Recenze: IMMORTALIZER – Born For Metal /2023/ BrainLab Records

Recenze: IMMORTALIZER – Born For Metal /2023/ BrainLab Records

„Dneska přijdou jenom skalní“… Filmová hláška Františka Ringo Čecha mě napadla hned s prvními tóny debutu kanadského one-man projektu IMMORTALIZER. Cover, název i samotné pojetí „Born For Metal“ je ušité na míru milovníkům metalové klasiky. Heavy metalová šablona téměř v ryzí podobě, pouze s jemným power nástřikem, koho to dneska ještě zajímá kromě pamětníků a srdcařů až za hrob? Proč tvořit retro alba, když máme v dosahu spoustu dobových stylotvorných alb? Otázky jak břitva, na které není složité najít odpověď – tedy pokud jste ještě „Born For Metal“ neslyšeli. Až uslyšíte, dost možná povedete jiné řeči.

Nevědět předem, že Dave D.R. je tuším tak o dvě generace mladší než tvůrci zlatého fondu heavy metalu, dovolil bych si tvrdit, že staré dobré časy osobně pamatuje. Jeho rukopis je obdivuhodně autentický a styl psaní skladeb lehký a elegantní. Hitové, příjemně písničkové album je citlivě ošetřeno moderní produkcí, díky níž zní velmi svěže a dynamicky. Nejen produkce může za svěží vítr, vanoucí z druhé strany Atlantiku. Z alba je slyšet volnější hard rocková forma, účelně přimazávající soukolí metalového riffostroje. Nejvýrazněji je hard rocková stopa slyšet v „Back In Time“ a „Gone To Hell“, nenásilná inspirace DEEP PURPLE v období s Davem Coverdalem za mikrofonem, případně RAINBOW („Kill The King, Burn“) přidává „Born For Metal“ rozměr navíc. Trochu se nám tu i loupilo, na obranu jistě ušlechtilých pohnutek autora musím poznamenat, že citace „Heaven And Hell“ v „Cut Loose“ není naštěstí příliš okatá. „The Immortalizer“ je pro změnu lehce naladěná na pirátskou frekvenci, ozvěna RUNNING WILD však plní roli veskrze pozitivní.

Ačkoliv se jedná o debut, „Born For Metal“ většinou tradičních dětských nemocí netrpí. Album leze rychle do uší a dokáže nabídnout nemálo zajímavých momentů i po několikerém poslechu. Dave si dal práci se strukturou skladeb a promyšlenými aranžemi a na celkovém výsledku to je slyšet. Bez velkých gest vznikl debut jako víno, jehož obsah nemá slabých míst. Modernisty patrně nechá ledově klidnými, nato zní až moc tradičně. Koho chytl za srdce heavy metal ve stylu osmé dekády, ten by si neměl „Born For Metal“ nechat frnknout.

Medyed

immortalizermusic.com/

facebook.com/ImmortalizerBand/

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>