Recenze: STABBED – In The Shadows (2018) / Support Underground

Recenze: STABBED – In The Shadows (2018) / Support Underground

„Mého staršího bratra Stěpana snědli během hladomoru“ - jde o hlas Vám jistě dobře známého Andreje Čikatila, který uvozuje první skladbu / intro…

Jako taková ta stará konzerva, která toho již přece jen dost pamatuje, až instinktivně tíhnu k tradičním postupům. Bratia Slováci STABBED drhnou ten starý syrový death metal, zahalený do špíny a zmaru, v jejich podání dochucený hardcorem. Žádná velká složitost, skladby jsou osekané (nebo pro tento případ spíše ořezané a ohlodané) na kost bez přídavného pozlátka, krátké (do stopáže dvou minut) a přesné jako sečná zbraň masového vraha.    Zlověstný monolog v již výše zmíněném úvodním kousku napovídá tematiku, hororové prostředí, kam se našinec podívá.

Jednoduchá struktura skladeb nechává vyniknout všudypřítomné živočišné energii, je tu však riziko slévání jedné skladby do druhé, kdy ucho, případně momentální rozpoložení tuto formu plně nepobírá a působí to jako jedna pětadvacetiminutová skladba o dvanácti zastaveních. Záchytné body, a je jich víc než dost, se po pozornějších posleších vynoří a výsledný dojem tvaru onoho kulatého tělesa je rázem ten tam. STABBED se pohybují převážně ve středních valivých tempech s občasným úletem do sypaček, hutný brutální zvuk a zatěžkané riffy vytvářejí pospolu děsivě morbidní atmosféru, která je završena do černa laděným minimalistickým obalem. Že tohle nebude masová záležitost, je naprosto jasné, statisícové prodeje jsou pravděpodobné asi tak, jako že do týdne spadnou Krkonoše a tyhle ambice STABBED zcela určitě nepřepadly. Ten o dost užší okruh posluchačstva, lačnící po této kategorii muziky, toto album jen tak nemine a „Old School“ pošuci si jistě budou mlaskat.    A nepůjde jen o staromilské deathmetalisty, ony valivé hardcore pasáže dodávají STABBED sympatický stylový přesah, i tak délka nedélka všech tracků bez výjimky spíše inklinuje k „tvrdému jádru“. To mému uchu příjemné lavírování od death metalu přes „hácéčko“ až ke grindcore zamezuje zívacímu pocitu jako dvoulitrovka energeťáku.

Vlivem přístupu kapelyke kompozici skladeb mnohým z Vás může vyvstat paralela s OBITUARY, ovšem po více absolvovaných posleších, a to se vsadím, uslyšíte něco poněkud jiného. STABBED a jejich koktejl death metalu a hardcore ve finále vyznívá úplně jinak. Jako symbióza death metalu a „hácéčka“, přičemž lze stále hovořit o temném morbidním death metalu.  Z prdu kulička??? Dost možná…STABBED udělali z prdu kuličku, za použití minimálních výrazových prostředků, koňské dávky hororové atmosféry a instrumentální zdatnosti. A neméně podstatný je fakt, že od začátku věděli, co dělají. Na „In The Shadows“ je to po čertech, nožích a motorových pilách z Texasu herdek filek silně slyšet.

                                                  Medyed

bandzone.cz/stabbed

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>