Regon: "Dirty Newstory"

Regon: "Dirty Newstory"

Jejda jejda, v brněnské heavy metalové kapele REGON se dějí věci! Bratři Jirka a Pavel Štěpánkovi fuck, pardon fuč. Na pěveckém postu Luděk Struhař, kterého můžete znát z Motorbandu a jeho výborné desky „V“ a který zní takřka jako Kamil Střihavka. A k tomu spory s Liborem Máčou Matejčikem, no ještě že to není Bitva na Žlutém kopci... 

Á propos, chystá se další cédéčko Regonu, vaří již voda všech světových moří a tady je unikátní článek + rozhovor s kým jiným než kapelou REGON, aneb špinavá historie skončila, je tady nový příběh! 

Špetka faktografie

Tož bratři Štěpánci v kapele skončili, jádro Regonu však zůstává: 

Honza Kotas – basa, Pavel Kubát (ex-Root, ex-JEREM.I) – bicí,  a Hans Jiříček – kytara. Novými členy jsou Luděk Struhař (ex-Motorband) – zpěv a Lukáš Krupička – kytara. 

Když hovoříme o Luďku Struhařovi, opravdu nemůžeme pominout jím nazpívané bravurní CD Motorbandu „V“ (2017), a vůbec tuto etapu, která připomíná prvotního frontmana Motobandu Kamila Střihavku, poněvadž barva hlasů obou zpěváků je více než podobná. 

Bubeník Pavel Kubát skončil vloni svoji „Cestu zkázy“ v Rootu, letos v JEREM.I, z čehož plyne, že zúčastnění muzikanti se hodlají naplno věnovat skupině REGON – máme se na co těšit! 

Jenomže krom těšení na novou muziku je zde i spor o ochrannou známku Motorband, o čemž ale více v přicházejícím rozhovoru. 

Pikantní rovněž je, že stejně jako bylo v plánu letos na ČS. Rockfestu v Brně za Lužánkami, tak i v náhradním příštím roce 2021 se na místním legendárním fotbalovém stadionu „potkají“  skupiny Motorband a Regon na tomtéž pódiu. Vivat Muzika!    
Hej pane králi, pojďme na to! 

DOSÁHNOUT S REGONEM ÚSPĚCHU JAKO S ROOTEM BY BYLO MOC FAJN

aneb

ČERTI, BUBÁCI & NIKDY NEVYDANÝ MATERIÁL 

Rozhovor s Regonem: zpěvák Luděk Struhař a bubeník Pavel Kubát! 

V Regonu máte teď slušnou personální mlýnici. Po vydání vynikajícího vzpomínkového CD Dirty History v roce 2018, což není tak dávno, skupinu opustili legendární bratři Jirka a Pavel Štěpánkovi, to je snad po 35 letech či co. Pavle, proč vlastně kluci skončili (to už si Jirka Štěpánek připadá jako až takovej Penzista :-), a nebojíte se ztráty těchto ikon?  

Pavel: Nevím, jestli  si Jirka připadá jako „Penzista“ :-), nicméně má hodně hudebních aktivit, které nejen z mého pohledu trochu nepochopitelně upřednostnil před Regonem. Je s tím samozřejmě spjat i jeho soukromý život a to, že je už hudebně trochu jinde, než tam, kam se chce „nový“ Regon ubírat. Mrzelo nás to samozřejmě, ale bylo to jeho rozhodnutí kapelu opustit…  Výměna leadera v každém souboru je těžká, kór když je tváří kapely takové roky jako Jirka, ale nemyslím si, že by to bylo něco, čeho bychom se měli v Regonu bát. Ba naopak.  V době, kdy se tohle v kapele řešilo, odešel Luděk Struhař z Motorbandu a vzhledem k tomu, že jsme se znali, nebylo o čem přemýšlet. Je to srdcař, špičkový zpěvák a muzikant, který cítí přesně muziku, kterou chceme dělat.  Zapadnul skvěle do party a dá novému Regonu přesně to, co potřebuje, čehož Jiří už nebyl schopen, vzhledem ke zmíněným skutečnostem. Tzn. že Regon s odchodem Jirky Štěpánka dost ztratil, ale s příchodem Luďka Struhaře a Lukáše Krupičky, který Jirku nahradil u kytary ještě více získal. Jak hudebně, tak i v přístupu, protože se chtějí Regonu věnovat naplno.  V každém případě jsme se nerozešli s bratry Štěpánky vůbec ve zlém, nebyl k tomu žádný důvod. Jak s Jirkou, tak s jeho bráchou Pavlem normálně komunikujeme. Kapela se teď více semkla, cítíme to všichni stejně, a jak se říká, na lodi panuje skvělá nálada. 

