Recenze: REFORE – Illusion Of Existence /2024/ Smile Music Records

Recenze: REFORE – Illusion Of Existence /2024/ Smile Music Records

Thrash metal že je mrtvý? Kdo to řek´? Ke mně! Kleknout, odprosit a nastavit druhou tvář! Stačí si lehce na prstech spočítat, kolik následovalo generací mladších kapel za posledních více než třicet let, přičemž se ani náhodou nejednalo druhosledové kafe ani x-krát vyluhovaný čajový pytlík. Takže zanechme marného ukazování svalů, je nám to platné jako nikdo doma a mrtvému zimník v jednom.

Když vynechám debutové bezejmenné EP, REFORE si důrazně řekli o pozornost už debutem „Built To Nothing“ v roce 2021.  Dorostenci z Valašska se do toho pořádně opřeli a řekli si o neformální titul naděje sezóny. Razantní, energií napěchovaný mix evropské a zámořské thrash metalové školy zvedl „koudelkovsky“ řečeno svěží, čerstvý vítr. Potěšující je, že REFORE nejsou ve svém snažení rozhodně sami. Je třeba zmínit například FAÜST a DESTROY!, a to jsem určitě na některé šikovné jinochy zapomněl. Jeden by čekal, že vzhledem k relativně mladému věku budou kluci drhnout výrazně současnější styl a osmdesátkový feeling jim už jen připomene, že něco takového poslouchali rodiče a je to tudíž beznadějně pravěká záležitost, nehodná mladého rebela. Není to skvělé, že tenhle vzorec prostě nefunguje? Stejně tak stoprocentně nefunguje mnohdy přes čáru dohnaná snaha o vývoj a prudkou progresi, příkladů bychom vymysleli celou řadu. Takže pokud se parta mlaďochů rozhodně hrát strhující, osmdesátkami prosycený thrashing, nemám s tím vůbec žádný problém.

Už vůbec žádný problém potom nemám s touto deskou. Ve srovnání s „Built For Nothing“ je „Illusion Of Existence“ mnohem vyzrálejší kolekcí ve všech ohledech. Album má razantní tah na branku, skvělý stylový zvuk a obsahuje koňskou dávku neurvalé energie. Vlastně se opět nejedná o nic jiného než o brutální thrashing, mající kořeny ve stylu, kterým se prezentovali a v mnoha případech stále prezentují SODOM, ASSASSIN, ONSLAUGHT a SEPULTURA ve svém klasickém období. Už to není tak o americkém rukopisu, „Illusion Of Existence“ zní naprosto evropsky, jako by si čichlo nepamětníku někdy v roce 1988.

Nabízí se proto zásadní otázka – proč ztrácet čas něčím, co je v podstatě současnou recyklací stylotvorných kapel? Odpověď je jednoduchá – protože se REFORE věrně zachytili podstatu žánru a jde jim bez problému věřit každý tón. Současné zvukové možnosti pak skladbám přidávají na tlaku a účinnosti. Intenzita nepovoluje a pustí vás až s posledním taktem závěrečné skladby.

Medyed

facebook.com/reforethrash/about

refore.bandcamp.com/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>