Recenze: LEPROCIDE – Consequences Of Infection /1992/ DEMO

Recenze: LEPROCIDE – Consequences Of Infection /1992/ DEMO

V těchto ne zrovna jednoduchých časech jsem se rozhodl zabrousit do období, kdy mi bylo podstatně méně, než dnes, moje občanka měla červenou barvu a do maturity ještě rok zbýval. Světem cloumal death metal, vznikaly nesporné ikony žánru a mně zpětně dochází, že jsem byl vlastně u toho. KRABATHOR měli zčerstva venku svou dnes nesporně kultovní prvotinu, a téměř současně vylezlo na světlo světa demo projektu (nazvat LEPROCIDE regulérní kapelou se poněkud zdráhám) LEPROCIDE. Personální obsazení se ze sta procent krylo s KRYPTORem, který si tímto upustil tvůrčí slinu do podstatně brutálnějších vod. Ani jsme nikdo netušili (někdo s vizionářskými geny to třebas věděl hnedle), že se právě zrodila jedna z nejkultovnějších českých death metalových nahrávek vůbec, demo nedemo.

Po elektronickém intru „Contagious Prelude“ se rozpoutá pařba v márnici v IA kvalitě. Titulka „Leprocide“ šíří fatální řemeslo tetky smrtky britského střihu (jak jsem tenkrát dosti přičichl k BENEDICTION, LEPROCIDE jsem zhltl jaksi na jednou skousnutí s legendárními Brity, jimi slastně namlsán). Zvukově je to řádná paráda, brutální, hutné a stejně i řezavé kytary, nikam se přehnaně neženoucí přesné bicí dusající ve středních otáčkách – to je přesně ono, nic navíc, ale ani nic míň. Klasický death metal, ukotvený v základech syrového thrash metalu. Ani se mi nechtělo věřit, že za mikrofonem stojí Pípa, a přec ano. Smrtelný chropot zvládl se ctí, až by jeden žasl, v porovnání s jeho vypravěčským stylem v KRYPTORu. „About To Die“ nádherně šlape, podladěný zvuk řeže řádně do hloubky, zvláště když se skladba zhoupne do pomalé pasáže. „The Consequence“ vychází z drsného thrashingu, nikam se překotně nežene a o to více se zarývá pod kůži. Když pak dojde na sólo a opakující se decentní zrychlení, je nad všechny argumenty jasné, že LEPROCIDE nejsou narychlo poslepovanou srandou v důsledku death metalového boomu. „Beyond Mental Decay“ je opět klasický od school kvapík, jasná a přehledná struktura s přesahem (snad mě slechy nešáli) – zvukově i kompozičně – k CELTIC FROST a OBITUARY, a že se nejedná o žádné šméčko podřadné kategorie, o tom prostě žádná. „Biological Underclass“ nezaostává za předchůdci, pravidelně střídá tempo a na úzký profil stylu je poměrně pestrá včetně melodického sóla.

Pět skladeb plus intro ušima prosviští s naprostou elegancí a jaksi samozřejmě, což není prča tohoto cíle dosáhnout. „Consequences Of Infection“ je spolu s KRABATHORovským „Only Our Death Is Welcome…“ výkladní skříní českého death metalu. Ač se nejedná o regulérní album (k vydání na CD, ač prý v plánu bylo, ale nedošlo), disponuje skvělým syrovým zvukem, absolutně stylovým obalem a onou uhrančivě ponurou atmosférou, která bezchybně funguje i po téměř třiceti letech od svého vzniku.

Medyed

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>