Recenze: PROTHEUS – Závislosti /2022/ Protheus Production

Recenze: PROTHEUS – Závislosti /2022/ Protheus Production

Ajaj…Houstone, máme problém, ztratili jsme signál navigace a shořela mapa. Můj dojem ze závislostí je takový mdlý a nemající jasný rámec. Abych nevynášel předčasné soudy, nechal jsem „Závislosti“ působit déle v naději, že se z něj přece jen vyloupne „něco“, co mě přesvědčí změnit názor.  Celé mi to přijde jako hrané na efekt a formu, marně čekám na moment, který by mě nekompromisně uzemnil. Nadějné záblesky se sice na desce vyskytují, to bych nehorázně kecal tvrdit, že „Závislosti“ jsou absolutní průser. Ono vlastně dost záleží na velikosti očekávání, která v souvislosti s tímhle albem máte. Pokud nebudete řešit otázku těžkého umění s cílem poslechnout si zopár písniček, nevyjdou z toho „Závislosti“ zas tak blbě. Jenže ty písničky moc nedrží pohromadě, každá si hraje na vlastním písečku, což funguje na rovině singlu, ale v kontextu alba to div netahá za uši. Jako celek "Závislosti“ působí spíše jako výběrovka a ne jako regulérní album.

Forma zabila muziku…tohle jsem si říkal, když jsem album doposlouchal do konce. Už to svědčí o tom, že jsem mu možná věnoval více času, než mu z mé strany patří. Vypiplaná produkce, mohutný zvuk, ale co bude dál? Těch pár nadějných momentů nemá tu potřebnou sílu ani početní převahu přetlačit rozpačitost a praktickou absenci nosné myšlenky. Chybí tomu energie a špetka magického jiskření, vlastně ani nenacházím důvod, pro který bych se k „Závislostem“ jako celku vracel. Zajímavé věci jako „Jsme pořád tady“, titulní „Závislosti“, „Ruda se mění ve zlato“ nebo příjemně písničková „Poločas“ to prostě nemají šanci uboxovat. Deska těká na všechny strany a nevydává se jedním konkrétním směrem a konec mě už zabil úplně - „Malej kluk“ mi způsobuje vyloženě nepříjemné rozpoložení a tohle opravdu nechci poslouchat.

Vyhází mi z toho suma sumárum tuzemský průměr, který mě osobně nebaví. Co nebaví mě, bude doufejme bavit někoho jiného. Tahle deska není pro mě a raději investuji čas a energii do něčeho, co mě osloví a z čeho budu mít jako posluchač a především jako fanoušek radost. Těch pár skladeb, které mě zvládly zaujmout, to bohužel nezachrání. Fakt to nejde, je mi líto…

Medyed

protheus.cz/

facebook.com/ProtheusOfficial/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>