Recenze: VORACIOUS SCOURGE – In Death /2020/ Massacre Records

Recenze: VORACIOUS SCOURGE – In Death /2020/ Massacre Records

Že VORACIOUS SCOURGE nebudou jen příležitostnou srážkou starých mazáků death metalu, případně občasně oživeným projektem, jsme si přáli jistě všichni, kterým slechy prosvištělo debutové EP „Our Demise“. Dva roky jsou v čudu a máme tu plnometrážní album „In Death“ - stylový název, opět nádherná malůvka na obalu, prostě bylo co očekávat a ani já naprosto nekriticky očekával další pořádný mlýnek na maso, nechtě si vůbec připustit jinou možnost. „In Death“ ta veškerá těšení a nedočkavost dokázalo naplnit, až se nechce věřit, s jakou pohodou a lehkostí to tam VORACIOUS SCOURGE nasázeli. K jedné změně přece jen došlo, basy se chopil Tony Choy, čímž sestava ještě více „zmazáčtěla“ – výčet stylotvorných a stejně tak kultovních band, kde se tento borec objevil, snad netřeba ani uvádět. Jeho typické mistrovské krocení strun baskytary je na každý pád na „In Death“ velmi znát.

„In Death“ jako rozběsněný živel v duchu toho nejlepšího, co do světa death metal kdy vyvrhl, nenechá nikoho na pochybách, že se toho děje opět nebývale mnoho s jasným odkazem na dva roky staré EP (včetně znovunahrané „Harbringer Of Our Own Demise“). Technika skvěle spolupracuje s brutalitou, nápaditost riffů, skvělé kvílivé sólování, chorobný jako z podsvětí vzešlý vokál, zvraty tempa a jako skalpel patologa přesné dynamické bicí – tohle všechno dostalo úchvatný, lehce zašpiněný zvukový kabátek. Po odeznění mrazivě vyvedeného intra „Retribution Of The Damned“ vypukne ta správná a hyperkvalitní death metalová palba „Heaven Scorched“, vymazlená s citem mistra. Melodické kytary absolutně postrádají sladící přísadu, ovšem efekt na atmosféru mají naprosto markantní!!! „Heaven Scorched“ je díky nim katapultována do neskutečných výšin (v tomto případě spíše hlubin). Skvělý zážitek posluchat, jak skladby skvěle rezonují bez ohledu na ten který rytmický zvrat nebo momentální rychlost. Skloubení kořenů death metalu s prudkou současností a technickou precizností, stejně tak s instrumentálním mistrovstvím a vytříbeným citem pro skladbu jako takovou je dechberoucí posluchačský zážitek.

Jiný závěr si ani vybavit nelze, než adrenalin v mezních hodnotách. „In Death“ definitivně podtrhává předchozí pocit, který ve mně zanechalo předchozí EP. VORACIOUS SCOURGE bez obav naplnili očekávání a dále všechna očekávání dalece překonali. Taková nálož energie, skvělé instrumentace, strhující atmosféry včetně neméně skvělých skladeb v jednom balíku se nevyskytne každý víkend. Je to záležitost maximálně několika případů za sezónu. Celá ta osmidílná paráda plus intro je slavně zakončena excelentním dezertem – pikantním zpracováním „Born Dead“ z megakultu „Leprosy“. Úchvatný závěr, tím více s ohledem na můj srdeční vztah k prvním třem studiovkám DEATH.

„In Death“ je nepochybným aspirantem na death metalové album roku 2020. Nebude až tolik konkurentů, kteří by si to o první místo na pomyslné bedně s „In Death“ mohly rozdat v rovnocenném souboji. Skvělých alb letos máme povícero, a je povznášející, že i těch velmi dobrých stejně tak. „In Death“ je ovšem majstrštyk se vším všudy, který z Vás nadělá nekompromisně sekanou!!!

Medyed

facebook.com/voraciousscourge/

 

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>