Recenze: HELLION – The Magic Within /2023/ Awakening Records

Recenze: HELLION – The Magic Within /2023/ Awakening Records

Kapel jménem HELLION jsem prozatím napočítal šest, a to od USA přes Mexiko po Jižní Koreu. Tihle HELLION zasévají sémě zla v Kolumbii, konkrétně v Medellínu (ano přesně v tom Medellínu, který byl znám úplně z jiných důvodů). Schválně si pak ještě spočítám, kolik kolumbijských kapel jsme tu už měli, předběžně by si tipnul, že jsme na pěti kouscích.

Zní to jak z osmdesátek, respektive kolem jejich poloviny. Při pohledu na fotku kapely ale něco nesedí, trojice dorostenců z Kolumbie to prostě a jednoduše nemůže pamatovat. Co se jim však musí nechat, je cit pro atmosféru, jakou syrová extrémní alba právě z této doby měla. Dneska dřevní thrash / black působí v porovnání s metalovým extrémem současnosti jako čajíček na prdíky pro mimina, pokud tedy budeme srovnávat extremitu formy. HELLION by vcelku dobře pasovali vedle SODOM, když vypustili do světa „In The Sign Of Evil“, případně mě napadají první dva syrové záseky ikonických VOIVOD. Kluci mají evidentně osmdesátky pečlivě nastudované a k učební látce nepřistupovali metodou „ŽaVeS“ (pozn. „žádný velký sraní“, jak se lidově říká). Stylovost až za humna se odráží kromě vizuální stránky i ve volbě pseudonymů členů HELLION – Infernal Wizard, Killer Blast a Warlord.

Z úvodního odstavce je myslím dostatečně jasné, že máme co dočinění s albem pro pamětníky a staromilce prakticky bez ambicí otočit scénu naruby. Underground si jede podle svých not a co hýbe mainstreamem, to zde platí asi tak jako aspirin na deprese. „The Magic Within“ na mě zprvu žádný oslnivý dojem neudělalo, znělo na první poslech tak nějak při zdi bez výraznějšího tahu na bránu, jedna skladba jako druhá podle stejné šablony a silnějšího opěrného bodu chytiti se nemoha. To se ale rychle mění, stačí „The Magic Within“ popřát sluchu o dva až tři poslechy navíc, a hlavně zapomenout na současné pořádky. Pak deska funguje velmi dobře, naladěná na dobovou atmosféru, kterou jsem hltal ještě z x-tých kopií na pomačkaných páscích kazet. I s tou jednotvárností ve střední rychlosti to nakonec není taková hrůza, jak to vypadalo zpočátku. Skladby tvoří soudržný tak trochu monolit, to se ale dá vzhledem k žánru hravě zkousnout. Rozhodně by HELLION velmi prospělo pořádně dupnout na plyn a dát skladbám větší švih a důraz, takhle to je takové lechtání nožem na žebrech a do pořádné řeže tomu ještě kousek schází. Je to sice škoda, nicméně atmosféra starých metalových časů je dostatečně silnou protiváhou. Když se pak vyloupnou v nemalém počtu v kontextu stylu solidní nápady, nedopadli HELLION se svým třetím studiovým počinem vůbec zle. Příjemný výlet proti proudu času…

Medyed

facebook.com/HellionMetalMedallo/

instagram.com/hellionmetalsudaca/

awakeningrecordscn.bandcamp.com/album/the-magic-within

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>