Recenze "Kluboofka series": DANGAR SIX – Temná Doba /2021/ vlastní vydání

Recenze "Kluboofka series": DANGAR SIX – Temná Doba /2021/ vlastní vydání

Jablonečtí kovotepci DANGAR SIX byli pro mě do nedávné doby jménem naprosto neznámým. Nebýt i v časech virových inspirativně aktivního jaroměřského Nároďáku, věděl bych o nich prd stále. DANGAR SIX jako věrní klasici sveřepě třímají v rukou prapor klasického heavy metalu, někomu se to může zdát jako křečovité „agro“ – nezmiňuji to jen tak, tyhle srandičky čtu pravidelně a měl bych být k tomuto tématu osoba nanejvýš povolaná. Jednak klasický heavy metal je můj milovaný styl od školních let, a jednak „agro“ je můj obor a může mě šlak trefit, jak všichni ti rádoby chytráci do mého oboru kecají a přitom o něm vědí tak akorát kulový s vrtulí...to jen na okraj takový výlev militantního zemědělce a skalního metalisty...ďábelská kombinace. DANGAR SIX si to s aktuálním albem od těchto filozofů pravděpodobně slíznou, jako to dostali mnozí před nimi. Ale co na tom záleží, podstatná je jen a pouze hudební složka bez ohledu na žánr a kdo má uši a spontánní vůli naslouchat, nebude těmhle slovním průjmům věnovat za mák pozornosti.

„Temná Doba“ je samozřejmě typické heavy metalové album, o tom asi nebudeme vésti spory. Byly doby, kdy klávesová sekce znamenala svatokrádež a byla automatickou vstupenkou mezi popaře a fertig zvanzig. Sežrali jsme to maximálně Kingovi Diamondovi, nicméně opomíjený a zavrhovaný nástroj si své místo vydobyl, a DANGAR SIX si nelze bez klapek představit, tvoří významnou a neoddělitelnou součást výrazu kapely a jsou zdrojem takového toho „power“ přesahu. DANGAR SIX se silou netlačí do hyper tvrdého zvuku, jsou spíše takoví sametoví se šampáněm v ruce, což jsem měl vždy velmi rád v podání legendárních STORMWITCH, taková kombinace vznešenosti a nepopřené hrubosti základní esence heavy metalu. Jako další „přirovnávací“ (pouze za účelem hrubého určení azimutu) kapela mě napadli AXXIS, které ovšem nemám až tak do mrtě zažité, abych se pod toto krví podepsal. Každopádně ten německý nátisk tam slyšet je a je to velmi příjemná záležitost. DANGAR SIX dokáží řádně přitlačit na pilu stejně jako ve vhodný okamžik naopak ubrat a zašumět právě jako to již zmíněné šumivé pitivo. Ač komplet všechny skladby bez výjimky vycházejí k té nejtradičnější rockové a metalové tradice, nelze ani na mžik hovořit o nějaké zaprděné podprůměrnosti nepovedené zábavovky, na tohle tu máme jinší experty. Pokud budete přesto mít neodbytný pocit, že tam tu zábavovou atmosféru občas slyšíte, tak vězte, že já taky a nemám s tím absolutně žádný problém. „Temná Doba“ si po celou stopáž drží natolik vysokou úroveň, že naučné hovory o „zábavě“ pozbývají smyslu. S přibývajícími poslechy pro mě album získává širší rozměr, zřetelně čerpající z poctivého hard rocku, což pro sebe hodnotím o stupínek výše, i kdyby z něj zůstala jen ta spontánní atmosféra, i to by stačilo. Výstavba skladeb zakomponování kláves nevyjímaje na rockovou klasiku jasně odkazuje a ani ocelový kyrys ji neumlčel, stejně jako u metalových alb z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, akorát se to všechno za čtyři dekády logicky posunulo minimálně zvukově, ale ten původní plamen hoří stále s plnou silou.

No, musím přiznat, že čučim jako mládě domácího přežvýkavce. Čekal jsem cosi, co na mě také při prvním poslechu vyskočilo a zklamán jsem rozhodně nebyl. S dalšími poslechy, což je třeba ocenit a jedním dechem vyzvat posluchače k pozornějšímu poslechu, „Temná Doba“ dokáže ještě výrazně vyrůst do krásy. „Temná Doba“ mě baví, i když jsem musel být trpělivější o něco více, než jsem navyklý, ale ten endorfinový bod zlomu se dostavil a té trochy času navíc rozhodně nelituji.

Medyed

dangarsix.cz/

bandzone.cz/dangarsix

facebook.com/dangarsix

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>