Report / BMV 2020 – Brněnské Metalové Vánoce 2020 / sobota 26. prosince 2020, od 19 hodin / Kulturní dům BMV, Brno

Report / BMV 2020 – Brněnské Metalové Vánoce 2020 / sobota 26. prosince 2020, od 19 hodin / Kulturní dům BMV, Brno

BRNO – METAL – VÁNOCE 2020 aneb REPORT, KTERÝ PROSTĚ NEMŮŽE ZESTÁRNOUT

Pravda, od prosince loňského roku již nějaký ten metalový čas utekl, ale tohle je prostě report, který nemůže zestárnout. Tak si to pojďme všechno vyříkat.

Doba koronavirová, leč spíše koronamorová zasáhla v roce 2020 hudební scénu způsobem nevídaným - neslýchaným, a to doslova, neboť akce musely být opakovaně rušeny a své oblíbence jsme tudíž neviděli - neslyšeli. Už už se zdálo, že posledním živým koncertem mnou absolvovaným bude na dlouhou dobu zářijový Törr + Root v M13, když se přeci jen blýsklo na lepší časy (ty už fakt potřebujeme) a Brněnské Metalové Vánoce alias BMV 2020 se udály!

UDĚLENÁ VÝJIMKA

Ve smyslu přijatých opatření jim totiž byla udělena výjimka pro tzv. hromadnou akci jinak zakázanou, což bylo určitě dobře, neboť se jednalo o akci vskutku výjimečnou. Jediný problém byl v písařské chybě, protože na povolení stálo omylem datum 25. 12. 2020, tj. o den dříve, takže akce byla vlastně nakonec paradoxně formálně zakázaná. Z tohoto důvodu, za účelem předejití případným problémům, byl na přehlídce striktní zákaz fotografování, aby nedošlo k vytvoření nechtěného důkazního fotomateriálu pro případné přestupkové řízení, pokud by nějaký aktivní blbec byl přeci jen příliš aktivní. Proto na tomto místě děkujeme za Vaše pochopení, že tento report je tzv. „slepý“, tedy bez příslušné fotogalerie.

A když jsme u té slepoty, nemůžu nezmínit, že návštěvníci si kupovali lístky taky naslepo, jelikož žádný z účinkujících nebyl dopředu zveřejněn a všechno se fanoušci dozvěděli až na místě samotném! Jak se však zpětně ukázalo, dramaturgie celého večera byla jasně daná: hrály takřka výhradně brněnské kapely a každá z nich pro fanoušky představovala veliké překvapení. Zato žánrově tento fesťák společného jmenovatele neměl, z předestřené palety jste si mohli namíchat odstíny od new rock wave přes hard rock, crazy metal až po nekompromisní thrash, vše doplněné jako vždy vesele břitkým komentářem známého brněnského moderátora Luďka Savany Urbánka, jehož volba byla naprosto logická (aby se ušetřilo), poněvadž sám měl ten večer tři želízka v ohni, rozuměno vystupoval se třemi kapelami, takže tam stejně být musel. Mimochodem, víte, že tenhle člověk je za rok 2019 držitelem ceny Osobnost Moravy? No fakt, na svým webu na fotce tu cenu drží, takže je logicky držitelem, ale komu ji na to focení ukradʼ, to opravdu nevím.

TŘETÍ VLNA BAVLNA (A TAKY STRAKA)

Dostat přítomné do té správné muzikální, byť ne ještě nejtvrdší nálady dostala za úkol historicky undergroundová TŘETÍ VLNA BAVLNA, jíž se přezdívá moravští Talking Heads. Však taky jedna mánička stojící vedle mne, když na stejdži uviděla všechny ty chlapíky kolem kytaristy Tomáše Semeno Semely, nevěřícně vyjekla: „Tak to je fakt psycho killer!“, což je jak známo jeden z hitů právě Talking Heads.

