Recenze: DEHYDRATED - …And  Death Shall Have No Dominion /2019/ Immortal Souls Production

Recenze: DEHYDRATED - …And Death Shall Have No Dominion /2019/ Immortal Souls Production

Zabrouzdáte-li mezi starší recenze, s jistotou narazíte „Resurrection“, poslední dlouhohrající mega zásek Piešťanských DEHYDRATED. Po dvou letech o sobě tato ikona (nejen) slovenského death metalu dává vědět formou speciálního singlu. A když tvrdím, že speciálního, tak se vším všudy. Těžko, přetěžko bych jinak dvouskladbovému CD věnoval plnou A4ku. A bez přehnaného plácání velkých slov, „…And Death Shall Have No Dominion“ je výjimečný počin, ani ne limitovaným počtem vydaných kopií (všeho všudy tři sta kousků), ale tím, co se na omezené časové ploše děje a kdo se na této pohřební hostině vyskytl. Krom regulérní sestavy DEHYDRATED se na „…And Death Shall Have No Dominion“, objevuje Kam Lee a jeho jedinečný a nezaměnitelný vokál – pro ty, co snad tohle lano nechytli, Kam Lee rovná se chrlič na naprostém kultu a klenotu klasického death metalu „From Beyond“ neméně kultovních MASSACRE (abych byl úplně přesný, Kamův jedinečný hlas figuruje na navazujícím EP „Inhuman Condition“ a pozapomenuté dvojce „Promise“, comebacku se již neúčastní a aktuální „Back From Beynod“ nachroptěl Edwin Webb). DEHYDRATED nejsou jediní, se kterými Kam Lee spojil síly – vřele doporučuji projekt NATTRAVNEN, zde ovšem nic bližšího uvádět nebudu, jednak bych už úplně odbočil, a jednak bych si vystřílel dopředu munici, až se jim pověnuji důkladněji.

"...And Death Shall Have No Dominion“ začíná stylově – mluveným hororovým intrem. To, co propukne, až ti dva dokecají, jsou naprosté death metalové ušní orgie a zvukové obžerství. Těžký riff v kombinaci se střední rychlostí a bezchybným vokálem, zabaleno do voskového papíru od zakonzervované snajperské pušky – tak by se dal charakterizovat zvuk. Ten je skvěle čitelný, zároveň však správně načichlý mrtvolnou zatuchlinou, riziko zvukového plastu je tímto eliminováno na nulu. Po půli skladby už to vypadá, že dokluše na pohodu v klasickém dusotu, prostřídaném několika zvolněními. Závěr Death Shall Have No Dominion“ však dostane drtivý náboj, kosti a zbytky tkání lítají vzduchem na všechny strany světové (a že jich bylo, a na prvním místě KSČ :D:D:D). Je to prostě skvělý koncert podle starých not, a nejedná se o nějakou křečovitou archeologii a hru na hrdinské lpění na původních principech, aby nás kámoši za to plácali po zádech. Vtip je v tom, že tady ani nepostřehnete, že posloucháte drtivý Old-School, protože tady je to naprosto spontánní záležitost. „Cold And Bleeding“ je ve znamení avizovaného hostování pana „Massacre“. Hlásek Kama Lee krásně sedí k charakteru skladby – ta je úplně a naprosto nádherný klasický death metal. Dojde sice na decentní kulometné zrychlení, ale většině stopáže se v „Cold And Bleeding“ kluše a plazí. Variabilní kytary (ano, skladba je na dřeň promakaná, a nemusí na to kapela potřebovat deset minut času a riffů jako na dvojalbum) s dynamickou rytmikou dokáží divy, a zde se děje exemplární situace, kterak toho docílit bez jakékoliv přeplácanosti. „Cold And Bleeding“ je bez přehánění zářným příkladem, jak vychrlit starý dobrý death metal s nadhledem, naprosto přirozeně, s lehkostí a jedním dechem s drtivou silou a s argumenty beroucí přesvědčivostí.

„…And Death Shall Have No Dominion“ je jako z kategorie „slyšet death metal a natáhnout ráfy“. Dvě skladby a šmytec, vymalováno…definitivně a s konečnou platností. Takto má vypadat speciální a sběratelský metalový kousek. Výjimečný a od začátku aspirující na status kultu !!!

Medyed

facebook.com/dehydratedsk/

dehydrated.sk

dehydrated-isp.bandcamp.com/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>