Recenze: NOCTURNAL OBEISANCE – Temný Rituál Hněvu /2020/ Slovak Metal Army

Recenze: NOCTURNAL OBEISANCE – Temný Rituál Hněvu /2020/ Slovak Metal Army

NOCTURNAL OBEISANCE nejsou rozhodně jediní, co nesou název, odkazující na bohatou metalovou historii. Název sám však negarantuje kvalitu obsahu. Zde ovšem název napovídá, že se budou dít věci. „Temný Rituál Hněvu“, debutové album kapely, jejíž název jsem nezaregistroval do chvíle, než se objevila v edičním plánu SMA, je velmi zajímavý kousek černého kovu. Nehraje vůbec na nějakou avantgardu, pravověrní staromilci budou mlaskat, nicméně metaloví revolucionáři a hledači nových obzorů by se také nemuseli nudit, i když progrese není ta veličina, kterou by „Temný Rituál Hněvu“ byť náznakem vzýval. NOCTURNAL OBEISANCE do rozběsněného black metalového inferna propašovali něco zásob ze špajzky od tetky Smrtky, a výsledek zní nápaditě a nezadýchaně.

NOCTURNAL OBEISANCE udeří s prvním taktem silou rozzuřeného herefordského býka – zvuk je parádně masivní a syrový, přesto bez problému čitelný. Rukopis severské, přesněji řečeno švédské scény je slyšitelný, ale pouze v inspirační rovině, o slepém následování skandinávských běsů si nedovolím utrousit ani slovo. NOCTURNAL OBEISANCE, ač se zabýváme debutovým albem, zní vcelku originálně. Nádech death metalové ponurosti není způsobem pouze zvukem, riffy se pravidelně zatoulají ke centrálnímu hřbitovu a vždy s sebou přinesou chutnou masokostní moučku, skladby v pravý moment osvěžují a zpestřují. Jejich výstavba taktéž nejede sveřepě v jedné stopě, vhodné změny temp, prolínání nálad a neméně tak všudypřítomná atmosféra hrůzy a děsu dělá z „Temného Rituálu Hněvu“ vše ostatní, jen ne průměrnou zívačku a druhořadého účastníka besedy o výskytu čarodějnic na okrese Zlín.

Jinak se žádné výraznější odbočky ke vzdálenějším zdrojům inspirace nekonají. NOCTURNAL OBEISANCE přes všechny nápaditosti a vychytávky zůstávají tradiční black metalovou kapelou, která ví, jak a kde kousnout, vypustit běsy ven, aby doma nenadělaly přílišný bordel, a kde nakrmit atmosféru temnou melodií. Kapela nepřepálila agresi a výsledek se dostavil, ostny jsou sice naježeny na všechny světové strany, na odpovídající podíl melodiky zbylo místa celkem dost. Naštěstí melodie nejsou jakoby vystrčené před skladbu, jsou více utopené pod povrchem, stejně jako stylově skřehotavý vokál v mateřštině.

Staré řemeslo má silný zdravý kořen, ze kterého stále roste starý dobrý black metal. Není vůbec nepříjemné ponořit se znovu do známých kalných vod a nasát sirné výpary. NOCTURNAL OBEISANCE ukuli debut jako deset ran egyptských. „Temný Rituál Hněvu“, ač nepřináší nic převratného, je nadstandardní vyrovnaná kolekce deseti temných zpěvů, která hravě dokáže svou energií a silou rozpohybovat těžkou dubovou skříň, a ta si ještě poté řekne o natření na černo.

Medyed

bandzone.cz/ereshkigal

facebook.com/nocturnal.obeisance.oficial/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>