Ovšem hrály se samozřejmě dobové vlastní skladby (vracíme se do let 1981-82), kdy chytlavé a přímočaré texty dostávaly publikum velice rychle do varu, a když ne přímo do pivovaru, tak aspoň do hospody – třeba do nezapomenutelné hospody U Formana na Český („Na Český třesky plesky / třesky plesky smíchovský / na Český škopky lesklý“ – skladba s příznačným názvem Na Český). Podobně dobře v sobotu zafungoval šlágr Vlasy („Jsem blázen, jsem blázen, vlasy mám až na zem“), který ve své době údajně zlidověl, já u toho však ještě nestačil být. Inu, v jednoduchosti je síla.

Jak jsem již výše naznačil, na pódiu se poprvé během sobotního večera zjevil i Luděk Urbánek, a nechyběl ani Jiří Big Boss Valter, později světově proslavený black metalovými Root, v kteréžto souvislosti pochopitelně zmiňuji formaci STRAKA (se stejnojmennou hymnou), jež byla pokračováním Bavlny, stejně jako ona však neměla dlouhého trvání.

Třetí vlna bavlna, ač stylově od následujících interpretů množiny hard & heavy, pardon, vlastně hard & thrash, výrazně odlišná, navodila skvěle uvolněnou, až tak skvěle rozevlátou atmosféru, že to jedna fanynka nevydržela, na znamení vlastní hudební (u)spokojenosti se zula a do nakažlivého rytmu nové vlny – třetí vlny – bavlny se jala na místním parketu tančit jen v ponožkách, samozřejmě příznačně tlustých bavlněných (no v tý zimě - jak jinak!).

Dvě velice zajímavé statě o Třetí vlně bavlně si můžete v případě zájmu přečíst v rámci těchto 2 článků:

christiania.cz/lubos-vlach-–-brno-hlavni-mesto-hudby

christiania.cz/zanek-–-brnenska-scena

DETTO A DETTO

Druhým obrovským překvapením bylo znovuzrození skupiny DETTO; a když už Detto, tak hnedle ve své obojí dějinné podobě, tedy jak DETTO hard rockové, tak i na pozdější platformě crazy metalu.

Pokrevní bratři Pavel Řehoř a Tom Jégr skočili v roce 2019 zpět do hard rockových vod obnovením Krabatu, a kterak známo, na tuto éru vč. Maxonu navazovalo Detto nejen svým názvem a stylem, ale též hraním některých krabaťáckých písní.

Z pódia se sice Savana musel tentokrát odporoučet, ale na stejdži zůstal „alespoň“ jeho nynější spoluhráč z tria Papakult, bubeník Luboš Beránek, a z dobové sestavy Detta mi ještě zbývá jmenovat nestora brněnské rockové scény Vildu Majtnera (rockoví jazykové o něm tvrdí, že hrál snad v každé třetí brněnské kapele, a ti zlí dodávají, že jsme ještě na dalších 100 zapomněli… pamatujete si např. jeho kapelu Travex?).

A tak zatímco pesimista (optimista Ani náhodou) by v tuto chvíli již očekával první telefonický anonym na nejbližší policejní stanici, „že se děje, až se příborník chvěje“ jakási zakázaná hudební akce, do diváctva se snesl Anonym podstatně příjemnější, dobový šlágr ověnčený vavříny soutěžního rozhlasového pořadu Posloucháte Větrník.

Pravda, po Dettu rock Brno toho z hlediska oficiálních počinů příliš nezbylo – kromě zmíněného rozhlasu též účast v Jandově Rockmapě (singl + sampler Rockmapa 2), televizní klip, a to je prakticky všechno. Nicméně pozor, možná jste novodobými vlastníky trička s jeho logem, které je vidět i na fotce v bookletu CD Krabat 1984, stejně jako samotné trikoty přímo krabaťácké. Koneckonců, jedna z písniček na toto CD nahraných je vlastně „deťácká“, neboť pochází až z roku 1988, jmenuje se Co ti zbylo, v sobotu 26. prosince také zazněla a měla velký ohlas.

