Recenze: PHYLACTERY - Aeber (2018)

Recenze: PHYLACTERY - Aeber (2018)

V závodní kuchyni se zbláznil kuchyňský robot na maso. Zpočátku nezáludný a spolehlivý spotřebič, trocha kovu, plastu a drátů, který bez výrazných problémů mlel maso na karbanátky a játra na pomazánku z humánně usmrcených hospodářských zvířat, začal mít děsivé sklony. Samovolně se spustil v reakci na průchod kuchařek kolem, až jednou při rutinní údržbě nečekaně spustil maximální chod a otáčky ve snaze semlít jednu z kuchařek za krajně netypických zvuků. Pokusy o vypnutí běžným způsobem selhaly, fatální tragédii zabránilo až shození hlavního jističe přispěchavším elektrikářem. Revizní, technik, jež byl následně přivolán, zahájil zevrubné šetření. Jeho závěr byl pro mnohé překvapivý – elektrika v cajku, ono zařízení technicky rovněž. Když došlo na zkoumání okolností, za kterých se robot začal chovat poněkud nestandardně, záhadná příčina vyšla najevo. Jedna z kuchtiček, když byla na place sama, pouštěla si k přípravě pokrmů album jistých PHYLACTERY. Po vyjmutí CD z přehrávače prapodivné jevy rázem ustaly. Jakmile se CD znovu rozjelo, stala se z robotu opět všedrtící bestie…

Toliko úvodní úlet na téma imaginární kuchyně plné děsu a semletých živočišných tkání. Ovšem zhruba takto na mně album „Aeber“ působí – technický brutální death metal a vrcholnými kvalitativními parametry. I tak je tato charakteristika příliš nepřesná. PHYLACTERY krom technické brutality do svého pojetí přimíchávají značné množství melodií současného střihu, což platí i o současných prvcích organicky zakomponovaných do struktury skladeb. Další nezpochybnitelnou devizou „Aeber“ je silná atmosféra všech skladeb, které se neslévají do jedné demoliční koule, disponují každá vlastní náladou a vlastním potenciálem chytit posluchače za slabiny a jen tak se nepustit. Nedílnou a neméně silnou stránkou „Aeber“ je zvukové uchopení nahrávky. Zvuk je parádně hustý, citlivý na nejrůznější výživné vychytávky, na které nelze přijít ihned, ale potěší s více poslechy, čímž „Aeber“ poporoste ještě výše.

A do třetice všeho brutálního, vše předchozí završuje nádherný apokalyptický obal, tematicky stylový, skvěle padnoucí k vlastnímu třaskavému obsahu. Soulad grafiky a obsahu je příkladný a obstarává tu symbolickou peckovinu na vršku oné velké sladké věci.

PHYLACTERY debut vymazlili na maximum. Svou pestrostí má schopnost oslovit jak tradiční staromilce, příznivce technických zběsilostí, tak i současných metal / death corových postupů. To vše lze na „Aeber“ nalézt. A toto vše je excelentně a nápaditě sloučeno v jednu podmanivou substanci, která je silně návyková…pro Medyeda naprosto určitě.

Medyed

bandzone.cz/phylactery
facebook.com/phylacteryband
phylactery.bandcamp.com

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>