Recenze: DARCHAiC - Materia (2018)

Recenze: DARCHAiC - Materia (2018)

Kombinace brutality a melodií nemusí mít nutně za následek sladkou pachuť na patře. Ve výsledku se může zrodit další podoba mýtické bestie, a třebas místem zrodu tohoto monstra nemusí být temné podsvětí, ale slovenská Galanta. DARCHAiC se chopili brutálního názvosloví bez přílišného využití nejrůznějších pomocných berliček a mydlí to značně přímočarým způsobem, a nemají zapotřebí se někomu nějak okatě podobat. Přitom, toť sympatický paradox, neženou se do křeče být originální za každou cenu. Ale i tak jsou osobití natolik, že jim to žeru s úsměvem na ksichtě. Jejich brutální groove rubanice je jako rozdováděný herefordský býk, který dlabe na fakt, že jeho chlívek má rozměry pět metrů na tři a běda tomu, kdo s ním sdílí tento minimální prostor.

Osm energetických zášlehů má nepochybnou sílu nakopat řiť všem bez ohledu na rasu, národnost a přesvědčení. Není příliš prostoru na budování obrany a kopání zákopů, razance tohoto alba je taková, že nebozí obránci málem nestačí ani vzít do rukou polní lopatky. Blahé paměti když Phill Anselmo prohlásil, že budoucnost metalu tkví v nekompromisní brutalitě, nemohl tušit, že DARCHAiC tomuto tvrzení dají dechberoucí vyjádření, aniž by obě strany o sobě navzájem věděly.

DARCHAiC nejsou zas takoví greenhorni – jejich tvůrčí počátky můžeme datovat do roku 2008, přičemž jednotliví členové již měli předchozí nezanedbatelné zkušenosti. Aktuální fošna je prezentuje jako mazáky, kteří přesně vědí, co chtějí. „Materia“ zachycuje kapelu ve formě, ve které bych možná i doporučoval skladovat album nikoliv v poličce mezi ostatními kotoučky, ale ve zbrojním skladu. Pod názvem „Materia“ si s úplným a bohorovným klidem můžete představit situaci, kdy držíte v ruce odjištěný ostrý obranný granát. Jediný chybný pohyb, tahle věc Vám spadne pod nohy a máte vymalováno. Ozve se BUM !!! a jste o pár deka šrapnelů těžší a díváte se svou vlastní tělní dutinu v přímém přenosu. Možná se teďka může zdát, že v návalu nadšení volím příliš květnatou a silnou mluvu a prachsprostě jsem ujel na vlastních endorfinech. Opravdu ne, DARCHAiC smíchali bez jakýchkoliv pochyb a polemik nebezpečnou, třaskavou a jedním dechem návykovou věc. „Materia“ je neskutečný mazec, úžasný metalový masakr, zahraný s naprostým přehledem, napěchovaný devastující energií, a v konečném součtu instrumentálně na špičkové úrovni.

Golem se utrhl ze řetězu. DARCHAiC ukuli třeskutě metalové album a miniaturní atomový reaktor zároveň, který je sice kompaktní a konzistentní, ovšem do urputné křečovitosti má na míle daleko. Vynikající „Materia“ na dobití baterek do zásoby !!!

Medyed

bandzone.cz/darchaic
facebook.com/darchaicmetal/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>