Luďku, Ty jsi natočil s kultovním Motorbandem dle mého soudu vynikající album „V“. Nelituješ odchodu z této slavné kapely? A v čem Tě přesvědčil právě Regon? 

Luděk: Moje působení v Motorbandu bylo určitě zajímavou životní etapou, ve které, si myslím,  jsme udělali hodně práce, abychom dostali MB zpátky na velká podia a oslovili nové fanoušky, o čemž  svědčí úspěch alba „V“ . Pak po asi čtyřech letech bohužel došlo, jak je všeobecně známo, k našemu (mě a Hanze Jiříčka) nedobrovolnému odchodu z MB, takže mě to spíš zamrzelo, než že bych toho litoval, protože  Motorbandu jsme věnovali neskutečné množství  času a energie. S klukama z Regonu jsem se znal už dřív, díky tomu, že tam působí Honza Jiříček a tak jsem s ním, po odchodu bratrů Štěpánkových, na téma, kam se bude dál Regon ubírat, mnohokrát mluvil. Poslední album Dirty History je natočeno ve stylu, který se mi líbí, a to mělo velký vliv na mé rozhodnutí přijmout nabídku na pozici zpěváka. Navíc si myslím, že jsme našli společnou řeč i v tom, kam se bude Regon stylově ubírat dál a co bychom chtěli v budoucnu realizovat. 

A ještě jedna doplňující otázka, Luďku: jako Kamil Střihavka sice zdaleka nevypadáš, ale hlas máte podobný velice. Kolikrát se Ti už stalo, že se Tě na tohle někdo ptal nebo o tom psal? 

Luděk: Párkrát se o tom někdo zmínil, ale osobně si myslím, že jsme s Kamilem hlasově hodně odlišní.  Navíc nemám ambice se s ním srovnávat nebo nějak soutěžit.  Kamil  je můj velký vzor, skvělý zpěvák a profesionál, před kterým smekám klobouk za to, co v muzice dokázal, a kterého si nesmírně vážím. 

Co se týče Motorbandu, není to první spor o ochrannou známku v dějinách tuzemské metalové hudby. Když kliknu na stránky Úřadu průmyslového vlastnictví, vidím v daném případě tohle: https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.oza.frm. Motorband a nikoliv Máča, ale Luděk Struhař. Co mi k tomu řeknete? 

Luděk: Nechci to nijak urputně rozebírat a pitvat, od toho jsou tady jiní, kteří mají potřebu brečet na FB a veřejně rozebírat záležitosti, které měly zůstat pouze mezi členy MB, kterých se to týkalo. Řeknu k tomu jen to, že po nuceném odchodu mě a Hanze Jiříčka, zůstalo mezi náma a MB pár nevyřešených záležitostí  a  v tomto kroku jsme s Hanzem  viděli poslední možnost, jak iniciovat dialog o tom, že by se to mělo nějak dořešit.  Rozhodně jsme neměli v úmyslu ukrást název Motorband a postavit si na tom další kariéru, jak si spoustu lidí myslí. Mám svých muzikantských aktivit a projektů víc  a nemám potřebu ani čas, se zabývat něčím dalším. 

Nový kytarista Regonu Lukáš Krupička, to je pro mne naprosto neznámé jméno. Takže se logicky ptám, kde jste ho „splašili“ a co od něj můžeme čekat? Má za sebou nějakou minulost, nebo „jen“ velkou budoucnost? 

Pavel: Lukáš Krupička není vůbec neznámým pojmem na tuzemské rockové scéně. Je to špičkový kytarista z Třebíče, absolvent brněnské konzervatoře na harfu. Spolupracoval například s Big Bossem na jeho sólových albech a odehrál s ním spoustu koncertů. Znali jsme se samozřejmě a v době, kdy jsme mimo jiné byli nuceni také za Jiřího Štěpánka sehnat i kytarovou náhradu, stačil jeden telefonát s Lukášem a ten se zapálením nabídku přijal. Spolu s Honzou Jiříčkem tvoří teď v Regonu nekompromisní kytarovou smršť!! Tzn. můžete od něj čekat špičkový hudební výkon a do budoucna má určitě skvěle našlápnuto.

