Recenze: WILLIG – EP Der Werewolf Aus Prag /2014, 2023/ Dead Maggoty Productions

Recenze: WILLIG – EP Der Werewolf Aus Prag /2014, 2023/ Dead Maggoty Productions

Ne, není to žádná žhavá novinka, příští rok bude tomuhle neobyčejnému EP deset let. Je ale dobrý důvod, aby nezapadlo prachem, což si kromě mě myslí i Dead Maggoty Productions, kteří se chopili jeho limitované edice. WILLIG, toť jednorázový projekt Medvěda (GÖTTERDÄMMERUNG, ne Medyeda, já na nic pořádně hrát neumím, tak do toho alespoň kecám), a jeho věrné zásahovky, složené ze členů FORGOTTEN SILENCE, TISÍC LET OD RÁJE či ANIMÉ. Pokud máte trochu nakoukaného neohroženého majora Zemana, jistě vám neunikla postava plukovníka Kaliny, jíž ztvárnil herec Miloš Willig. Nejen název projektu, ale i samotná tematika EP, které tvoří jediná, osmnáct minut a nějaké drobné dlouhá skladba, je úzce provázaná s tímto někdy až příliš okatě agitačním seriálem. Konkrétně se jedná o období těsně po válce, kdy se pohraničí hemžilo ještě nepolapenými SS-many, werewolfy a pravděpodobně i německými agenty a dále sahající do padesátých let, kdy ještě bolševik bojoval se skutečných, ale z valné většiny i s domnělým a vykonstruovaných vnitřním nepřítelem podle not soudruhů ze CCCP (eseseser…).

Když říkám, že „Der Werewolf Aus Prag“ je výjimečné, tak tím ani tolik nemyslím délku jediné a stejnojmenné skladby, ale její pojetí. „Werewolf“ je na jednu stranu ukrutná nakládačka na trojmezí thrash, black a death metalu, na stranu druhou má až neskutečný epický potenciál a strhující atmosféru. Ani jsem dopředu nečekal, že mě „Werewolf“ tak rychle vtáhne doprostřed příběhu a rozjede fantazii na plný knedlík. Jako bych se myslí ocitl v Sudetech těsně po konci války, ve vedlejším baráku v noci zastřelili Němce, co nemusel do odsunu. V sousední vsi zapálili stodolu na statku, kam se nastěhovala rodina z vnitrozemí a postříleli koně na pastvě. Hranice je děravá jako cedník a kdo chce, chodí si přes ni jako by šel jen tak na procházku. Vedle werewolfů na klidu nepřidají ani partyzáni posledního dne, snažící se zamaskovat svou kolaboraci za protektorátu horlivostí v masakrování skutečných i domnělých nácků a řádně si přitom naplnit kapsy v řadách „rabovacích gard“… jako bych byl svědkem všech těch děsů a osobních tragédií, dívám se na to jako na kruté divadlo bez možnosti zasáhnout do děje.

Toliko historické pozadí, sice důležité, ale podstatný je obsah jako takový. A můžu vám s klidným svědomím sdělit, že těch osmnáct minut (kulišárna 18:18) má sílu dělostřelecké baterie! Síla je to ohledně energie a razance, stejná síla je to i s ohledem na nápaditost a styl. Prolnutí thrash, death a black metalu má tak skvěle nastavený moment překvapení a spontánní drive, že těch jindy ukrutných osmnáct minut slupnu jak ten medvěd malinu. Dějové zvraty společně s těmi stylovými přecházejí plynule jeden do druhého a podstatně pomáhají udržet napětí a hlavně pozornost. Autentické střípky ze seriálu samozřejmě nechybí a ideálně dokreslují atmosféru už tak hustou, že by se dala krájet nožem značky Solingen.

Teď si dělám malinko prdel, ale naposled mě takhle dlouhá kláda bavila takto moc, když jsem objevil „Atom Heart Mother“ od PINK FLOYD…ale ta je ještě o chlup delší. Ziemlich gut!!!

Medyed

bandzone.cz/willig

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>