Recenze: CONCEIVED BY HATE – Putrid Realms Of Occult /2020/ Satanath Records / Morbid Skull Records

Recenze: CONCEIVED BY HATE – Putrid Realms Of Occult /2020/ Satanath Records / Morbid Skull Records

Pěkně se nám to latinskoamerické okénko na našem skromném webu rozrůstá. Původně jsem chtěl napsat jihoamerické, to by ovšem nebylo zcela přesné, El Salvador je jistojistě Amerika střední a právě odtud jsou CONCEIVED BY HATE, sympatická sebranka, které podobně jako mě učaroval starý zatuchlý a zatuchlý death metal, poctivě čpící po smrti a rozložené tkáni. CONCEIVED BY HATE i skutečně zní pěkně postaru, jejich zvuk je setsakramentsky prašivý a chorobný. Kytary chřestí, jako když se sypou hřebíky, rytmická sekce sympaticky postrádá současnou vyleštěnou čistotu ve prospěch organické přirozenosti a příjemně duní. Vokál je hozen více do výšek a více skřehotá jako zombie, která již dlouho nic nepapala. Stylovou kázeň podtrhuje převažující střední rychlost, čímž je všechen ten hřbitovní lomoz definitivně potvrzen jako vhodná duševní krmě pro všechny staromilce, kterým šmakuje death metalová základová deska, která se za tři dekády nemá k tomu, aby se začala minimálně zlehka drolit, a už vůbec ne se ani náznakem rozpadat.

CONCEIVED BY HATE se s tím opravdu příliš nepářou – death metal v této podobě jsem hltal (a po hektolitrech) během svých středoškolských studií a dodnes mám pro původní syrový binec slabost, pravidelně se k němu láskyplně vracím a znovu zažívám tytéž pocity, jako ve svých šestnácti letech. Extrémní vyjádření a pro mě stejně významná rebelská rovina a s tím spojené vymezení se vůči šedé konzumní mase (tenkrát jsem tomu říkal o poznání peprněji) funguje stále a docházím k závěru, že v mnoha ohledech jsem ve svých postojích radikálnější a v názorech pevnější než kdysi.

Podmanivý start „Nihilistic Ecstasy“ vyšperkovaný melodickou kytarou nenechá nikoho na pochybách, v jakých vodách se budeme pohybovat. Vzápětí se rozpoutá ukrutná old school režba vybičovaná rezavým zvukem a razantním rytmikou s dozvuky syrového thrash metalu. Citlivé střídání tempa vytváří přitažlivé pnutí uvnitř skladby, „Nihilistic Esctasy“ ještě nekončí a já mám jasno – nudit se určitě nebudu, jako by mi z hlavy mizely šedivé vlasy a na kalendáři se objevil rok 1991 (tak to už chci asi příliš).  „Drowned In Tomb Mold“ se pouští s vervou do kulometné rychlosti, „nizozemský“ nátisk v duchu starých ASPHYX a PESTILENCE má úžasný náboj, chorobné riffování strhává vše v dosahu, jsem pohlcen a rozčtvrcen tou drtící silou, která ze skladby tryská. Nebyli by to Středoameričané, aby nedošlo na španělštinu – „Centroamérica Belica“ skáče z vysokorychlostního kulometu do střední rychlosti tam a zpět. Říkám si pro sebe, jak výrazně se latinskoamerický temperament projevuje v razanci metalových alb. Tímto tvrdím, že na „Putrid Realm Of Occult“ je to slyšet z každého taktu. „Into Cemetery Fog“ zpomaluje a dopřává prostoru funerální atmosféře, drtivá intenzita nepolevuje. Dochází na nápaditý sekaný riff v pochodovém tempu, přecházející do střední rychlosti přetahující se s krátkými utrarychlými výbuchy. Při vší té syrovosti CONCEIVED BY HATE nezapomínají na zajímavé okamžiky ve výstavbě skladeb, které udržují posluchače ve střehu, co přijde vzápětí – a to něco zpravidla vždy přichází. „Oráculos Del Tiempo“ je typická staromilská vyhlazovačka postavená na tradičním tempu, do popředí se větší míře tlačí výraznější melodika. S rezavým zvukem mají melodické prvky parádní tah, kdy nedochází ani na moment k nežádoucímu oslazení skladby. Úvod „Corpsetellations“ mi zlehka připomíná ranné PARADISE LOST, melodie kytar vykrucuje melodie v obdobném duchu, dokud nedojde k přepnutí na vyšší obrátky a dalšímu imaginárnímu výbuchu plynového granátu, který to zase srovná do latě. „Cabalistic Utter Obscurity“ – syrovina ořezaná na až ke kosti, maximum důrazu a devastující brutality staré školy death metalu, gradující k samému závěru, definitivně potvrzuje můj pocit z úvodu – „něco se tu děje“. Hlas démona z temných bažin, to je „En Las Aguas Del Súcubo“  - skoro black metalová atmosféra a příjemné zpestření v podobě nehorázného rachotu a výrazné melodiky kytar. A je tu závěr - „Cipresses Fúnebres“. Zasněná akustická instrumentálka, melancholicky evokuje poslední adresu všech před námi a jistě těch, co tam budou muset po nás.  Ale to má čas, teďka si můžeme porochnit ve „Hnilobné říši okultismu“ bez rizika neblahých následků na zdraví!!!

Medyed

facebook.com/conceivedbyhate/

https://satanath.bandcamp.com/conceived-by-hate

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>