Hoši, jak se zpětně díváte na dosavadní čtyři CD Regonu, tj. Red Sonja, Hon na štěstí, Drahej špás a poslední Dirty History? Byť Red Sonja je v Encyclopaedii Metallum označováno jako demo...

Luděk:  Abych řekl pravdu, tak předešlá alba Regonu nijak detailně naposlouchány nemám, ale z toho co si pamatuju, tak se jedná o skladby, které bych řadil spíše mezi rockové, některé možná  hardrockové,  v takovém „zábavovém“ kabátě. Nemyslím to určitě nijak hanlivě, je to poplatné době, kdy tyto skladby vznikaly. Takhle se prostě v té době hrálo.  Dirty History je hodně jinde. Jedná se o daleko tvrdší muziku s údernými riffy a nekompromisní, dvoukopákovou rytmikou. Možná je tam v některých skladbách trochu méně melodičnosti ve zpěvu, než na starších albech, ale to umocňuje tu údernost, a to se mi na tomto CD líbí. 

Pavel:  Tak zpětně, když bych měl hodnotit všechna CD  Regonu a zmíněnou MC Red Sonju, vždy to byla kvalitní rock metalová muzika, která měla a má stále svoje posluchače.  Každá z těch placek, když vyšla, zaznamenala u svých fans i hudebních kritiků velmi pozitivní ohlas a každá z nich mapuje dle mého názoru určité období, ve kterém se kapela aktuálně nacházela. Zajímavostí je, že Regon natočil ještě jeden materiál, který nebyl nakonec nikdy vydán a zůstal v šuplíku. Z mého dnešního pohledu je to myslím moc dobře, protože to byl krok zcela stranou….  

A tak to myslím bude fans velice zajímat, prosím pár bližších slov...

Pavel: Zmíněný hudební materiál, který jsme s Regonem natočili, pochází z období roku 98-99. Kapela se v té době rozhodla vydat na popud tehdejšího manažera na rock popovější komerční cestu a přiblížit svoji tvorbu širšímu okruhu posluchačů. Natočený materiál se hrál live a singl Králíci ve velké míře zejména na Radiožurnálu. Přes velké ambice se přiblížit novým posluchačům nepovedlo a skalní fans to nezaujalo, spíše odradilo. Nekteré písničky nebyly zlé, byly hudebně dobře zpracované, ale byl to prostě rock pop a Regon nikdy ze své podstaty takový nebyl. 

S Regonem prý chystáte nový materiál + nové CD. Na jak dlouho to vidíte, a neplánujete zařadit i nějaký starý velehit? 

Pavel:  V současné době připravujeme nový materiál na nové CD. Nedokážu teď s určitostí vypustit nějaký termín vydání desky, ale v každém případě na podzim chceme vystartovat s novým  singlem, kde budou dvě nové pecky. Nebráníme se ani  předělat nějaký starý hit Regonu, ale v současnosti se spíše soustředíme na zcela novou tvorbu s Luďkem za mikrofonem a Lukášem u kytary!

Luděk: Je to tak, chtěli bychom nahrát dvě nové skladby – myslím, že materiálu je dost, takže bude z čeho vybírat a určitě poté dojde i na kompletní CD. Termínově bych to viděl spíše na začátek příštího roku, protože zajistit všechno  potřebné  kolem vydání CD je velmi složité a nákladné, tudíž to spolyká spoustu času.  V každém případě to budeme směřovat k tomu, aby v našem playlistu na příští sezonu už byly i skladby z nového alba.  

Pavle, Tvoje odvaha a nadšení mne fascinuje. Opravdu si myslíš, že s Regonem dosáhneš víc než s Root? Anebo je to proto, že Regon bude na rozdíl od Root „Tvoje kapela“? 

