Recenze: GODNOISE – Hardgodnoisecore /2020/ Slovak Metal Army

Recenze: GODNOISE – Hardgodnoisecore /2020/ Slovak Metal Army

Nemívám tyto stavy permanentně, ovšem pravidelně se opakují. S jakou pravidelností lezlo na Ozzáka jaro, na mě leze nekompromisní období, kdy mi přestávají šmakovat melodie a jsem živ brutální muzikou. V rozpětí HC po brutální death metal si dobíjím vnitřní akumulátory, jako bych v sobě měl jakýsi indikátor, signalizující docházející baterky a následnou potřebu vysooktanového paliva. Tento rok je vůbec na hovno, skličující a energeticky náročný, tudíž obě mé období probíhají paralelně vedle sebe. Po třiceti letech k tomu došlo teprve letos, buď jsem zmoudřel, nebo spíše se ze mě stává cvok na vyšším orbitu.

Jsou na světě alba, která překypují živelnou silou a spolehlivě zvládají doplňovat tu životní energii, když z nějakých důvodů začíná docházet. K tomuto účelu jsem pravidelně vyhledával hardcorová alba, ať to byli PRO-PAIN, HATEBREED, SICK OF IT ALL, AGNOSTIC FRONT…pár let nazpět k nim přibyli krajané GODNOISE – veteráni EDITOR, ti vystřihli takovou parádu, že se mi za čtyři roky neoposlouchala. Že do mého elitního HC klubu dorazili další milí Slováci, topol´čanští GODNOISE, není záměr ani anální alpinismus směrem k SMA, tak se to prostě stalo a dál s v tom nepatlám.  Obsah „Hardgodnoisecore“ s elegancí wrestlera vyzouvá ze sandálů a zbuší Vás do kuličky! Žádné další dodatečné info by už ani nebylo třeba, ale to bych končil v půli článku a to prostě nelze. Totální smršť a lavina energie, zápal pro hudbu a jasný postoj - to je hardcore!!!

Intro je v čudu a jedeme ze strmého kopce, nátěr jak má být! Strhující energie s jasným poselstvím šlapat bez kompromisů si svou cestu a nešlapat brázdu s tupým uniformním davem – to je „Rebel“. GODNOISE, ač jasně vycházejí z amerického HC, jsou citelně hrubější a tvrdší včetně vokálu – ten zní jako rozzuřené zvíře utržené ze řetězu a celkový energetický lomoz ještě umocňuje. Přímočará a nekompromisní lavina se nezadržitelně valí – „Okamih Pravdy“ nemá daleko k syrovému thrash metalu, nebo k drtivé energii posledních svou alb nesmrtelných EXPLOITED. Skladba má až neskutečný tah kupředu, což je případ následující „Moj Život Moja Cesta“, napadá mě paralela s „My Life My Way“, zvláště když se ozve štěkavý vokál, který zlehka Rogera a AGNOSTIC FRONT připomíná. Jinak je to naprosto odlišná skladba, výstavbou i náladou. Titulní „Hardgodnoisecore“ jako demonstrace životního postoje se jako tsunami prožene hlavou, a pokud jsem tam měl nějaký bordel, bleskově ho srovná do latě a pápá, teď si poraď Sokolíku…prostě drtivá palba, která nekouká napravo nalevo a kdo to nepobere, nechť si trhne škrpálem. Tequila nikdy nepatřila mezi mé oblíbení špiritusy, GODNOISE jsou zjevně jiného názoru, mají rozdílné chutě a kaktusový šňaps si dopřávají s gustem labužníků, když jí věnovali oslavnou hymnu, opět sekec mazec. Sekec samozřejmě pokračuje – N.R.S.R. je skladba adekvátně nasraná úměrně textové složce, věčné a nehynoucí téma, jak se ti nejvychcanější nechají zvolit, pak volič přestane existovat a žerou dokud neprasknou, všude stejný a pořád stejný. „Vel´moci Vládnu Nám“ nádherně šlape, zvuk je zatěžkaný a drsný, vypjatý vokál zesiluje drtivou atmosféru jako soundtrack k tísnivé atmosféře současného světa, „Starý Svet“ nabírá na rychlosti a naléhavosti, jako úder palicí mezi oči těm, kterým se zatím nerozsvítilo. „Tvoj Ciel´“ střídá hrubý vokál s málem až growlem, melodický refrén v rychlém tempu je skvěle nakažlivý, rytmické kotrmelce a zvraty dodávají skladbě značně zajímavý kabátek. „Spomienka“ jako závěr tohoto drtivého pádu laviny dotahuje tuhle skvělou energetickou kolekci v punkovém duchu a fatálním tématem konce dní vezdejších a vzpomínky zůstanou. A je tu šmytec, ende šlus, „Hardgodnoisecore“ po půl hoďce končí. A nedivte se, až zjistíte, že jej točíte v přehrávači několikrát dokola. Je to pouze přirozená reakce na koňskou dávku energie a endorfinů, kterou tohle bomba album obsahuje.

Medyed

bandzone.cz/godnoise

godnoise-sma.bandcamp

facebook.com/godnoise/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>