Recenze: CRIPPLED FINGERS – Through The Pain /2024/ vlastní vydání

Recenze: CRIPPLED FINGERS – Through The Pain /2024/ vlastní vydání

Pomezí thrash metalu a HC mi vyhovovalo vždy. Není úplně moje domovská enkláva, nato jsem příliš tradiční posluchač, nicméně se považuji za pravidelného návštěvníka se statutem přechodného pobytu. CRIPPLED FINGERS u mě silně zabodovali už předchozím albem „Warzone“. Třaskavá směs HC a surového thrash metalu (uváděno záměrně v tomto pořadí) amerického střihu mě vyzula z bot, tudíž nečekám nic menšího než minimálně zopakovat pocity z minulé desky.

CRIPPLED FINGERS se do toho opřeli s větší silou a notnou porcí nasranosti navíc, a to „Warzone“ určitě nebylo dětské pitíčko s brčkem. Přibylo groove, zvuk zmohutněl, ubylo svižnějších metalových pasáží. I přes zatěžkanější formu „Through The Pain“ dokáže vážně pokousat, rychlost bohatě vynahrazují vražedné riffy a stylový vokál, který citelně zhrubnul. Všechny roviny jdou bezvadně dohromady, a to včetně chirurgicky čisté produkce. Záměrně se vyhýbám slovu sterilní, produkční uchopení alba naštěstí zná míru a desku nepřipravila o živočišnost a energii. Jistým úskalím může být sevřenost skladeb, deska se zprvu tváří jako neprostupný monolit, kde se není moc čeho chytit. Prakticky každé album tohoto typu a nezáleží ani na tom odkud daná kapela je, na mě ze začátku působilo právě takhle. Hlavní zásada pro tyto případy zní neblbnout a nekvaltovat. Buď něco přijde nebo se nestane nic, jiná alternativa vlastně ani neexistuje. Pokud srovnám „Through The Pain“ se „zbytkem světa“, nenacházím žádný podstatný rozdíl. Co do energie a úrovně produkce se „Through The Pain“ může vyzvat na férovku prakticky kohokoliv. Možná za to můžou endorfiny v červených číslech a trochu přeháním, ale i kdyby, tak je to důsledek drtivého přívalu energie, která se z desky valí.

„Through The Pain“ se vyplatí poslechnout vícekrát, a hlavně v kuse, pak se z něj stane poněkud jiné album. Skladby si v uších náležitě sednou a působí s mnohem větší silou. Ze zdánlivě ničím výjimečného solidního HC alba se stává ruční granát se slabou pojistkou, který vám je schopen nečekaně řachnout v dlani a nadělat pořádnou paseku.

Medyed

facebook.com/CrippledFingers/

bandzone.cz/crippledfingers

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>