Rockeři Doga natočili další klip v Americe

Rockeři Doga natočili další klip v Americe

Už v pořadí druhý klip pořídila česká rocková stálice Doga v Americe. Nové video k písničce Tohle je dobrý natáčela kapela teď v říjnu během své dvoutýdenní cesty po Route 66. Klip vznikl během historicky prvního amerického turné Dogy. Na něm doprovázelo kapelu přes čtyřicet českých fanoušků. Společně projeli devět amerických států a urazili cestu dlouhou bezmála čtyři tisíce kilometrů.

Doga novým klipem navazuje na loňskou úspěšnou misi po Route 66. Právě loni na legendární Matce všech silnic pořídila video k hitu Route 66. Klip skvěle zabodoval jak u českých fanoušků, tak i u americké komunity spojené s šedesát šestkou. Letošní říjnový zámořský „výlet“ se už nesl v duchu koncertů a cestování po ikonických místech Route 66 od západu na východ Ameriky. Doga po cestě odehrála čtyři akustické koncerty, a to v ikonických barech přímo na Route 66. „Byla to neskutečná jízda. Vést si s sebou čtyřicítku českých fanoušků, hrát v Arizoně, Texasu, Oklahomě a Missouri, sledovat, jak Američané reagují na naši hudbu, urazit tisíce kilometrů po Route 66, vidět všechna ta úžasná místa – to byl zážitek, který bych si neuměl představit ani v tom nejbláznivějším snu. V podstatě je to nepřenosné. To, co se odehrávalo na celé té cestě, to je nepopsatelné. Celá výprava si to neskutečně užila. Musím upřímně poděkovat českým fanouškům, kteří s námi cestovali. Jednak nás skvěle podpořili na všech koncertech, atmosférou strhli Američany, kteří se na nás přišli podívat a jednak se po celé dva týdny dokázali nespoutaně bavit, takže každý den byl vlastně jedna velká party,“ popisuje své dojmy frontman Dogy Izzi.

Kapele byl každý den v patách natáčecí štáb, který pořizoval materiál pro chystaný dokument z amerického tour a zároveň pracoval na novém klipu. Ten vznikl k písničce Tohle je dobrý, která pochází z platinového alba Respekt (2021). Klip vznikl za technické podpory společnosti Nikon.

Chystaný dokument bude dle jeho tvůrce David Havleny v mnohém unikátní. „Jednak zachycuje historický okamžik, kdy první český interpret vycestoval na Route 66, aby zde odehrál několik koncertů. Jednak je to zcela autentická výpověď Dogy, která se během cesty adaptuje na americké poměry, a to navíc v doprovodu čtyřicítky českých fanoušků. A jednak jsme se snažili zachytit atmosféru ikonických míst na Route 66 a to včetně výpovědí několika lidí, kteří zde žijí. Takže tam je poměrně velký přesah, který doufám zaujme i lidi, kteří se o legendární Route 66 zajímají. Už teď dopředu můžu slíbit, že se diváci určitě nudit nebudou, protože veškerý natočený materiál je doslova protkán osobitým humorem Dogy a řadou spontánních situací, které vymyslí jen a pouze sám život,“ dodává Havlena. Navíc celá cesta byla organizována Zdeňkem Juráskem z České asociace Route 66, který kapele zařídil i několik vysloveně VIP zastávek. Jednou z nich bylo například přijetí na radnici v Joplinu (Missouri), kde Doga na místním historickém schodišti odehrála úryvek ze skladby Route 66. „Uzavřeli kvůli nám celou ulici, venku už čekal televizní kameraman, pak jsme zahráli Route 66 přímo v obrovské hale radnice a následně pro celou výpravu nachystali pohoštění a projekční plátno, kde se přehrávaly klipy Dogy. Navíc ředitel Joplinu pro kongresový cestovní ruch Patrick Tuttle je velkým rockovým fanouškem a sbírá bubenické paličky. Takže teď má ve sbírce vedle paliček Def Leppard či Lynyrd Skynyrd i paličky Dogy,“ dodává s úsměvem Izzi.

Kapela říjnovou zámořskou misí odstartovala své Route 66 Pub Tour 2023, které adaptovala i do podmínek českých barů a hospod. Z celkem šestnácti unplugged koncertů odehrála Doga již sedm vystoupení, z nichž bylo několik dopředu vyprodaných. „Chtěli jsme, aby si podobnou atmosféru, jakou jsme měli na koncertech v Americe, s námi užili i fanoušci u nás doma. Kapelu unplugged koncerty vždy bavily a po velkých festivalových pódiích je to dost příjemná změna. Jsme lidem nejblíž, jak jen to jde. A celé je to o velké pohodě. Původně jsme si mysleli, že to bude hlavně tak, že si fanoušci sednou k pivku, poslechnou, zazpívají s námi, ale stejně se vždy během koncertů nechají strhnout, takže minimálně od druhé půlky už většina postává, paří a užívá si to naplno,“ komentuje bubeník Dogy „Mrňus“ Vajda.

www.dogamusic.cz

https://obchod.dogamusic.cz/

www.facebook.com/dogaofficial

https://www.youtube.com/TVDoga

https://www.instagram.com/doga.music/

https://open.spotify.com/artist/0MkZ5Fn08vTZ3X84dbkK6I

https://music.apple.com/us/artist/doga/15132468

https://tidal.com/browse/artist/5675885

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>