Nutno spravedlivě podotknout, že zvukař se vycajchnoval, Detto mělo krásný syrový hard rockový zvuk, v němž však bylo lze rozeznat všechny zúčastněné nástroje včetně basy, no hrál se prostě a jednoduše hard rock, po skvělém zážitku z nějž asi nebude předposlední „sedmidenní“ roku 2020 hodnoceno jako Zlej tejden, a pakliže byste měli mít někdy v roce 2021 pocit jako z Tance ve španělských botách, tak doporučuju jedině v rámci předem dohodnutého a průběžně regulovaného sado-maso. Vždyť tady to bylo taky maso! Tanec ve španělských botách (audio):

Co se týče crazy metalového Detta, kromě osoby Pavla Řehoře již nemělo s původní (hard) rockovou linií Krabat Krabat – Maxon – Detto vůbec nic společného. Gregory byl vždycky tak trochu (anebo i hodně) crazy, a v tomto smyslu byl jeho crazy metal jakýmsi předstupněm dalších muzikálních bláznivin jako Drunk President anebo dnešní Zadáci. Tento crazy metalový projekt byl však nejen na poměry jihomoravské metropole poměrně originální a spousta fans na něj dodnes nedá dopustit, o čemž svědčí i existující profil na Bandzone, k čemuž viz odkaz v závěru této stati.

Už úvodní Thrash And roll, v podstatě jakási hymna souboru, měl v sále parádní syrový zvuk a spousta pamětníků začala nezřízeně dovádět, tedy potud, pokud jim to jejich léty ochablé a chrastivé hnáty dovolily. Ale jak praví jedna aktuální nejmenovaná reklama, je tady přeci zázračná Mentolka, zázračné mazání, s nímž se zatím každý „Navrátil“ k běžnému životu. No a běžný život je přece crazy (obzvláště v časech nekončícího koronamoru), takže když mazání, tak po vzoru komedie Ať žijí duchové! pořádně namazat zevnitř, a čím jiným než vzpomínkovým mentolovým likérem, čili pamětnickou zelenou! Ovšem dát si sedm piv a jednu zelenou, to už je doslova jiná písnička…

Rychlošalina, hrozná konina byl takový svérázný á la hantecový komentář k jistému logistickému projektu, jehož návrh ve své době zaujal snad všechny Brňáky: rychlotramvaj, která měla část svého území vést i pod zemí, takže Brno by mělo konečně stejně jako Praha metro! No, z undergroundu zůstalo jenom vinylové EP Detta, které ovšem doma nemám, poněvadž ho tehdy sbalil můj kytarista a bůhví, kde je mu konec - jak EP, tak kytaristovi. Ovšem píseň samotná je svým odlehčeným kritickým tónem nadmíru aktuální i v současné době, aneb potřebuje Brno lanovku? (Nota bene teď, když jsou lanovky zakázaný.) Mimochodem, víte, že kdo nastoupí s lyžemi, bude mít prý jízdu zdarma?!? Už se těším na léto 2025…nebo 2052?

Ačkoliv se hrály i písně, jež oficiálně nikdy nevyšly (např. Hymna bláznů nebo Ivan Vodkin pěrestrojkin) a jsou zachyceny pouze na neofiko záznamech (viz YT), páteř koncertního setu tvořilo zmíněné EP, takže jsme se dočkali i Perpetuua Debile a symbolického závěrečného Fade Outu, který nás rozhodně nenechal na pochybách o filozofické myšlence té, že „Život je jak flašinet / a v něm skřípe celej svět!“ Tož si zatočte anebo si natočte, každopádně mějte kliku! bandzone.cz/detto

 

PROBABILITY OF THRASH - TERMINATOR PLUGGED!

Jedinou ofiko mimobrněnskou družinou byl bzenecký Terminator. Z dobře nastaveného deťáckého thrash and rollu se vlastně zvuk nemusel ani moc měnit, a proto jen pro kratinké přestávce vtrhla na stejdž thrashová výprava vedená bratry Lagovými, a byla to výprava nikam jinam než na magický Klondike.

Nevím, jestli účelem toho, že jako první skladba byla zvolena instrumentálka, mělo být do poslední chvíle tajit, který že to zpěvák se na pódiu zjeví, když bylo nad pivní míru jasné, že to nebude ani Dušan Šurýn (demosnímky), ani Robin Mráka (druhá deska Plugged!), ale v rámci finančních úspor z jiných důvodů přítomný Luděk Urbánek (debut Probability Of Doom).

