Recenze: CRIPPLED FINGERS - Warzone /2019/ vlastní náklad

Recenze: CRIPPLED FINGERS - Warzone /2019/ vlastní náklad

CRIPPLED FINGERS jsou demoliční stroj, který se vymkl obsluze z rukou a bourací práce nabraly neplánovaný rozsah co do území a objemu sutin. Stylová variabilita, rochnící si jak v metalu, tak v hardcoru, propůjčuje CRIPPLED FINGERS řádnou razanci a energii. Druhé album této smečky je z těch, které slechy prosviští rychlostí hurikánu s přirozeností a jistotou pilota stíhačky. Úvodní a titulní „Warzone“ se s tím naprosto nepáře a sází trumfy na stůl, jako by na ně CRIPPLED FINGERS měli doma tiskárnu. Výbušný mix metalu a hardcoru trhá stromy ze země i s kořeny a já na to vcelku překvapeně zírám. CRIPPLED FINGERS sice znějí pěkně americky a mezi NYHC, případně další HC smečky zpoza velké louže by bez problémů zapadli, ale ale…zatím to nezní jako béčková kopie. CRIPPLED FINGERS jsou naprosto přirození a jednoho málem ani nenapadne nějak srovnávat a pídit se po obšlehnutých pasážích (aspoň mně to nenapadá).

„Warzone“ se rozjíždí jako semknutá a vyrovnaná kolekce přímočarých vypalovaček a já jsem pln nemalých očekávání, jak tahle jízda bude pokračovat. „Kill The Poser“ je jako stvořená ke zběsilému křepčení, pravidelné střídání rychlých a valivých pasáží, ostrý zvuk, sborové hulákání a stylově vypjatý vokál nabízí vše, co má pořádný a poctivý HC obsahovat. Bzukot masařek, kroužících kolem uzrálé mršiny uvozuje „Left For Dead“. Přibylo více metalových prvků, skladba je více hozena do thrashe, což jí sluší jak velká zelená k šestému pivku. Pak už jen vypálit od stolu a jít si řádně vytřást kebuli pod pódium. „Threshold“ má úchvatný groove začátek (za který by se hanbiti nemuseli ani takoví BIOHAZARD), tento se záhy začne střídat s kvapíkem. Ke slovu přichází členitější sktruktura, zajímavé nápady stylu zkolabované baskytary. „Threshold“ je každopádně dokladem, jak si svou muziku dovedou CRIPPLED FINGERS sami užít bez náznaku topornosti v kyčlích a bez jakékoli křečovitosti. „God Of The Sun“ zůstává na podobné vlně, jako předchůdce, jen snad více ujíždí na variabilní vlně. Vybrnkávání mžikem střídá strhující nátěr, pak se vše vrací k valivému tempu z počátku skladby. „Slave Becomes The Slayer“, utržená ze řetězu, thrashový riff a řádně přiostřený výraz, nářez až v oknech skla praskají. Jsme za polovinou hracího času alba a zatím má ušiska mlaskají po chutné krmi, která se ještě ani zdaleka nemá ke konci. „Wasted“ je další rychlá hardcorovka s příchutí syrového thrash metalu, překypující energií a strhující k divokému křepčení v rytmu vyvážené směsici obou stylů. „Until You Die“ ještě přidává na důrazu, pomyslný kotel balancuje na hranici přetlakování, radiátory začínají bublat a kotelník zvažuje reálnou možnost opustit pracoviště kotelny nestandardním způsobem, dokud ještě kotel nebouchnul a šéf ještě neřve. A to ještě chudák netuší, že ten skutečný mazec teprve přijde. „Enemy“ se pustí do posluchače kulometnou rychlostí jako Skoti do Angličanů poblíž Bannocksburnu ve vrcholném středověku. Ani v pomalejších pasážích důraz nepolevuje a pokud něco ještě drží pohromadě, tento drtivý impulz vydrží pouze to, co je natvrdo přivařeno k podkladu. Závěrečná „Brainwashed“ je ve znamení dočišťovacích prací zamést to, co na místě centrální kotelny zbylo po explozi přetopeného kotle jedním drtivým úderem. Nářez trvá nemilosrdně do posledních taktů a žádný závěrečný relax jakože zívačka nakonec se prostě nekoná.

CRIPPLED FINGERS uklohnili velmi výživné album, které obsahuje vše, co lze požadovat od poctivého nářezu na rozhraní hardcoru a thrash metalu. „Warzone“ je kus poctivého řemesla, a je jedno, zdali ho označíme nálepkou hard core nebo thrash metal. Na každý pád má „Warzone“ sílu granátu, který pomyslně svíráme v dlani v momentě, kdy nám upadla pojistka na zem.

Medyed

bandzone.cz/crippledfingers

facebook.com/CrippledFingers/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>