Recenze: CORPUS NECROMANTHUM - He ... Who Suffers Knowledge /2023/ Satanath Records

Recenze: CORPUS NECROMANTHUM - He ... Who Suffers Knowledge /2023/ Satanath Records

Black metal je již dloooooouhá (a ještě delší) léta celosvětovým fenoménem, proto není divu, že pustil kořínky i ve střední Americe, konkrétně v Kostarice. CORPUS NECROMANTHUM krom black metalové ukrutnosti přimíchávají špetku death metalu ve stylu jedněch, respektive dvou polských uskupení, což by samo o sobě mohlo stačit, abych touto větou skončil a napsal tak svou historicky nejkratší recenzi. Surfování na vlně BEHEMOTH mě nebaví ani trochu a nechci poslechem obšlehnutých alb ztrácet ani minutu, natož kompletní stopáž. CORPUS NECROMANTUM to naštěstí vzali za ten lepší konec a zcela jistě nepatří mezi kastu opisovačů. „Polský“ rukopis se velmi rychle začíná vytrácet a album se nakonec jeví jako osobitý kus černého řemesla s vlastním názorem.

CORPUS NECROMANTHUM se do toho umí pořádně opřít a kromě toho jsou dostatečně originální. Jejich pojetí symbiózy black a death metalu smrdí sírou na sto honů a není od věci si jejich aktuálním albem nechat pořádně zformátovat hard disk včetně základní desky, až se z nich bude kouřit. Vynikající zvukové ošetření alba není na překážku skvěle chorobné atmosféře, která z desky vyvěrá jako otrávená řeka u jaderné elektrárny v havarijním stavu. „He ... Who Suffers Knowledge“ je vedle ukrutného přívalu drtivé energie co od technické stránky řádně vypiplaná nahrávka, kde je dostatek prostoru pro rozličné změny tempa a plochy pro vyjádření zmaru a beznaděje, kde CORPUS NECROMANTHUM citelně zpomalují a dlužno poznamenat, že pomalé pasáže jim jdou znamenitě. Vlastně přicházím na to, že právě v těch pomalých momentech se jejich skladby dají doslova krájet, jak nahusto je v nich napěchován cit pro temné nálady. Jako když se hroby otvírají a nemrtví si protáhnou práchnivé oudy, aby se s vražednými tempy pustili do zběsilého křepčení při chladném svitu měsíce. Běda tomu, kdo se jim připlete do cesty, protože tohle bude ten poslední tanec, který absolvoval jako živý kus.

Tak a atmosféru „He ... Who Suffers Knowledge“ bychom měli odbytou. Souboj s dokonalostí produkce, která již mnoho desek připravila o duši, CORPUS NECROMANTHUM dotáhli do úspěšného konce. „He ... Who Suffers Knowledge“ nerezignuje, a to prosím zdůrazňuji a dvakrát podtrhuji, na hrubý projev, což s vynikajícím instrumentálním výkonem vytváří toxickou substanci, za kterou by se nemusel stydět ani zkušený chemik. Tu a tam má navrch hrubozrný black metal, jindy přebírá otěže tetka s kosou, vše prvotřídně vybalancováno s výrazným citem pro strukturu skladby. „He ... Who Suffers Knowledge“ ani náhodou není nějaký bezduchý a uniformní monolit, zde se těžko hledají záchytné body. Každá ze skladeb je takový samostatný pekelný taneček, pracující ve prospěch silného celku, který navíc postupně roste do děsivé krásy. První poslech ve mně moc nadšení nevyvolal, ale přiměl mě vydržet, zdali se něco nezačne dít…začalo, a není to žádný okresní přebor. „He ... Who Suffers Knowledge“, což jsem zatím nezmínil,  je debutové album! To potom všechna čest a sejmout skalp!

Medyed

facebook.com/CorpusNecromanthum/

instagram.com/corpusnecromanthum/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>