Recenze: ZMARCHROB – Black Metal Forever ! /2020/ vlastní náklad

Recenze: ZMARCHROB – Black Metal Forever ! /2020/ vlastní náklad

Na tuto nahrávku lze mít vlastně jen dva názory ve vztahu buď a nebo. Stačí vzít do ruky samotné CD a dochází mi, že „Black Metal Forever!“ si nehraje na elitní černé umění, že je to přiznaný underground se vším, co k tomu patří v pozitivní i v negativní rovině. Kartonový digipack se středověkým motivem vcelku jasně napovídá, co se skrývá uvnitř. Jednoduchý, syrový black metal klasického střihu, kde se nehraje na velké a sofistikované umění – zvukově a vlastně i celkovým pojetím by „Black Metal Forever!“ zapadl mezi norské zplozence pekel z první půle devadesátých let. Přesně ta tísnivá atmosféra, tušení zla všude kolem a všeobecný zmar z alba čpí až za humna, což je základní předpoklad, že „Black Metal Forever!“ velmi dobře, i se všemi logickými neduhy, funguje. Neduhy nechme prozatím stranou, věnujme se prozatím těm potěšitelným rovinám, na které lze narazit, pokud dojde na blízké setkání black metalového druhu prvního stupně.

S tím zhudebnělým zlem to nelze brát zas tak doslova, stačí se pozorněji pověnovat lyrice a je tu první věc, pro kterou mi ZMARCHROB (jméno projektu i hlavního a jediného tvůrce tohoto alba) připadá jako sympatický chlapík s velkou porcí nadhledu, který bere život s humorem a udělal si desku pro radost, vědom si všech úskalí syrového black metalu, se kterými se tak nějak srovnal s vědomím, že k tomuto stylu ta částečná nemotornost a strategie na první dobrou neodmyslitelně patří. S „Black Metal Forever!“ se vracíme na počátek devadesátek, kdy na severu Evropy nějak příliš často hořely kostely a někdejší kámoši se posílali pod zem za pomoci bodných zbraní, případně si rovnou ustřelili hlavu vlastní rukou – to nemíním nijak ironicky, ani není mým úmyslem si z těchto ne zrovna veselých událostí tropit nemístný humor. To, se na albu nachází, totiž silně čpí atmosférou starých DARKTHRONE, toť můj pocit – znalci si mohou dosadit i další jména norské scény tohoto období, z nichž se mnohdy vyvinuly stylotvorní velikáni a nezpochybnitelné kulty.  

Zvuk, jako vystřižený z Grieghalenu, plus ta zlá atmosféra sice odkazují na fjordy a polární kruh, dále už je ZMARCHROB čistě naše lokální záležitost. Texty jsou totiž absolutně mimo Skadinávii a jsou typicky české – zde zase spatřuji paralelu a mírnou inspiraci Frantou Štormem. Lze na to přijít už podle názvů skladeb, a jsme doma a k tomu kdesi na vsi uprostřed temného středověku. Programované škopky a nejrůznější samply (kvokání domácí drůbeže, krákání vran, houkání sýčka, bzučení hmyzu a mnohé další) pak dodávají ZMARCHROB velmi zajímavý tón.

Po prokousání se syrovým zvukem (o produkci bych nemluvil) na mě vyskočilo překvapivě dost zajímavých momentů, o to více ocenitelných vzhledem k ne zrovna složité kompozici skladeb. Zpočátku jsem měl v úmyslu psát něco naprosto jiného, protože jsem vyloženě neměl čeho chytit a vyhlídky byly prachbídné. Nakonec trpělivost zvítězila a jsem tomu docela rád. ZMARCHROB zcela určitě tuzemskou metalovou scénu nožičkama nahoru neotočí, to se vsadím – a konec konců tahle placička ani tyhle ambice nemá. Albu docela dost ubližuje natažená stopáž, stačila by v pohodě půlhodinka a kousek, vybrat nejsilnější momenty a byl by to solidní podzemní masakr. Takhle se ty slušné až hodně dobré momenty dosti mísí s těmi méně zdařilými a chce to zapnout citlivější receptory. Stejně tak, ač žádný instrument neovládám, přimluvil bych se za více péče o rytmickou sekci, to „ratatata“ působí často tahavě na ušiska a docela často nejistě, ale ještě ne tak, abych to stále ještě nedával a přeslechl pasáže, které mě nakonec začaly hodně bavit.

Zmarchrob si své album prostě ukul tak, jak chtěl především on sám, zatracené duše si ho najdou podzemními komunikačními kanály a budou spokojeny, jako vlastně i  já. Nečekal jsem nic, a nakonec jsem spokojen mnohem více, než po prvním poslechu na jeden zátah. Připadalo mi to jako kokotina a recese v jednom, ale to, co se tak zpočátku tvářilo, dostalo slušnou energii a potřebný zlomyslný ksicht, značící démona, ukrytého uvnitř. Takže nakonec za lidovku s ambicí…

Medyed

facebook.com/zmarchrob

https://bandzone.cz/zmarchrob

zmarchrob-666.bandcamp.com

zmarchrob.webnode.cz/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>