Pavel: Dosáhnout úspěšnosti s Regonem tak jako s Rootem by bylo moc fajn. Přece jenom je to legenda, která má fans dá se říct po celém světě a její velký úspěch na scéně je neoddiskutovatelný. Na druhou stranu Regon má mnohem větší perspektivu do budoucna, takže uvidíme :-), a v každém případě považuji Regon za „moje dítě“, kterému se chci aktuálně věnovat naplno. Ve 41 letech člověk zjistí a uvědomí si, že nemá zapotřebí dělat věci za každou cenu, tak jako to bylo v posledních letech jak u zmíněných čertů, bubáků a straširybek :-))) nebo ještě donedávna v projektu dvou lidí Jerem´I skvělého bulharského kytaristy a jednoho architekta, který si pod pojmem rodina představuje celkem siciliánský přístup a velmi nekorektní jednání… Bylo to skvělý hrát bubenické party u Root po takovém střelci, kterým byl bezpochyby René Kostelňák nebo u druhého zmíněného projetku, kde vládnul bicím Milda Nahodil, jeden z mých velkých tuzemských bubenických vzorů, nebo poslouchat parádní texty Slávka Frice, kterého považuji za jednoho z nej textařů rockové a metalové muziky u nás, ale jak říkám naštěstí společně se zpěvákem Lukášem Písaříkem jsme tuhle spolupráci s prvně uvedenou dvojicí ze zmíněných důvodů včas uzavřeli. Pro mě je po všech těch zkušenostech teď důležité to, aby se ty lidi měli v kapele rádi, aby byli k sobě férový, upřímní,  jeden druhého nevyužíval jen pro svoje obohacení se čímkoliv, chovali se k sobě slušně a aby táhli za jeden provaz. Žádné ryzí sobectví = satanismus. Zkrátka prioritou je maximální lidský přístup, a když se to skloubí s profi muzikantstvím, což teď v Regonu bezesporu je, stává se to nejen pro mě výhrou. 

Údajně spolupracujete i s bývalým známým manažerem Motorbandu Richardem Houškou. Co je na tom pravdy? Bude Houška propagovat Regon? 

Luděk: O spolupráci s Richardem Houškou jednáme a pokud se na ní  domluvíme, tak o tom určitě budeme informovat. Měl jsem tu čest s ním spolupracovat v Motorbandu a vidět způsob jeho práce, proto si myslím, že pokud se Richard rozhodne jít do toho s náma, tak bude pro Regon obrovským přínosem. 

Chlapci, jak budete aktuálně „trasovat“, i když chápu, že v týhle době člověk nikdy neví – viz aktuálně zrušené koncerty v Moravskoslezském kraji...? Doufám, že nevynecháte ani Brno - těšíme se na Vás.

Pavel: Trasování jsme samozřejmě měli naplánované, ale spousta koncertů nám odpadla skrze Covid, asi jako všem ostatním kapelám. Dnes zrovna hrajeme na Jankovském Woodstocku, 22.8. 2020 hrajeme na Padochovském rock timu, což bude skvělý festival, a 10.10.2020 máme v plánu náš samostatný koncert v třebíčském hudebním klubu Béčko, kde s námi bude hrát ještě nějaký host. Srdečně zveme všechny fans a věříme, že nám všem nezkříží plány virus a naše vláda… Soustředíme se teď spíše na příští festivalovou a koncertní  sezonu a přípravu nového materiálu. 

Luděk: Letos to s koncertováním bohužel dopadlo docela bledě, ale doufáme, že se to příští rok nebude opakovat a všechno bude fungovat normálně, bez jakýchkoliv omezení. Pár koncertů nás letos ještě čeká a nějaké další akce jsou rozjednané, takže tam možná něco přibude, ale jak říkal Pavel,  spíše se zaměříme na příští sezonu. 

Na závěr dávám Vám oběma prostor říci cokolïv, hlavně ale prosím neutajte Vaše stránky, kde mohou hudební fanoušci najít veškeré aktuální informace...

Pavel:  S novou sestavou má Regon i nové facebookové stránky, které se jmenují Regon oficial. Postupně taky aktualizujeme náš web regonband.cz  a najdete nás taky na Bandzone.cz. Na závěr bych ti chtěl Petře poděkovat za rozhovor, taky všem dobrým lidem, klukům z Regonu, fanouškům, aby nám zachovali přízeň v této nelehké době pro všechny, mějte se moc rádi, poslouchejte skvělou muziku a budeme se na vás moc těšit!!

Luděk: Chtěl bych moc poděkovat fanouškům za dosavadní podporu a věřím, že za náma budou stát i v budoucnu. Těším se, až se uvidíme na některém z našich koncertů a budeme si moci společně užít dobrou muziku.  Mějte se fajn a STAY HEAVY!!  Díky za rozhovor. 

Díky moc též, tady Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>