Recenze: DARKWIND – Ventum Tenebris /2019/ vlastní náklad

Recenze: DARKWIND – Ventum Tenebris /2019/ vlastní náklad

Tak teď čučím jak to tele na nové zařízení do uzavřeného prostoru (někteří tomu říkají vrata). Zjistiv si první obecné informace, předběžně jsem, zcela mylně, vydedukoval x-tou formu převtělení BEHEMOTH z Frýdku-Místku (škatulka death / black, a už klapky na bulvy jak kočárový kůň). Ale tak tomu není, DARKWIND je letitá kapela, zrozená roku 1997, ovšem aktuální etapa jejich existence se datuje rokem 2015. Takže jsem vedle jak ta jedle, do polských titánů má styl DARKWIND daleko jako Stalin do Bílého domu. Výrazu DARKWIND dominují tradiční postupy, v podstatě fifty /fifty vyrovnaně jak pro kmotřičku smrt, tak i pro zhudebněné zlo. Zvuk je chutně řezavý, vokál řádně vzteklý – jako, když šlápnete ve špatný moment čarodějnici na kuří oko. U vokálu si dovolím krátkou zastávku, onen skřehot patří ženštině, Morgause vřeští jako když ji na nože berou, palečnicí drtí končetinu a skřipcem demolují klouby. Morgause je mimo vokálního inferna i autorkou grafiky „Ventum Tenebris“, kterážto přesně koresponduje s obsahem a náladou alba.

Jak už jsem letmo zmínil, DARKWIND nejsou žádnými horoucími inovátory a hledači nových světů. Ta zatuchlá temná komora jim ovšem nesmírně sedí, nikam se s kulometnou kadencí (tataatatatata !!!) nechvátá, střední tempa nechávají vykvést působivou a mrazivou atmosféru, kdy sem tam přec nějaká ta erupce nastane, ale vzápětí se změní zpět v pozvolný proud bahnotoku, zasazený do vyvážené temné melodiky (mrazivá „Black Flowers). Větší fofr, zasahující celou skladbu, nastává snad pouze v případě „Ad Tenebrae“, v jejímž případě získává černý kov jasně navrch, a v náladovější „Oblivion“. Aby to smrtce nebylo snad líto, hned následující „Brutal Wisdom“ jí to bohatě vynahradí v luxusním balení s černou mašlí, a na krabici s podpisem samotného spalovače mrtvol. „Sadistic Funeral“ jako závěrečné kataklysma rabuje sklad munice a finální ofenzíva decimuje zbytky odporu nepřítele. Organická symbióza obou stylů zesiluje jejich ničivý účinek a jako závěrečný kus funguje parádně a je jedním z vrcholů dle pravidla to nejlepší na konec.

„Ventum Tenebris“ je na každý pád překvapení jako skot domácí. DARKWIND se podařilo ukout po čertech silnou nahrávku, plnou temné atmosféry, se silným tahem na bránu a se silným hitovým potenciálem. Hitovost zde ovšem nechápejme jako primitivní podbízivost, aby si DARKWIND pouštěly maminy k odpolednímu žehlení, to opravdu ne (i když…znám jich pár, u kterých by to klapnout mohlo). Hitovost DARKWIND je naprosto přirozená a na hony vzdálená vychcanému kalkulu s vidinou prudkého sukcesu s jepičí trvanlivostí. Tahle hitovost je ostrá, urputná a silně návyková.

Za mňa za plný počet bodov !!!

Medyed

bandzone.cz/darkwind

facebook.com/Darkwindband

darkwindband.bandcamp.com/releases

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>