném Tour 2014 mne zaujalo i to, že sjíždíte destinace jako Tachov nebo Sokolov (Basinfirefest mne nepřekvapil, tam jste měli hrát už loni, bohužel kvůli nemoci to nevyšlo). Jak se těšíváte do lokalit, kde Kern – narozdíl od jižní Moravy - není místní kapelou?

Letošní Tour - dá-li se to tak nazvat - jsme nijak neorganizovali. Nemáme žádný vnější management a vše je pouze na základě poptávky pořadatelů. Ani my pro to nic neděláme - nikam se nevnucujeme a nikomu nevoláme a neprosíme. Spousta kapel v Česku neustále a naprosto nesmyslně hraje všude, kde to jen jde, na špatný aparáty, na špatných místech a v podstatě za párek a za dopravu. Tuto cestu jsme vynechali, máme už něco za sebou. Vždyť je třeba si uvědomit, že Kern jezdil cca 8 let 150-180 koncertů ročně. V podstatě jsme hráli všude a dnes se tam rádi vracíme, když si pořadatel na kapelu vzpomene.

Není to tak dávno, co jsem na jedné soukromé oslavě seděl mj. s kytaristou Milošem Morávkem (Progres, Futurum, Synkopy, ex-Kern), a on se o Tobě po létech zcela neoficiálně a o to upřímněji vyjádřil, že jseš dobrej bubeník. Těší Tě to?

S Milošem Morávkem jsme toho dost prožili. Dostal nás na agenturu v době, kdy to bylo zhola nemožné. Za mnohé mu vděčíme a vážíme si ho. Nakonec Kern musel opustit, anžto zájmy byly jiné - vrátil se Sláva z vojny a my se chtěli vrátit k soundu s ním atd... Milošovo vyjádření mě těší a mohu říci, že i já si o něm myslím totéž. Je to dodnes výborný kytarista. Takovej srdcař - více hrál srdcem a hlavou, než používal nesmyslné běhy po krku kytary. To je na dlouhou diskuzi. Takovej samorost - ani nemusel moc cvičit a "bylo to tam".

Každá kapela se vyvíjí nejen hudebně, ale i technicky. Pracujete nějak na svém aparátu?

No toto je téma do diskuze.... Tony si koupil novej konec s flaškama od Engl. Předtím má Digitech a hraje to výborně. Roman si koupil novou 6-ti strunku bez pražců a bednu s 8 desítkama. Hraje to dost nahlas...:). Sláva má furt 5150 s boxem a já koupil od pana Honajzla nový bubny. Jsou to miláčci. Asi jeden z nejlepších nástrojů, se kterými jsem se setkal. Snad se to projeví na desce.

Nové CD. Těší se na něj spousta fans, včetně mne. Tož kolik skladeb máte připravených, jaký počet jich na něm bude, kde se bude nahrávat a tak podobně?

Práce na albu je asi tak na 75%. Máme hotových 7 věcí a dalších cca 8 jsme vyhodili. Do studia bychom chtěli cca červen - červenec a pak září. Mám teď celkem dilema s mixem snímků a poté s masteringem. Např. Arakain a Titanic nasadili laťku hodně vysoko. Vím, kde a jak to dělali. Určitě budeme točit v Jihlavě, ale mixáž a mastering bůhví kde. Možná opět v Jihlavě, ale na 80 % to vypadá na Shaark nebo Šopu....Na albu bude 10-11 věcí.

Dle oficiálně zveřejněných informací by se nové CD mělo křtít v Třebíči, klubu R (dříve Roxy), v pátek 28. listopadu 2014. Proč ne v Brně, kernovském domovském městě?

Tak ohledně křtu v Třebíči - křest tam proběhne, ovšem určitě ne jako jediný a hlavní křest. Křtít to budeme na více akcích a řešit to budeme cca září - říjen. Chceme k tomu udělat jarní klubovou scénu 2015 a pak hodně letních festů. V Brně křtít budeme - možná na Metalovýchkzk.jpeg Vánocích 2014...

Je v tom symbolika, že nové CD vyjde kulatých 10 let od toho posledního, tj. od CD Kern Live? (samozřejmě pomíjím DVD Klipologie)

Co se týká nové desky, tak na vydání po 10 letech atd. jsme nepomýšleli. Chceme prostě udělat slušné album a to je asi celé. A to bez ohledu zda je to po "X" letech poté....

Všichni se ptají na peprné historky spojené s Kernem. Mohl bys říct nějakou, která se pojí s novou sestavou?

Peprných historek bylo samozřejmě několik, nicméně musím se zmínit o té, která se dost týkala mé osoby. Po vystoupení v Roštíně na Kamínkách vloni v létě kapela jako obvykle v této destinaci totálně propadla všem radovánkám spojeným s celkem velikou konzumací alkoholu. Ostatně v Roštíně to ani jinak nejde - je to zapeklitá oblast. Já jsem odpadl po Tublatance a šel odpočívat na hotel. V poledne na druhý den jsem se probral a zjistil, že všichni z kapely už odjeli a zapomněli na mě.... To se mi stalo snad poprvé. Nakonec jsem se dostal do Brna s Peťou Scákalovou, která tam byla taktéž, a nakonec jsem to dorazil tágem do Zbýšova. Na nikoho jsem se ale nezlobil - "Rock forever".

Před samotným závěrem prosím – kterou skladbu od Kernu hraješ nejraději?

S Kernem hraji odjakživa a mám rád skoro všechny songy co hrajeme. Kdyby tomu tak nebylo, tak je ani nehrajeme. Každopádně mezi favority mohu zařadit většinu novinek - to je tak ale vždycky a u všech kapel.

Měj se, ať se daří!!

Karlosi a Kerne, nápodobně - za věnovaný čas a odpovědi děkuje jménem webu METAL-LINE Dědek.

kern.jpg

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>