Nicméně instrumentální píseň zapůsobila výborně, a hnedle na druhý počin se nám už objevil uvedený Savana, v důsledné snaze, abychom snad nezapomněli, jak ten jeho „vladykovský“ ksichtík vypadá, když v rádiu vidíte prd, vlastně ani ten ne. Tedy ne že by Savanovič byl nějaký vladyka, ale všimněte si, že v tom sestřihu nakrátko, tak ostře kontrastujícím s někdejší metalovou hřívou blond vlasů, strašně připomíná herce Miroslava Vladyku, zejména takové ty jeho „chytré kukuče“ z Případů 1. oddělení.

A jelikož byl na pódiu právě Savana, zněly pivopitelně skladby z jím nazpívané debutové desky Probability Of Doom (1991, navzdory anglickému názvu jak známo v češtině). Já vím, že pamětníci by chtěli i pecky z proslulých nezapomenutelných demáčů Termination a Unification, nazpívaných ještě Dušanem Šurýnem, možná i ze zpěvné druhé desky Plugged!, leč myslím, že vůbec znovuzrození Terminatoru jako takového je úžasný záslužný počin a díky moc za něj. Á propos, víte, že klukům prý nedalo ani moc práce si na staré fláky po herní stránce vzpomenout? Inu, slavné doby se nezapomínajʼ…

Samotu, Postavení mimo hru anebo titulní Pravděpodobnost zániku v kulturáku přerušila symbolická minuta ticha za kytaristu Terminatoru Luďka Zelinku, před lety bohužel podlehnuvšího rakovině.

Je to až k nevíře, kolik kapel má nějaký song jako udělaný na samotný závěr vystoupení. Zatímco u crazy Detta se jednalo o Fade Out, tady zazněl příznačný K.O.Nec, což je na jednu stranu nezadržitelná vypalovačka, na stranu druhou obsahuje nečekaný bluesový výjezd, který si spolu na desce na kytaru střihli zpěvák Savana s producentem Milošem Dodo Doležalem.

Sukces Terminatoru Live byl tak obrovský, že si nadšení příznivci vyřvali přídavek, jímž se stala klipovka Takhle?!, tolik tehdy úspěšná v televizní Janaray Hard Show. No jo, to byly ještě časy, kdy se v televizích vysílala nejen metalová muzika, ale muzika vůbec, a Terminator byl u toho.

Mimochodem, pár na akci přítomných fotografů a též pár jedinců s cameron, pardon kamerou, mi po koncertě tvrdilo, že prý v sále zahlédli i Arnolda – asi taky nemohl odolat takovému velikému comebacku.

Ovšem o tento komentář pod deskou PoD na YT Vás nemohu ochudit – Zdeněk Jiříček píše: „Tohle jsem dostal od své babičky s krabičkou cigaret a mentolový šprcky k patnáctým narozkám. Dnes už jsem bez šprcek a cigára zn Bastos se rozdali kamarádům, ale z tý kazety miluju každý akord. Dodnes nevím proč“. A na to reakce Petra Alaknepa: „Zeptej se babičky“.

Terminator v sobotu 2020 nepředvedl nic jiného než historickou „sílu, víru, oddanost“. bandzone.cz/terminator Album Probability Of Doom:

AŤ ŽIJE SEX! VLASTNĚ SAX

„Už ji vedou nahou, vlasy spletené, řetězy jí zvoní na nohou…“

O reunionu Saxu se v brněnském zákulisí hovořilo už hodně dlouho, až natolik dlouho, že jsem v něj přestal doufat. S ohledem na známou historickou skutečnost, jak skupina nakonec dopadla, původní myšlenka byla obnovit sestavu bez zpěváka Pavla Pijáka, tj. vzkřísit onen původní, dřevní Sax bratrů Urbánkových. Nakonec však zvítězila myšlenka „když už, tak už“, a poněvadž čas rány hojí, přičemž při dobré konstelaci hvězd (a Sax byla pořádná thrashová hvězda!) je již neobnovuje, dočkali jsme se o víkendu na závěr vánočního fesťáku čehosi vskutku nevídaného: pětice Pavel Piják, bratři Luděk a Pavel Urbánkovi, basák Aleš Měchura Mikulášek a bubeník Miloň Nahodil vtrhli před diváky jako nenažraná smečka vlčisek a publikum jim to žralo, žralo, žralo…

