Recenze: TRAPMAKER – Will Of The Warrior /2020/ vlastní náklad

Recenze: TRAPMAKER – Will Of The Warrior /2020/ vlastní náklad

Můžou Vám připadat jako zabejčení staromilci, tihle TRAPMAKER. Krásně by se vyjímali uprostřed osmdesátých let, kdy by svým stylem krásně trefili dobu. TRAPMAKER i tak znějí, jakoby „Will Of The Warrior“ nahráli v roce 1984, akorát zůstalo ležet v regálu nahrávací společnosti a světlo světa spatřilo až nyní. Těžko lze hovořit o něčem, čím by TRAPMAKER mohli překvapit, tradiční a ještě tradičnější heavy metal podle těch nejklasičtějších šablon na moment překvapení snad ani hrát nemůže. Vše podstatné již bylo napsáno před spoustou let, čekat tudíž něco převratného by se rovnalo „Becketovskému“ čekání na Godota.

TRAPMAKER jsou evidentně srdcaři, klasický „hevík“ jim koluje v žilách a jiná volba prostě neexistuje. Tak proč se nevěnovat v nějakém retro článku raději něčemu dobovému a autentickému? To je otázka, která se prostě logicky nabízí. TRAPMAKER sice zní jako exponát z metalového skanzenu, o tom žádná, ovšem nehrají si silácky na „nejlepší metalovou kapelu od dob „Fighting The World“, pokud zacílím na některá velkohubá prohlášení, která sem tam zaznívají a pak samozřejmě prdlajs slavnej soude. Tihle sokolíci si na zázračnou kapelu rozhodně nehrají, působí na mě jako parta obyčejných týpků, které chytil za srdeční pumpu klasický heavy metal, tak ho prostě hrají, jak jim to přijde v rychtyku a jak to oni sami cítí. Především z tohoto důvodu se ode mě nedočkají žádné ironie ani odsudků, není pro to žádný důvod. TRAPMAKER, opustím-li definitivně téma stáří formy (nepodstatné), zní sympaticky nenuceně a uvolněně, nehledají ve své muzice žádné velké složitosti a hrnou to napřímo bez nadbytečných exhibic a ondulací, prostě žádná křeč, pěkně na syrovo s kouzlem atmosféry okamžiku se všemi přednostmi i nectnostmi, které tento přístup přináší.

„Will Of The Warrior“ přiznává barvu hnedka od začátku, není třeba se nijak zvláště rozkoukávat, cože to na Vás vybaflo. Karty jsou jasně na stole, hrne se naprostá klasika s hutným hard rockovým základem v pozadí, finalizovaná melodickým sólováním. TRAPMAKER, ač Američané, zní naprosto evropsky, málem až německy. Jasný vliv všech těch metalových ikon má na styl TRAPMAKER jasný vliv, nelze nezmínit i SCORPIONS, kteří mě napadli právě v souvislosti s těmi melodickými prvky. TRAPMAKER ovšem stále cení zuby a mávají ocelí nad hlavou, věrni atmosféře doby, kdy jsem ještě navštěvoval čtvrtý ročník základní školy a o heavy metalu měl představy velmi mlhavé. Atmosféru dobových a stylotvorných nahrávek TRAPMAKER vystihují velmi přesně, aniž by zabředli do roviny úsměvného revivalu nevalné úrovně, na to jsou příliš osobití a našli dostatek kvalitních nosných nápadů, na kterých všech osm skladeb stojí. Ke cti kapele budiž přičteno rovněž, že se křečovitě nedrží jednoho vzorce. „Will Of The Warrior“ je poměrně pestré a variabilní album, samozřejmě v intencích metalové klasiky. Dokáže přesvědčivě zatlačit na pilu stejně jako dopřát prostoru mnoha odlehčenějším momentům, kdy dá najevo, že to všechno je i o muzice a ne jen o siláckém postoji pod bojovou zástavou s nápisem „True Heavy Metal“. „Will Of The Warrior“ není žádná bomba sezóny, a myslím, že ani tyto ambice nemá. Jeho obyčejnost a civilní tvář je však jeho nespornou předností, album si ani na vteřinu nehraje na něco, co není. Je „jen a pouze“ poctivým a solidním heavy metalovým albem, nic navíc, ale v žádném případě nic míň.

Medyed

facebook.com/trapmakerheavymetal

trapmaker.bandcamp.com/

instagram.com/trapmakerheavymetal/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>