ROK 2021: PANTHENOL JDE DO BOJE S PUMELICÍ „BEZ BOJE“

ROK 2021: PANTHENOL JDE DO BOJE S PUMELICÍ „BEZ BOJE“

Kdo by to byl před takovým čtvrtstoletím řekl, že vinyly a kazety dnes budou prožívat obrovský boom: GZ Media nestíhají lisovat (iniciály GZ odkazují na někdejší název loděnických Gramofonových závodů), nově vyráběné kazety (vč. starých slavných titulů, jako např. …and justice for all od Metalliky) se prodávají origoš zabalené klidně i za takřka čtyři sta korun.

A proto je více než příznačné, že nová skladba od tišnovských rock-punkových PANTHENOL se na YouTube přetáčí na pomyslné kazetové pásce, která evokuje sílu a nezlomnost teenagerovských let, neschopných jakýchkoliv kompromisů, zejména pokud jde o svobodu. A právě o ni v nové písničce Panthenolu z chystaného EP jde.

V rozhovoru z jara loňského roku mi kytarista Aleš Havránek na otázku, jaká je jeho nejmilejší skladba Panthenolu, s tím, že to může být klidně i nějaká nová, právě chystaná na EP, odpověděl toto: „Ty mně čteš myšlenky. Ono už je to takový ohraný klišé, že to nejnovější album je nejlepší a blablabla jsme pořád lepší a lepší. Ale mně se ty nejnovější songy fakt moc líbí. Doufám, že ten stejnej pocit budou mít i fanoušci. Takže aktuálně nejmilejší skladba je z nového EP. Nebudu zatím víc prozrazovat.“

Kterak vidno i z níže připojené ukázky, skupina používá krom samotného názvu též zkratku PNTH, jež znamená „Pořád Něco Tu Hnije“, a v rámci otázky „Co tady a teď nejvíc hnije?“ mi Aleš prozradil přeci jen cosi víc: „Systém, Dědku. Máme o tom teď několik nových songů, ta svoboda, co tu máme 30 let je taky relativní a o tom bude naše nové EP. Máš se myslím na co těšit…“

Jako dárek všem fanouškům byl nový song do éteru vypuštěn symbolicky přesně na Štědrý den loňského roku: řízné nástroje a rytmika plus naléhavý zpěv s jasným poselstvím: „Chceme žít bez boje / svobodu milujem!“ Inu, paradox je to samozřejmě jen zdánlivý, neboť jak jinak jít do boje za svobodu než – bez boje; asi jako je památný rozdíl mezi slogany „máme holé ruce“ a „máme hole v ruce“, že?   

Po dvou regulérních CD (Můj svět z roku 2015 a Mám pocit z 2018) se tudíž fandové Panthenolu mají opět na co těšit. A jak to tak vypadá, někteří jsou spokojeni už dnes – viz komentář Capuleta 666 pod písní na YT:

„Legendární song už teď“.  

Zdraví Dědek.

bandzone.cz/panthenol

:

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>