Unikátem byl ovšem nejen samotný návrat kapely jako takové, alébrž též skutečnost, že se rozhodla přehrát celé svoje legendární demo z roku 1989 With Satan in the Body skladbu po skladbě přesně v původním pořadí Death Steel, Dušená smrt s příchutí olova, Čarodějnice, Kleopatra, With Satan in the Body, Sodoma Gomora, A.I.D.S., Ave Satan a Killer Hammer! To muselo být chlapci učení, viďte?

Sax holt zná nejen recept na kvalitní thrash obecně, ale s nechybějícím smyslem pro humor i na nějakou tu kulinářskou specialitu: jak by asi chutnala taková Dušená smrt s příchutí olova třeba od Pohlreicha?

Piják zpod svého pověstného pláště s fiží á la netopýří uši útěšně kvílí, jako kdyby ho Čarodějnice tahala za koule, kytary řežou jak motorová pila s cirkulárkou dohromady, basa duní coby blížící se bouřka a baterie bicích dusá vpřed jako splašený časostroj - je tady sobota, je tady sabbath, je tady Sax!

Samozřejmě nezůstalo jen u prvního dema, byť to je ze všech dějinných počinů Saxu asi nejuctívanější, dobré kousky přinesl rovněž druhý demáč Zone of Fear, potažmo stejnojmenné debutové album Zóna strachu, takže live jsme si směli poslechnout celkem 3: DG 303 (spolu se „strigou“ viz též kultovní sampler Detonation), Rudý mor (je až neuvěřitelné, jak může být toto poselství aktuální i 30 let od revoluce) a Jsem torzo – pamatuju si, jak se můj kamarád, již v 15 letech

zapřísáhlý abstinent, vždycky strašně chechtal sloganu „Denaturovaný líh mne drží, dám si loka, dej ho sem!“

To je prostě tak, když „Slizký hlen - grhhhhhh - leze ven“. Ano, „zle je, když se tělo zmítá v bolestivou křeč“, leč pod jevištěm se dávka těl zmítala v křeči nejkrásnější, protože se jim splnil sen, který se zdál nesplnitelný: vidět naživo legendárního brněnského čaroděje, zovaného Sax. Prostě kouzlo jako Brno.

Jak že jsme tuto sťat startovali? Už ji vedou nahou, vlasy spletené, řetězy jí zvoní na nohou? Tož se holky a kluci hezky oblíkněte (ne jak já), rozpusťte si vlasy (já už nemám co), ohákněte se nějakým tím řetězem, oprašte koště a šup na sabat! Vždyť dokud nám ty kluby neotevřou, můžeme si nějaký ten sabat udělat i doma, panč představy a nápady neznají hranice! A ty hranice, na nichž se dřív upalovalo, tak ty už vůbec ne.

bandzone.cz/saxthrash

PRAVIDLO TŘÍ R

Výjimečná akce skončila, a otázkou zbývá, zdali se bude někdy v takové unikátní míře opakovat, přeci jen, celkem 6 různých, pro jeden večer oživených formací se na jednom pódiu nesetkává každý den. Skvělá pestrá hudba, výborně nastavený, pro každou kapelu zvolený zvuk, parádně odvázané publikum a mnoho krásných vzpomínek v metalových hlavách.

Ale abyste si snad nemysleli, že se v sobotu nedodržovala předem stanovená pravidla, zejména pak základní pravidlo 3 R.

To totiž platilo především, a sice ROCK – ROCK – ROCK!

Zdraví Dědek.

Takže si to můžeme na závěr ještě shrnout:

BMV 2020 – Brněnské Metalové Vánoce 2020 / Třetí vlna bavlna, Straka, Detto (rock Brno), Detto (crazy metal), Terminator, Sax / sobota 26. prosince 2020, od 19 hodin / Kulturní dům BMV, Brno.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>