Recenze: MORTICULA REX- Grotesque Glory /2019/ Immortal Souls Productions

Recenze: MORTICULA REX- Grotesque Glory /2019/ Immortal Souls Productions

Připadá vám téma Vikingů ve spojení se Sicílií poněkud mimo mísu? Mě připadalo mimo úplně stejně, ale jen do té doby, než jsem si zjistil něco historických faktů. Stejně jako po ruských řekách se Vikingové, resp. Normané dostali do vnitrozemí Ruska, dosáhli Francie i Sicílie a usadili se tu. Jednočlenný projekt MORTICULA REX, za kterým stojí sicilský kytarista Alessandro Fede, na EP „Grotesque Glory“ rozvíjí ucelený příběh na téma historie vikingských nájezdů.

MORTICULA REX, to je hrubý a syrový death metal staré školy, plazící se převážně v pomalých a středních tempech, nazvat MORTICULA REX doom death metalovým projektem proto není vůbec od věci. MORTICULA REX jsou nutností a chutným dezertem pro ty z nás, kterým učaroval starý a původní death metal evropského střihu, případně jsme jej zažili v přímém přenosu. V případě, že Vám šmakují ASPHYX a BOLT THROWER, tohle je EP přesně pro Vás – death metal v té podobě, jako měl na přelomu osmé a deváté dekády, hrubý a nikterak komplikovaný, na druhou stranu po dekl napěchovaný záhrobní atmosférou, misantropií a zmarem, načichlý pachem smrti.

„Death Is Certain“ se rozbíhá pozvolna, plazí se jako přízrak po spálené zemi. Pomalé tempo dává v plné síle působit zatuchlou atmosféru staré zatuchlé márnice. Tempo se sice na chvíli rozkluše, ale netrvá to nijak dlouho a vše se vrací do původních kolejí. „The Carnage“ nabírá na devastujícím účinku, riff jako z učebnice – jednoduchý a drtivě účinný, křik raněných a řinkot zbraní v závěru už jen umocňuje celkový dojem. „Grotesque Glory“ přidává k chorobným náladám trochu zkázonosné deprese a beznaděje. Není příliš těžké si při těchto funerálních tónech představit dým z vypálených vesnic a jejich povražděné obyvatele nechané na pospas mrchožroutům. „Feasting For Mayhem“ – nabývám dojmu, že název není náhodný. Skladba, resp. její výstavba poměrně jasně norskou legendu připomíná. Nálada skladby výrazně zčernala, k norskému black metalu je nedaleko, přitom jsme stále ve stejných smrtelných bažinách, jako na začátku. „Deliver Us To Evil“ osciluje mezi říznějším death metalovým tempem po pomalé doomové momenty a přes přehlednou strukturu je skladba náladově pestrá a propracovaná. Závěrečná „Vastness Of The Continuum“ přes své celkově pomalé odvalování vybuchne náhle do drtivého tempa a vzápětí se vrací k plížení se temnými kouty. Na závěr jako by se ona záhrobní atmosféra měla tendenci zahušťovat a intenzita ještě narůstat.

MORTICULA REX může na mnohé působit jako vykopávka z dávných časů, popřípadě soustředění studentů archeologie, se současnou podobou death metalu nemá společného vůbec nic. Starý dobrý death metal a jeho neopakovatelná atmosféra s MORTICULA REX má další vyjádření, jehož kvalita míří hodně vysoko, neskrývaně odkazuje na ty největší ikony žánru bez toho, aby od nich bylo příliš opisováno.

Medyed

facebook.com/morticularex/

morticularex-isp.bandcamp.com/

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>